ZincPoly - (r)evolucija baterij za nosljivo tehnologijo

Alenka Selčan 25. julij 2014
/PublishingImages/zincpoly-hero.jpg

Imprint Energy, kalifornijsko start-up podjetje, se je odločilo predrugačiti baterije za nosljivo tehnologijo. Namesto trenutno razširjenih baterij, ki morajo biti zaradi na kisik občutljivega litija zaščitene z močnim oklepom in so zato nadvse okorne, se je podjetje podalo v raziskovanje mikroskopskih baterij iz cinka.

Problem baterij iz sicer stabilnejšega cinka je pojav dentritov, ki se razraščajo med obema elektrodama in povzročajo, da se baterija hitro prazni. Christine Ho, ena od soustanoviteljic podjetja Imprint Energy, je zato razvila novo tehnologijo z imenom ZincPoly™. Gre za trdno polimerni elektrolit, ki zaobide problem prejšnjih, na cinku zasnovanih, baterij ter zagotavlja večjo stabilnost in zmogljivost baterij za ponovno polnjenje.

 

ZincPoly™ se ponaša s preprosto proizvodnjo, saj se te visoko energijske baterije da natisniti kar s 3D-tiskalnikom, kar precej zniža njihovo ceno. Že tanka plast zagotavlja dovolj toka, da zadostuje za nizko porabo brezžičnih komunikacijskih senzorjev.

Na trgu je sicer že mnogo drugih tankoslojnih baterij, za katere pa ni nekega standarda, ki bi jih ločil po kakovosti, zato so pri Imprint Energy razvili svoj test, ki naj bi dokazal razliko med njihovo in drugimi upogljivimi baterijami na trgu. Christine Ho zatrjuje, da njihove baterije ostajajo stabilne tudi po tisočih upogibanjih, s čimer se konkurenčni izdelki ne morejo pohvaliti.

 

Zaradi cinkove stabilnosti naj bi bil ZincPoly™ precej varnejši od drugih tovrstnih materialov. Ker ne potrebuje dodatne zaščite, je baterija ZincPoly™ izjemno tanka in nadvse prožna – torej je izvrstna ne le za pametne zapestnice in obleke, temveč tudi druge izdelke nosljive tehnologije, kot so leče za oči. Njena uporabnost seže tudi na internet reči, saj bi taka baterija lahko še pomanjšala brezžične senzorje, bodisi za sledenje hrane bodisi opreme.

Za ZincPoly™ se zanima tudi ameriška vojska. Nedavno je podjetje Imprint Energy dobilo kar šest milijonov ameriških dolarjev investicijskega kapitala, ki bo zagotovo pospešilo komercialno proizvodnjo teh baterij prihodnosti.

Vira: technologyreview.com, vimeo.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
25. julij 2014
2127
29. julij 2014
ZincPoly - (r)evolucija baterij za nosljivo tehnologijo
Android, BlackBerry OS, Windows Phone 8, iOS