Adobe se odpoveduje mobilnemu Flash Playerju

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/flashplatformruntimes-adobe.jpg
Adobe Flash Player logoČe bi bil Steve Jobs še med nami, bi danes zagotovo praznoval: Adobe je namreč pravkar oznanil, da ne bo več razvijal svojega Flash Playerja za brskalnike na mobilnih napravah. Namesto tega se bodo osredotočili na boljšo podporo za mobilne aplikacije in standard HTML5.

Kaj to pomeni za razvijalce in uporabnike?

Po poročanju strani ZDNet je Adobe v sporočilu partnerjem naznanil, da bo od sedaj glavni poudarek na podpori Flash razvijalcem pri razvoju mobilnih aplikacij na platformi Adobe AIR. Adobe pa se odpoveduje nadaljnjemu razvoju Flash Playerja za mobilne naprave.

Kljub temu pa je Adobe zagotovil, da bo še naprej podpiral obstoječe Android in PlayBook različice Flash Playerja z varnostnimi in drugimi pomembnimi popravki. Ali, drugače povedano, če se bo pojavila kakšna večja varnostna luknja v mobilnem Flash Playerju na tvojem Android telefonu, bo Adobe še vedno poskrbel za to, da se pomanjkljivost odpravi, ne bomo pa mogli več računati na Adobejeve nove različice predvajalnika in nove izboljšave.

Adobe Flash Mobile (vir: Adobe)

Mobilni Flash že od začetka težaven; odpovedala sta se mu Apple in Microsoft

Če smo čisto iskreni, novica ni ravno veliko presenečenje. Adobe je po letih razvoja in napovedi lani poleti naposled le predstavil Flash Player Mobile, vendar je bila uporabniška izkušnja vse prej kot idealna. Že na prenosnikih Flash Player slovi po tem, da je dober predvsem za segrevanje naprav. Na mobilnih napravah, kjer je trajanje baterije še veliko večji problem, pa je bila situacija še bolj zoprna.

Poleg tega so pomisleki o smiselnosti Flasha na mobilnih napravah so postajali vse glasnejši že od aprila lani, ko je Steve Jobs objavil svoj dolgi spis Thoughts on Flash. Jobs je v tej objavi jasno in glasno izrazil nezadovoljstvo nad delovanjem Flasha na mobilnih napravah in zavlačevanju pri Adobejev razvoju mobilne različice. In kot verjetno že veš, Applove iNaprave že vse od začetka ne ponujajo podpore za Flash, kar je bil za Adobe nedvomno precejšen udarec.

Apple pa ni bilo edino podjetje, ki je imelo zadržke do mobilnega Flasha. Tudi Microsoft ga denimo na svojih Windows Phone 7 napravah ne podpira, prav tako so septembra oznanili, da Flasha ne bo podpirala Metro različica Internet Explorerja 10, ki bo prilagojena tablicam. Med večjimi mobilnimi platformami je tako Adobejev zaveznik ostal le Android, a kot kaže, to za Adobe ni bilo dovolj.

Svetla prihodnost za HTML 5

Hkrati pa Adobejeva odločitev o opustitvi razvoja mobilnega Flasha pomeni dobro novico za prihodnost platforme HTML5, ki jo že (vsaj deloma) podpirajo brskalniki vseh večjih mobilnih operacijskih sistemov. Na HTML5 očitno stavi tudi sam Adobe, saj je prejšnji mesec najavil nakup podjetja Nitobi Software, znanega predvsem po platformi PhoneGap, ki s pomočjo HTML5 tehnologij razvijalcem omogoča razvoj za več mobilnih platform hkrati. Pred tem so poleti že predstavili tudi poskusno različico novega orodja za izdelavo HTML5 animiranih spletnih vsebin Adobe Edge.

Adobe Edge Banner

Adobe si vsekakor prizadeva, da bi na trgu novih mobilnih tehnologij ostal konkurenčen; le nekaj ur, preden se je razširila novica o opustitvi razvoja mobilnega Flasha, je namreč završala tudi novica o tem, da bo Adobe zaradi restrukturiranja podjetja in nižjih pričakovanih prihodkov za naslednje leto odpustil približno 750 zaposlenih. Velik del nove strategije je torej več kot očitno tudi bolj fokusiran razvoj HTML5 produktov.

Na koncu te vabim, da še ti zapišeš svoje mnenje. Se ti zdi Adobejeva odločitev pravilna? Kakšne so tvoje osebne izkušnje z mobilnim Flash Playerjem?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
288
24. september 2013
Adobe se odpoveduje mobilnemu Flash Playerju