Ali ste vedeli, da lahko otroku z Mojo prvo pogodbo pomagate postati odgovornejši uporabnik?

Tehnik 4. maj 2023 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/ALI-STE-VEDELI-MOBI-THARB-MAJ23-HERO.jpg

Morda se sliši nenavadno, da z otrokom podpišete pogodbo, a tudi to je eden od načinov, kako jih naučimo odgovornega ravnanja.

OK, strinjam se, res jih je treba naučiti odgovornega ravnanja, ampak a res potrebujem pogodbo?

Pogodba ni edini način, a je zabaven in ker vključuje tudi nekatera pravila za celotno družino, so otroci pripravljeni sodelovati. Mojo prvo pogodbo smo pripravili v sodelovanju z organizacijo LogOut, ki ima dolgoletne izkušnje pri ozaveščanju in pomoči staršem, otrokom in mladostnikom pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij. Tako smo še dodatno poskrbeli za strokovno plat.

Kaj se zgodi, ko podpišem pogodbo?

Ko pogodbo podpišete, lahko spremljate, v kolikšni meri se otrok drži dogovorjenega in mu s tem pomagate, da postane odgovoren uporabnik. Zagotovo bo otroke k sodelovanju vzpodbudilo tudi dejstvo, da so v pogodbi navedena posebna presenečanja za držanje pravil. Seveda pa tudi posledice neupoštevanja pravil.

Doma imam otroka in najstnika, kako so lahko pravila zanju enaka?

Pravila zanju niso enaka, saj ni na voljo le ena pogodbo, ampak dve: pogodba za otroka in pogodba za mladostnika. Prva je namenjena otrokom do 10. leta oz. otrokom, ki dobijo svoj prvi mobitel, druga mladostnikom do 18. leta, oz. tistim, ki že imajo svoj mobitel.

 

Kaj vse pa je določeno v tej pogodbi?

Najbolje da si pogodbo preberete, pogodbo za otroka si lahko ogledate tukaj, pogodbo za mladostnika pa tukaj. Če na hitro povzamemo, pogodbi vsebujeta določila povezana z varnostjo, zasebnostjo, spletnim bontonom, spletnim nasiljem, ipd. Med drugim je določeno, kdaj lahko otrok uporablja mobitel, kje ga ne sme, kaj lahko z njim počne … Pri mladostnikih so pravila seveda nekoliko drugačna, saj si aplikacije na primer nalagajo sami, je pa zato v pogodbi tudi določilo o tem, kdo plačuje stroške porabe, ki ga pri otrocih ni.

Kje dobim Mojo prvo pogodbo?

Ob nakupu mobitela jo lahko dobite v Telekomovih centrih, otroke bodo razveselile tudi nalepke, ki jih prejme ob upoštevanju dogovorov. Prvo pogodbo za otroke in Prvo pogodbo za mlade pa si seveda lahko tudi natisnete.

Otrok si želi mobitel? A mu ga kupim in podpišem z njim pogodbo?

Odločitev o nakupu je seveda vaša in se razlikuje od starša do starša, prav tako mnenje glede primerne starosti za prvi mobitel. Lahko pa vam pomagamo z dobronamernim nasvetom, da se pred nakupom predvsem vprašajte, zakaj bo otrok mobitel potreboval in če najdete dober razlog, potem je nakup smiseln. Podpis pogodbe pa seveda v primeru nakupa, še posebej, če je to prvi mobitel, toplo priporočamo.

Otrok sam hodi na aktivnosti in bi mu kupil mobitel, da lahko preverim, kako je z njim. Kaj mi priporočate?

Veliko staršev otroku kupi prvi mobitel, da lahko preverijo, ali je z njim vse v redu, da se javi, ko pride domov, da pokliče, ko potrebuje prevoz, pa tudi da se seznani s tehnologijo. Prav tako se veliko staršev pri prvem mobitelu odloči za predplačniški mobilni paket Mobi . Na voljo pa je tudi naročniško razmerje, ki omogoča nakup mobitelov po akcijskih cenah.

Kaj je prednost paketa Mobi?

Veliko staršev se najprej odloči za paket Mobi, ki omogoča klice, SMSe in dostop do interneta, a otrok porabi le toliko, kot ima prednaloženega stanja na računu, tako se uči preudarno razpolagati s sredstvi. Še posebej, če je otrok dobil vaš star telefon in mu ne nameravate kupiti novega, je paket Mobi dobra odločitev.

kupi

Kaj je prednost naročniškega paketa?

Naročniški paket omogoča nakup mobitelov po akcijskih cenah, kar je lahko odločilen dejavnik, če razmišljate o nakupu novega mobitela. Sklenete lahko podrejeno naročniško razmerje Druga številka, ki ga lahko vključite, če imate mobilni paket Naj B ali Naj C, tako bo vse na enem računu, otrok ali mladostnik pa koristi skupne količine in dodatne storitve nosilnega računa. Trenutno mesečna naročnina znaša 12,99 EUR.

A je še kakšna tretja ponudba?

Ja, za otroke med 6. in 15. letom lahko izkoristite Ugodnost otrok, ki nudi 5 EUR popusta na naročnino paketa Naj A. Paket omogoča neomejene klice in sporočila ter do 20 GB prenosa podatkov, cena je 13,19 EUR na mesec.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
4. maj 2023
6159
5. maj 2023
Ali ste vedeli, da lahko otroku z Mojo prvo pogodbo pomagate postati odgovornejši uporabnik?