Ali ste vedeli, da si lahko s Turbo WiFi izboljšate domače brezžično omrežje?

Igor Harb in Tamara Harb 28. februar 2023 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/TURBO-WIFI-tharb-feb23-hero.jpg

Drži, tudi v tistem kotu v spalnici povezava z domačim brezžičnim omrežjem WIFI ne bo več padala, brez težav boste lahko dostopali do interneta tudi v kleti, na terasi ali celo v vrtni uti, zraven pa dobili višje hitrosti, varnost in dodatne funkcionalnosti.

Super, kako pa to naredim?

Svojemu brezžičnemu omrežju dodajte pospešek, da postane Turbo WIFI.


Pa saj že imam WIFI ali WLAN ali neko brezžično omrežje.

V tipičnih domačih brezžičnih omrežjih WIFI (oz. WLAN) za povezavo skrbi ena dostopovna točka, ki je običajno del usmerjevalnika, vse pogosteje pa kar modema za internetno povezavo. Ta naprava ima omejeno število anten in posledično omejen doseg, ki ga lahko zmotijo razdalje, debele stene ali brezžična omrežja sosedov v bloku.

Kaj torej potrebujem?

Telekomova rešitev tukajTurbo WIFI temelji na novem modemu FRITZ!Box, priznanega nemškega proizvajalca AVM, ki vključuje inteligentno usmerjanje signala WIFI in zagotavlja odlično pokritost.

To že imam, pa še zmeraj nimam pokrite kleti in vrtne ute.

Modem FRITZ!Box vključuje močno dostopovno točko, seveda pa ta ni vsemogočna. Če ne zadošča vašim potrebam, jo lahko preprosto nadgradite z enim ali več ojačevalniki signala FRITZ!Repeater, ki se povežejo z modemom FRITZ!Box in poskrbijo za dodatno pokritost in boljšo povezavo. p>

Pride kak tehnik namestiti vso to opremo?

Brez skrbi, prepričani smo, da boste zmogli sami, saj je namestitev nadvse preprosta. Zgolj izklopite svoj stari modem in iste kable priklopite v modem FRITZ!Box, programske nastavitve pa nato uredite prek intuitivnega uporabniškega vmesnika v spletnem brskalniku ali aplikaciji na telefonu. Ojačevalnik signala FRITZ!Repeater pa morate zgolj priključiti v električno vtičnico v prostoru, kjer želite izboljšati pokritost z brezžičnim signalom, povezava z modemom FRITZ!Box pa je brezžična in preprosta.


Kako pa je z varnostjo? Ali širše omrežje ne pomeni, da bo vanj lažje vdreti?

FRITZ!Box podpira visoko stopnjo šifriranja signala, ima vgrajen požarni zid in omogoča vzpostavitev navideznega zasebnega omrežja, ki vam prinese varen dostop do naprav v domačem omrežju iz interneta, torej tudi takrat, ko niste doma. Dodatna stopnja varnosti je možnost vzpostavitve drugega, ločenega brezžičnega omrežja v katerega se lahko povežejo gosti, ki tako ne dobijo dostopa do vaših datotek in naprav.

Ampak, ali ob vse boljših in hitrejših mobilnih omrežjih sploh potrebujem hiter WIFI, ko se lahko povežem v 5G?

Mobilna omrežja so res vse zmogljivejša, a vaše brezžično omrežje WIFI je lokalno in zasebno, kar omogoča lažje, preprostejše in hitrejše povezovanje domačih naprav, vključno z napravami pametnega doma. Hkrati je zmogljiv WIFI odlična rešitev za odročne lokacije ali izolirane prostore, kot so kleti in podobno, kjer zaradi strukturnih ovir ni dobre pokritosti z najsodobnejšimi omrežji, saj boste s Telekomovo storitvijo VoWLAN lahko telefonirali tudi ob šibkem mobilnem signalu.

Ali lahko na FRITZ!Box priključim tudi družinski tiskalnik?

Seveda, na modem FRITZ!Box lahko priključite klasičen tiskalnik prek USB vhoda, omrežnega prek omrežnega vhoda, ali pa brezžičnega, ki se bo sam povezal v omrežje in bo na voljo vsem uporabnikom.

Kako pa je z diski? Ali lahko naredim domači strežnik NAS?

Vsekakor. Modem FRITZ!Box ima dva vhoda USB, tako da lahko nanje priključite zunanji disk (ali dva), do datotek pa bodo nato imeli dostop vsi uporabniki, ki bodo povezani v omrežje.


Kako pa je s hitrostjo povezave?

FRITZ!Box podpira vse standarde WLAN do 802.11ac, kar pomeni, da deluje na dveh frekvenčnih območjih (2,4 GHz in 5 GHz), ki jih izkoristi optimalno s pametnim preklapljanjem, podprta hitrost prenosa prek brezžičnega omrežja je do 1,3 Gb/s, ob tem pa ima še 4 vtičnice za gigabitni žični LAN.

Je to dovolj hitro za igre?
Načeloma boste prek domačega omrežja brezžično lahko delali vse, če niste ravno profesionalni e-športnik – v tem primeru pa najbrž veste, da se morate povezati prek žice. Sicer pa boste lahko pri zmogljivostih, kot jih nudi FRITZ!Box, v vašem domu brez težav hkrati igrali igre na PlayStationu, gledali TV na Neo SmartBoxu, prenašali filme iz HBO Max in naložili svoj nov posnetek na YouTube.

Skrbi me, da bi hitrejše omrežje pomenilo, da bodo otroci cel čas viseli na internetu?

Brez skrbi, FRITZ!Box vključuje starševski nadzor, ki omogoča omejitev posameznih uporabnikov na določen čas, ali pa jim zapre dostop v določenih urah, denimo ponoči.


Ali ima ta Turbo WIFI še kakega skritega aduta v rokavu?

Pravzaprav jih ima še kar nekaj. Poganja ga operacijski sistem FRITZ!OS, ki prek preprostega, intuitivnega grafičnega vmesnika prikaže prav vse priključene naprave in statistiko uporabe, kjer je mogoče nastaviti tudi prednostne naprave (npr. NEO SmartBox za čisto sliko ali pa PlayStation za čim hitrejše omrežne igre). Do njega dostopamo prek spletnega brskalnika ali pa aplikacij za iOS in Android. Poleg tega lahko na modem priključimo tudi klasične fiksne telefone DECT in celo faks, ter ga uporabljamo kot avtomatski odzivnik. Seveda pa je ključna prednost možnost širitve omrežja WIFI prek cele hiše ali stanovanja, kjerkoli imamo električne vtičnice.

kupi

Odlično! Ampak najbrž je to precej draga rešitev, kajne?

Niti ne. Telekomova storitev Turbo WIFI, ki vključuje tudi modem FRITZ!Box je za naročnike fiksnih storitev Telekoma Slovenije na voljo za 2,99 EUR na mesec, posamezni ojačevalnik signala FRITZ!Repeater pa stane še dodatnega 1,69 EUR na mesec. ‼ Do konca marca 2023 pa lahko izkoristite promocijsko akcijo in dobite prve 3 mesece brezplačno‼ Turbo WIFI je storitev brez vezave in jo lahko kadarkoli prekinete. Vse o ponudbi lahko preberete tukaj.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
28. februar 2023
6119
28. februar 2023
Ali ste vedeli, da si lahko s Turbo WiFi izboljšate domače brezžično omrežje?