Ali ste vedeli, da lahko pred odhodom v tujino pri nas uredite cel kup stvari za brezskrbne počitnice?

Tehnik 24. junij 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/ali-ste-vedeli-tujina-tehnik-jun22-hero.jpg

Drži, pred odhodom v tujini lahko poskrbite za večji nadzor nad stroški, ugodno komunikacijo ter posledično brezskrbne počitnice. Preden se odpravite na zasluženi počitek, preverite cene klicev, sporočil in prenosa podatkov za državo, v kateri boste nabirali energijo, nato lahko (če to seveda potrebujete) uredite dodatne zakupe, pri nas pa se lahko celo zavarujete.

Kako zavarujem? A ste sedaj tudi zavarovalnica?

Seveda ne, a svojim uporabnikom želimo ponudimo vse, kar jim olajša življenje, tako smo v sodelovanju z Zavarovalnico Sava pripravili turistično zavarovanje Brezskrbni, ki omogoča, da plačate le za tiste dni, ko ste dejansko v tujini. In to za nazaj, ko se že vrnete s potovanja, zavarovanje pa uredite digitalno.

Kako lahko obračunate samo dni, ko sem v tujini?

Ker je zavarovanje vezano na mobilno gostovanje, se obračuna le za čas, ko je številka prijavljena v omrežjih tujih operaterjev. Kritje se ob prehodu meje samodejno vklopi in izklopi. Imeti morate le vključen mobilni signal in povezavo v omrežje.

In koliko to stane?

Plačate torej le za dneve, ko ste v tujini, skupaj pa največ za 45 dni v enem letu. Premiji sta ugodni: če potujete sami, vas bo zavarovanje stalo 0,99 €/dan, če potujete z družino, pa je premija 2,48 €/dan. Plačate po koncu potovanja z računom za komunikacijske storitve Telekoma Slovenije.

OK, sliši se zanimivo in ugodno, kaj moram storiti?

V Mojem Telekomu potrdite, da vas zavarovanje zanima, nato boste preusmerjeni na spletno mesto Zavarovalnice Sava, kjer ga sklenete. Vse podrobnosti o zavarovanju Brezskrbni pa preberite na spletnih straneh Zavarovalnice Sava.

A potem sploh ne rabim nikamor, lahko to uredim prek spleta?

Tako je. Spletne obrazce podpišete digitalno.

 

Med poletjem bom z družino veliko na Hrvaškem in ker včasih pogledamo kakšen film, ali pobrskamo po internetu, bomo porabili tudi nekaj podatkov. Kako lahko poskrbim, da stroški ne bodo previsoki?

Preprosto, ko boste porabili podatke, ki jih imate na voljo, si priskrbite zakup podatkov za Hrvaško. Za 9,95 €/mesec boste imeli na voljo 20 GB, zakup pa velja le v omrežju Hrvaškega Telekoma in velja do preklica.

OK, to bi moglo zadoščati. Kako pa to vključim?

Če ste naročnik, pošljite HR INTERNET na 1918.

Kaj pa starša, ki sta Mobi uporabnika. Ali lahko tudi onadva vzameta zakup za Hrvaško?

Seveda, zakup lahko uredijo tako naročniki kot Mobi uporabniki. Če bosta tako kot vi uredila zakup HR-internet, potem za vklop pošljeta HR INTERNET na 1917. Če potrebujeta manj podatkov, pa si lahko uredita zakup HR-internet Plus, ki velja 7 dni in prinaša 10 GB podatkov za 5,99 €/zakup. V tem primeru pošljeta HR PLUS na 1917.

Imam IZI. Čez poletje grem na morje na Hrvaško in na obisk k sorodnikom v Srbijo. Kaj lahko storim, da bom lahko brez skrbi uporabljala internet v obeh državah?

Zakupite lahko dodatne količine prenosa podatkov. Ko boste porabili podatke, ki jih imate na voljo v okviru svojega paketa, lahko za uporabo interneta na Hrvaškem vzamete paket HR-Internet, s katerim dobite 20 GB za 9,95 €/mesec, ali paket HR-internet Plus, s katerim dobite 10 GB prenosa podatkov za 5,99 €/zakup, a le v omrežju Hrvaškega Telekoma. Ko bosta v Srbiji, pa potrebujeta paket Balkan 5GB, v okviru katerega imate na voljo 5 GB prenosa podatkov in velja 7 dni.

Kako to vklopim?

Za Hrvaško pošljeta HR INTERNET na 4008 ali HR PLUS na 4008, za Srbijo pa za vklop pošljite BALKAN 5 GB na 4008. Slednji je koristen tudi, če boste potovali tudi po drugih državah, saj paket Balkan velja tudi v Bosni in Hercegovini, v Črni gori, Severni Makedoniji in na Kosovu.

Poleti bom potovala izven EU. Kako lahko znižam stroške?

Stroški so odvisni od tega, kaj boste počeli, ali boste veliko telefonirali, pošiljali SMSe, uporabljali internet. Na naših spletnih straneh preverite cenike gostovanj in možnosti dodatnega zakupa za države po katerih boste potovali. Za več informacij pa nas pocukajte za rokav.

Na počitnice grem v tujino, v Turčijo, in ne želim uporabljati prenosa podatkov. Kaj naj storim?

Naredite blokado prenosa, poleg tega pa privzeto omrežje LTE spremenite v 3G.

Kako vključim blokado prenosa. A na telefonu?

Ne, to lahko storite v Mojem Telekomu ali pa pošljete TUJINA PODATKI NE NA 1918.

 

Julija bom v Črni gori, a ne bom uporabljala interneta, bom pa klicala. Kaj mi svetujete?

Za Črno goro, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Severno Makedonijo in Kosovo imate na voljo dva zakupa: Balkan 3 in Balkan 7, ki veljata 3 oziroma 7 dni, vključujeta pa klice in SMSe ter manjšo količino podatkov. Priporočamo vam enega od teh zakupov.

Imamo naročnino na HBO Max. Med počitnicami bom v Črni gori in bi želel pogledati kakšen film ali serijo, ali je to mogoče in kakšni so stroški?

HBO Max je dostopen tudi prek računalnika, pametnega telefona ali tablice. Na voljo je v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni Gori, Makedoniji in Bolgariji. Če boste gledali vsebine iz videoteke, boste pri tem porabili podatke, tako da spremljajte porabo. Če imate možnost, se lahko povežete v (po možnosti brezplačno) omrežje WiFi v kampu ali v apartmaju, kjer ste nastanjeni in vsebine spremljate brez stroškov. Lahko pa naročite tudi katerega od zakupov podatkov za tujino. Če že sprašujete, pa za počitnice priporočamo lahkotno komedijo Nevestin oče, najnovejšega Bonda Ni čas za smrt, nove Magične živali ali serijo Stopnišče. Vse junijske novosti pa preverite na Tehniku.

Če imam Neo na tablici ali telefonu, koliko dodatnih podatkov potrebujem za brezskrben ogled, ko bom na dopustu v termah v Sloveniji?

Če ste nastanjeni v termah, imajo prav gotovo na voljo brezplačno omrežje WiFi, tako vas prenos podatkov med ogledom filma nič ne stane. Če pa se boste povezovali prek lastnega omrežja, boste prejeli sporočilo, ko boste porabili 80% podatkov, ki jih imate v okviru svojega paketa. Nato pa lahko preprosto zakupite dodatne količine z uporabo Mojega Telekoma . Če vas zanima, kaj je novega v videoteki DKino, so vse junijske novosti zbrane v članku na Tehniku.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. junij 2022
5946
24. junij 2022
Ali ste vedeli, da lahko pred odhodom v tujino pri nas uredite cel kup stvari za brezskrbne počitnice?