Zbirka uporabnih nasvetov za YouTube

Tehnik 28. avgust 2014
/PublishingImages/youtube-triki-hero.jpg

Četudi je YouTube v osnovi zelo enostaven za uporabo, ga številni uporabniki ne obvladajo v celoti. Če spadate med njih, ste na pravem mestu. Za vas smo pripravili nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo zagotovo prišli zelo prav pri njegovi uporabi. Vsi nasveti preverjeno delajo na osebnih računalnikih, prvega in zadnjega pa boste lahko brez težav uporabljali tudi pri mobilnih napravah.

Natančnejše iskanje

Ob vnosu iskalnega niza v YouTubov iskalnik nam ta ponavadi izpiše na tisoče zadetkov. Med drugim tudi takšne, ki v naslovu ne vsebujejo (vseh) besed iz našega niza. Ti zadetki so lahko precej netočni in lahko samo tratijo naš čas. Se jim pa k sreči lahko enostavno izognete. YouTubu lahko ukažete, naj izpiše samo takšne zadetke, ki imajo v naslovu vse besede vašega iskalnega niza. Do njih lahko pridete s pomočjo ukaza »allintitle:«. Če torej želite, da vam izpiše zadetke, ki imajo v naslovu besede »iPad«, »drop« in »test«, morate v njegov iskalnik vpisati »allintitle:iPad drop test«.

 

Določanje začetka predvajanja

Če želite nek videoposnetek pokazali drugi osebi, a ne želite, da ga ta začne gledati od začetka, lahko to najbolj elegantno izpeljete tako, da ji posredujete preurejen internetni naslov, in video se ji bo začel predvajati natanko tam, kjer želite. Če na primer želite, da se videoposnetek z internetnega naslova https://www.youtube.com/watch?v=wtLJPvx7-ys začne pri prejemniku predvajati pri 28. minuti in 48. sekundi, morate internetni naslov na koncu dopolniti z »#t=28m48s«. Naslov, ki ga posredujete, bi bil torej naslednji: https://www.youtube.com/watch?v=wtLJPvx7-ys#t=28m48s. Ta dodani del na koncu lahko uporabite tudi pri drugih videoposnetkih. Pozorni morate biti le na to, da pri njih vnesete drugi številki za začetek predvajanja. Kot ste verjetno že sami ugotovili, pred »m« vnašate minute, pred »s« pa sekunde.

 

Uporabne bližnjice na tipkovnici

Obstajajo uporabniki osebnih računalnikov, ki zelo pogosto na tipkovnici uporabljajo bližnjice. Ste tudi vi med njimi? Če je odgovor da, si zapomnite naslednje bližnjice za YouTube. S tipkama »gor« in »dol« lahko spreminjate nivo zvoka. Če želite preskakovati dele videoposnetka, to lahko naredite z uporabo tipk »levo« in »desno« ali pa tipk od »1« do »9«. Uporabite lahko tudi »presledek«, s katerim lahko videoposnetek ustavite in nato naprej predvajate, »Home« in »0«, s katerima ga prevrtite na začetek, ter »End«, s čimer ga prevrtite na konec.

Do večjega užitka ob gledanju z razširitvijo za brskalnike

Za YouTube obstaja zelo zanimiva razširitev za spletne brskalnike na osebnih računalnikih z imenom Magic Actions For YouTube, s katero je gledanje njegovih vsebin še večji užitek kot sicer. Ta vam na primer omogoča, da pri videoposnetkih nivo zvoka spreminjate z vrtenjem koleščka na miški, da so videoposnetki avtomatsko predvajani v HD-ločljivosti ter da v njihovi okolici, ko jih ne gledate v celozaslonskem načinu, ni komentarjev in ostalih motečih elementov. Bi radi rešitev preizkusili? Dobite jo na http://chromeactions.com/.

 

YouTube na televizijski način

Bi se radi pri uporabi YouTuba na osebnih računalnikih znebili miške in ga upravljali le s tipkovnico? Ali pa ste navdušeni nad njegovim uporabniškim vmesnikom na televizorjih in bi ga radi gledali v podobni obliki tudi na drugih napravah? Ni problema. Odpravite se na https://www.youtube.com/tv, kjer vas bo pričakal v takšni obliki.

 

Viri: youtube.com, smarttricks.net, chromeactions.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. avgust 2014
2176
3. september 2014
Zbirka uporabnih nasvetov za YouTube
Android, iOS, Windows Phone 8