Ali veste, da je internet lahko zelo nevaren kraj?

Andrej Pirnat 9. februar 2021 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/dan-varne-pirnat-feb21-hero.jpg

9. februarja, obeležujemo dan varne rabe interneta. Gre za osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet Insafe, v kateri že vse od leta 2005 sodeluje tudi Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si ljubljanske Fakultete za družbene vede, dogodek pa je namenjen spodbujanju varnejše in odgovornejše uporabe spletnih tehnologij in mobilnih telefonov, zlasti pri najmlajših.

Na internet se danes zanašamo vsi. Odrasli in otroci. Eden najpomembnejših izumov sodobnega časa je še posebej v zadnjem letu postal naš najboljši prijatelj. V časih velikih omejitev nam je omogočil dostop do znanja in aktualnih informacij, delo na daljavo, naročanje živil in drugih osnovnih potrebščin ter morda najpomembneje, bližino z ljudmi, ki so bili fizično oddaljeni.

 

Zaslon je postal glavni vir zabave

Raziskave ugotavljajo, da otroci in mladostniki danes na spletu preživljajo dvakrat več časa, kot so ga pred 10 leti, k čemur je nedvomno veliko prispevala tudi uporaba pametnih telefonov. Tam zagotovo najdejo veliko uporabnih stvari, a, kot opozarjajo pri Safe.si, se na internetu prav tako skriva veliko nevarnosti, dolge ure preživete za zaslonom računalnika ali telefona pa so lahko tudi škodljive za zdravje. Tako tehnologija, katere namen je v prvi vrsti olajšati življenje, kaj hitro postane vir težav.

Zlasti v časih šolanja na daljavo so najmlajši še bolj prikovani na zaslone, kamor se je zaradi prepovedi druženja preselil tudi velik del zabave. Tako se veliko manj gibljejo, kar lahko vodi v slabo počutje, utrujenost, bolečine v sklepih, vratu in hrbtu ter nezaželene telesne spremembe, kot je na primer povečanje telesne teže.

Nikakor pa ne gre zanemariti niti drugih, potencialno še veliko hujših tveganj in zlorab, povezanih z uporabo različnih spletnih mest in platform, na primer družbenih omrežij. Več časa kot otrok (in tudi odrasel) preživi na internetu, večja je možnost, da se bo srečal s katero od nevarnosti. Številke pravijo, da je danes že eden od štirih mladih žrtev takšne ali drugačne zlorabe prek spleta. Najbolj pogosto so to sovražna sporočila, ustrahovanje, grožnje, zmerljivke in žaljive besede, obstajajo pa še veliko hujše oblike spletnega nasilja, ki lahko vodijo celo v fizične zlorabe.

Največje nevarnosti, ki so jim na internetu izpostavljeni otroci:

 • Različne oblike spletnega nasilja, najpogosteje s strani vrstnikov
 • Neprimerna vsebina, na primer pornografske podobe
 • Zloraba osebnih podatkov in informacij oziroma kraja identitete
 • Spletne prevare in škodljiva programska oprema, kot so računalniški virusi
 • Srečevanje neznancev, ki lahko vodi v zalezovanje in nadlegovanje v resničnem svetu
 •  

  Kako narediti varnejši prostor na internetu in zaščititi otroke?

  Kakršnakoli zloraba lahko pri otroku oziroma mladostniku povzroči hude psihične stiske in vpliva na njegovo samopodobo. Zato je zelo pomembno, da je poučen in seznanjen z vsemi pastmi interneta.

  Za začetek je lahko vsak starš svojemu otroku dober zgled. Če je sam veliko časa na telefonu oziroma za računalnikom, je velika verjetnost, da bo otrok posnemal njegovo vedenje. Seveda pa to ne pomeni, da je treba otrokom popolnoma onemogočiti dostop in odvračati od uporabe interneta. Treba je najti vmesno pot, saj je, kot rečeno, internet lahko zelo koristna zakladnica.

  Tako ga je treba tudi otrokom predstaviti, vendar z opozorilom na potencialne nevarnosti. Starš ozirom skrbnik lahko veliko naredi že z rednimi pogovori o varnosti na spletu, kjer mora dati otroku vedeti, da se v primeru težav lahko vedno obrne nanj in mu zaupa še tako neprijetno stvar. Seveda pa je pri tem pomembno, da se najprej sam dobro informira o tehnologijah, ki jih uporablja njihov otrok.

  Postavite pravila in si pomagajte z varnostnimi funkcijami

  Priporočljiva je tudi določitev pravil uporabe interneta oziroma samih naprav. Starš lahko skupaj z otrokom oblikuje urnik uporabe, saj bo s tem tudi otrok čudil večjo odgovornost in posledično bolj dosledno spoštoval pravila.

  Pri zaščiti pred neprimerno vsebino pa so lahko v veliko pomoč različne varnostne funkcije oziroma možnost starševskega nadzora, ki se velikokrat nahaja že v samih programih in aplikacijah. Ta vključuje samodejno filtriranje vsebine in onemogočen dostop do določenih spletnih mest ter pojavnih oken, omejitev zaslonskega časa, omejen dostop do aplikacij in podobno, na voljo pa so na primer tudi prav posebni spletni brskalniki ustvarjeni za otroke.

   

  Šole lahko naredijo veliko za osveščanje otrok

  Pomembno vlogo pri osveščanju igrajo tudi šole in druge organizacije, ki se ukvarjajo z izobraževanjem otrok. Pri Safe.si jih zato vabijo, da v mesecu februarju organizirajo dogodek na temo problematike varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav. To je lahko učna oziroma razredna ura, tehniški ali kulturni dan, delavnica, posvet, srečanje, debata ali katerakoli druga aktivnost, ki bi prispevala k boljši osveščenosti otrok oziroma mladih.

  V ta namen so tudi sami v sodelovanju z improvizatorji IGLU Teatra pripravili zabavno, a hkrati poučno spletno interaktivno predstavo Dobro počutje in internet za učenke in učence 2. in 3. triletja osnovne šole. Učenke, učenci, učiteljice in učitelji si jo bodo lahko brezplačno ogledali na spletni strani Safe.si, kjer lahko sicer najdete ogromno uporabnih gradiv na temo varne uporabe spleta in nevarnosti, ki se skrivajo v tem prostranem virtualnem prostoru.

  Prvi koraki do varne uporabe spleta s Telekomom

  Odgovornosti do najmlajših uporabnikov sodobnih tehnologij in varne rabe interneta se prav tako zavedajo v Telekomu Slovenije. Zato so v svojo pestro ponudbo vključili mobilno aplikacijo Kaspersky Safe Kids, ki je odličen pripomoček za starše pri postopnem uvajanju otroka k odgovorni uporabi mobitela, hkrati pa poskrbi za varno in zmerno uporabo interneta. Zaradi svoje učinkovitosti je prepoznana kot ena najboljših rešitev za zaščito otrok pred nevarnostmi na spletu. Pri Telekomu priporočajo 2 meseca brezplačnega preizkusa mobilne aplikacije, ki omogoča nastavitev tistih omejitev, ki so za posameznika pomembne, te pa lahko starš hitro, kar prek svojega telefona, enostavno spreminja.

  kupi


  Pri vzgajanju in pogovoru z otrokom, si starši lahko pomagajo tudi s Prvo pogodbo za otroke oziroma za mlade, ki starše vodi skozi pomembna vprašanja o odgovorni uporabi naprav. Starši na ta način sklenejo z otrokom dogovor o uporabi, s tem pa otrok krepi svojo odgovornost in spoštovanje pravil.

  10 zlatih pravil za varno uporabo spleta

 • Na internetu ne izdajajte svojih osebnih podatkov, niti podatkov svojih bližnjih (starši, sorodniki prijatelji …).
 • Ne objavljajte svojih zasebnih fotografij, niti fotografij svojih prijateljev.
 • Nikomur ne zaupajte svojih gesel, niti najboljšemu prijatelju.
 • Spoštujte spletno etiko in pravila lepega vedenja.
 • Nadlegovanje in žaljivi govor sta nedopustna.
 • Ne srečujte se z neznanci s spleta.
 • Če vas kdo nadleguje ali če na spletu naletite na neprimerno vsebino, to povejte bližnjim (staršem, učiteljem …).
 • Z uporabo interneta ne pretiravajte.
 • Z interneta ne prepisujte, vedno navedite vir.
 • Vse informacije na internetu niso resnične, zato vedno preverite več virov.
 • Za dodatne informacije, nasvete, igre in zabavo večkrat obiščite Safe.si.
 •  


  Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  9. februar 2021
  5558
  9. februar 2021
  Ali veste, da je internet lahko zelo nevaren kraj?