Ali bo v novih Samsungih privzeti iskalnik Bing?

Igor Harb in Tamara Harb 18. april 2023 Čas branja članka: 2 min
/PublishingImages/SAMSUNG-bing-novicka-harb-apr23-hero.jpg

Tehnološki svet je pretresla novica, da naj bi Samsung razmišljal o zamenjavi Googla kot privzetega iskalnika na svojih mobilnih telefonih in se dogovarjal z Microsoftom, ki v svoj Bing vključuje zvezdnika umetne inteligence, ChatGPT. Čeprav ni še nič gotovo in gre bolj ali manj za govorice in analizo, ki jo sicer naredil The New York Times, se je vrednost Googlovih delnic zatresla. Iskalnik je središče njihove tehnološke prevlade in konkurenti se že desetletja brez večjih prebojev trudijo, da bi se mu približali.

V skladu s trenutnimi dogovori naj bi Google plačeval Samsungu 3,5 milijarde letno, da je privzet iskalnik na njihovih telefonih, kar zveni veliko, a po drugi strani naj bi Applu za to plačeval kar 20 milijard dolarjev. In čeprav Apple bojda večino tega prihodka vlaga v razvoj lastnega iskalnika, so analitiki mnenja, da je kakršenkoli konkurenčni jabolčni iskalnik še zelo daleč proč. Tako je na mestu vprašanje, ali lahko Microsoftov Bing – tudi ob podpori klepetalnika ChatGPT – ponudi primerljivo uporabniško izkušnjo z Googlom.

Ameriški tehnološki mediji še poročajo, da naj bi Google prepričeval Samsung z obljubami vključitve raznovrstnih lastnih storitev umetne inteligence v iskalnik in druga orodja, na koncu pa bo nedvomno pomembna tudi cena privzeto izbranega iskalnika. Apple morda res proda nekaj telefonov več od Samsunga, a globalno sta bila v lanskem letu njuna tržna deleža skoraj izenačena pri dobrih 27 odstotkih. Če bo do spremembe prišlo, bo ta skoraj zagotovo veljala za nove telefone in ne za vse obstoječe. Samsung je sicer nekoč že imel Bing za privzet iskalnik na pametnih telefonih, a to je bilo davnega leta 2010 z modelom Samsung Galaxy S II.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
18. april 2023
6151
20. april 2023
Ali bo v novih Samsungih privzeti iskalnik Bing?