A je že čas za prvi mobitel ali uro?

Tehnik 2. junij 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/cvekaj-mobi-podvojene-kodelja-jun22-hero.jpg

Še malo pa bodo počitnice. Otroški možgani bodo dobili zaslužen počitek od šole, mlade glave se bodo podale dogodivščinam naproti in seveda pohajkovale naokrog tudi brez staršev. Starši med poletjem lovimo ravnotežje med dopustom, službo, varstvom ter svobodo in brezskrbnim pohajkovanjem otrok. Kot odgovor na našo skrb za njihovo dobrobit se nam v pomoč pogosto ponudi mobitel ali pametna ura, ob koncu šolskega leta pa tudi otroci pogosteje pridejo na dan z idejo o lastnem mobitelu. Ampak, ali je že čas za prvi mobitel?

Prvi mobitel

Odločitev o tem, kdaj je primeren čas za prvi mobitel, je odvisna od staršev in družinskega pristopa k uporabi tehnologije. Mnenj o tem je nešteto, v pomoč pri nekaterih odločitvah pa vam ponujamo nekaj kratkih nasvetov. Seveda je najprej na mestu vprašanje, zakaj otrok mobitel sploh potrebuje. Če je med počitnicami pri sorodnikih, na letovanju ali sam doma, je priročno, da lahko preverite, ali je z njim vse v redu oziroma vas lahko pokliče, če si to želi, ali če vas potrebuje. To seveda ne pomeni, da mobitel ne pride prav tudi med preostalim delom leta, zato naj, preden ga dobi, otrok preveri in spozna tudi pravila o mobitelih v šoli. Če hodi sam na popoldanske dejavnosti, se vam bo lahko javil, ko pride domov iz šole, ali ko prispe v glasbeno, lahko vas pokliče, če potrebuje prevoz s treninga. Tako je mobitel lahko tudi primeren pripomoček za skok v nekoliko večjo samostojnost otrok.

Ko bo padla odločitev o prvem mobitelu, boste nekateri starši otrokom občasno posodili svoj mobitel, drugi bodo dobili kakšnega, ki je sicer še delujoč, a ga nihče drug v družini ne uporablja več, tretji bodo dobili povsem novega, starši četrtih pa se bodo odločili za pametno uro. A ne glede na mnenje o primerni starosti in izbiri prvega mobitela, se starši pogosto odločijo za predplačniški paket Mobi, saj otroku omogoča klicanje, pošiljanje SMSov in dostop do interneta, a le do zneska, ki ga odobrite starši in tako še vedno nadzorujete otrokovo porabo.

Prvi korak v mobilni svet z Mobi

S predplačniškimi paketi torej ne plačujete mesečne naročnine, niti vezave, imate pa nadzor nad otrokovo porabo, hkrati pa se otrok uči preudarnega razpolaganja s sredstvi. Tako za najmlajše, ki bodo dobili svoj prvi mobitel ali uro, priporočamo prav predplačniške pakete Mobi, ki nudijo tudi številne ugodnosti. S storitvijo Moja številka Mobi na primer lahko izberete eno številko, ki jo otrok kliče brezplačno, tako boste povsem brez skrbi, saj vas bo lahko poklical tudi, če ne bo imel dobroimetja. Vsem, ki boste med 1. junijem in 31. julijem vključili zakup Čvekaj Mobi, bomo količine podvojili za vedno oz. do izklopa zakupa. Cena ostaja nespremenjena, Čvekaj Mobi pa bo še vedno prinesel neomejeno klicev in sporočil znotraj našega omrežja, kar 600 enot znotraj Slovenije ali v območju EU-tarife, ter kar 6 GB prenosa podatkov.

kupi

Glede uporabe interneta se mnenja še bolj krešejo, velja pa, da je vsaj v začetku dobro spremljati, kaj otrok na internetu počne in to početi skupaj z njim, tako lahko otrok internet uporablja doma s povezavo v WiFi, poraba in s tem uporaba interneta pa je omejena z zneskom dobroimetja. Če želite, lahko starši z njim delite tudi gigabajte in mu tako omogočite uporabo interneta tudi izven doma. Odgovore na mnoga vprašanja o paketu Mobi pa najdete v članku Ali ste vedeli …

Paket MultiSIM Mobi in otroška pametna ura Mobi maXlife

Če mobitel za otroka že imate, vam priporočamo Paket MultiSIM Mobi, ki je trenutno na voljo po akcijski ceni 1 EUR (redna cena je sicer 8 EUR). Paket ima vključeno SIM (običajna SIM, Micro SIM in Nano) z novo telefonsko in 5 EUR dobroimetja.

kupi

Paket MultiSIM Mobi priporočamo tudi tistim, ki menite, da še ni čas za prvi mobitel in boste otroku kupili otroško pametno uro, da vas bo prav tako lahko poklical, a ne bo imel dostopa do interneta. Pa brez strahu, otroške ure seveda niso takšne kot izredno priljubljene pametne ure za odrasle, saj so namenjene le osnovni komunikaciji. Trenutno je v paketu Mobi na voljo pametna otroška ura maXlife MXKW-300, ki omogoča klicanje, pošiljanje in prejemanje SMSov, glasovna sporočila, ima še matematične igre, budilko, časovnik, svetilko, in kamero. Pri običajni rabi baterija zdrži do 3 dni. Kot pri večini otroških ur, jo lahko starš prek aplikacije, v tem primeru SeTracker, upravlja na svojem mobilnem telefonu. Starši tako lahko spremljate otrokovo lokacijo, poiščite zadnjo lokacijo, lahko celo določite območje po katerem se sme otrok gibati, npr. do glavne ceste, in če ga zapusti, dobite sporočilo. Otrok vas tako lahko pokliče, vi pa veste, kje je, če vandra naokrog sam.

Če pa ste se odločili za nakup novega mobitela, pobrskajte po naši ponudbi mobitelov v paketu Mobi, ki imajo vključen 5 EUR dobroimetja na računu in kartico SIM.

 

Varnost

Seveda je treba poskrbeti tudi za varnost. Če želite, lahko z otrokom ob prvem mobitelu podpišete prvo pogodbo, ki določa, kaj bo otrok počel z mobitelom, v njej pa so določena tudi pravila in posledice nespoštovanja pravil. Prvo pogodbo smo pripravili v sodelovanju z organizacijo LogOut. Za varnost lahko poskrbite tako s tehničnimi rešitvami (npr. aplikacije za starševski nadzor), kot s pogovorom, otroci pa naj preden dobijo prvi mobitel spoznajo vsaj osnovni bonton o tem, kdaj in kje se mobitel lahko uporablja, dogovorite pa se tudi o časovnih omejitvah in aplikacijah, ki jih lahko imajo na svojem mobitelu. Razmislite tudi o tem, kje lahko uporabljajo internet; če ga uporabljajo le v dnevnem, skupnem prostoru, boste ohranili določeno mero nadzora, tako boste vedeli, če jih bo kaj vznemirilo, skupaj pa boste lahko tudi raziskovali. Pri mlajših otrocih je to še kako pomembno.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
2. junij 2022
5931
2. junij 2022
A je že čas za prvi mobitel ali uro?