Ali Facebook in HTC pripravljata poseben Android telefon?

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/HTC-ChaCha.jpg

Blog AllThingsD ponovno obuja govorice o Facebook telefonu. Najnovejše informacije potrjujejo obstoj Facebook telefona, ki ima menda interno ime Buffy (po slavni televizijski izganjalki vampirjev), posebno različico Androida s tesno Facebook integracijo, izdelovali pa naj bi ga pri HTC. Bo Buffy Facebookov odgovor na tesno integriran Google+ v novi različici Androida?

Kaj pripravljata Facebook in HTC?

Lani septembra je novico o obstoju Facebook telefona prvi razkril blog TechCrunch. Od takrat je sicer Facebook večkrat zanikal te informacije z besedami, da "Facebook ne izdeluje telefona". Kar seveda lahko pomeni le, da Facebook ne razmišlja o fizični izdelavi telefona, nikoli pa niso direktno zanikali programskega dela.

HTC ChaCha

Obstoječi "Facebook telefon" HTC ChaCha

Mnogi so se spraševali, ali niso bile te govorice povezane s "Facebook telefoni", ki jih je HTC predstavil na letošnjem Mobile World Congress-u na začetku leta. Android telefona HTC Salsa in HTC ChaCha (slednjega lahko najdeš tudi v Mobitelovi ponudbi) namreč odlikuje fizičen Facebook gumb za lažje deljenje vsebin in integracija Facebooka v HTC-jev Sense uporabniški vmesnik.

AllThingsD tokrat zagotavlja, da bo novi telefon še tesneje povezan s Facebookom. Telefon Buffy naj bi poganjal modificiran operacijski sistem Android, kar bo omogočalo globoko integracijo različnih Facebookovih storitev. Amazon je npr. s tablico Kindle Fire že pokazal, kako se lahko Android nadgradi do neprepoznavnosti; morda Facebook prav tako načrtuje svojo različico Androida, ki ne bo tako tesno povezan z Googlovimi storitvami?

Mobilni uporabniki vse pomembnejši za Facebook

Na končen odgovor bomo menda morali počakati vsaj še leto ali celo več. Vsekakor pa ima Facebook vse več razlogov za vstop na trg pametnih telefonov. Po uradnih podatkih več kot 350 milijonov aktivnih Facebook uporabnikov do Facebooka dostopa preko mobilnih naprav, hkrati pa proizvajalci mobilnih operacijskih sistemov niso ravno naklonjeni tesni integraciji s Facebookom.

iPhone ima rad Twitter, Galaxy Nexus pa Google+; kaj pa Facebook?

Apple je denimo v iOS 5 poskrbel za tesno integracijo s Twitterjem, Google pa je v novi različici Androida Ice Cream Sandwich na svoj Galaxy Nexus že tesno vključil svoje družabno omrežje Google+. Med drugim nas Android ICS ob vpisu Googlovega računa sedaj pozove k registraciji na Google+. Glede na splošno razširjenost Android telefonov, lahko slednje Zuckerberga in njegovo ekipo že pošteno skrbi.

Kaj pa ti meniš? Se ti zdi Facebook telefon dobra ideja ali se ti zdi Facebook aplikacija na tvojem telefonu povsem dovolj?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
294
24. september 2013
Ali Facebook in HTC pripravljata poseben Android telefon?
Android