Amazon odprl prvo fizično trgovino z živili, ki temelji na umetni inteligenci

Nina Križaj 23. januar 2018
/PublishingImages/amazon-go-hero.jpg

V Seattlu se je v tem tednu odprla težko pričakovana Amazonova trgovina, imenovana Amazon Go, ki ne ponuja elektronike ali knjig, temveč je v njej kupcem na voljo predvsem hrana. Njena posebnost je, da nima ne blagajne ne prodajalcev, kupec pa se tako izogne še predobro znanim neprijetnostim, kot sta čakanje v vrsti in iskanje drobiža. Se v tem trenutku sprašujete, kako je to mogoče? Potrebujete le svoj mobilni telefon in zaupanje v umetno inteligenco.

Sanjska nakupovalna izkušnja: vstopite, vzamete, greste

Amazon je v razvoj vključil veliko visokotehnološkega znanja in tako trgovina temelji na uporabi mobilne telefonije v kombinaciji z umetno inteligenco. V njihovi ponudbi so preprosti vsakodnevni izdelki, s katerimi lahko še tako velik izbirčnež poteši lakoto, na primer že pripravljeni zajtrki, kosila in večerje, prigrizki, prav tako pa je tam mogoče nakupiti tudi tedensko zalogo hrane za v domači hladilnik, saj so na voljo tudi osnovni prehranski izdelki, kot so kruh, mleko, jajca ter raznolike sladkarije.

Kupec v trgovino vstopi mimo senzorja, kamor prisloni svoj pametni telefon z nameščeno aplikacijo Amazon Go, ki je povezana z njegovim Amazonovim uporabniškim računom in kreditno kartico. A Aplikacija ni namenjena le identifikaciji kupca, temveč je njegova virtualna nakupovalna košarica. Trgovina pa je tako pametna, da ko se kupec sprehaja med policami in vzame določen izdelek s police, aplikacija ve, kateri izdelek je vzel, in ga sama doda v košarico. Če kupec izdelek vrne, je ta odstranjen tudi iz košarice. Plačevanje je prav tako prava nakupovalna poezija: ko kupec konča, lahko sproščeno odkoraka iz trgovine, saj bo plačilo izvedeno samodejno prek njegovega Amazonovega uporabniškega računa.

Dolga vrsta pred trgovino je dovolj zgovoren dokaz, da ima tovrstno nakupovanje svetlo prihodnost.​

 

V prihodnosti se bo odprlo še več takšnih trgovin

Amazon napoveduje, da to ne bo edina tovrstna trgovina, temveč se ji bodo v prihodnje pridružile še mnoge. Tudi v Sloveniji? Morda, upanje seveda lahko imamo, a najbrž bo do tega preteklo še zelo veliko časa. Ob tem se pojavlja tudi strah pred novim valom brezposelnosti, a pri Amazonu pomirjajo. Tudi te trgovine naj bi namreč še kako potrebovale človekovo skrb, da so police ves čas napolnjene, da strežejo svežo hrano in nudijo informacije tistim, ki se jim je pri nakupu kaj zataknilo.

Želite pogledati v notranjost trgovine Amazon Go? Oglejte si posnetek na YouTubu:

 

Viri: amazon.com, cbsnews.com, cnbc.com, youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. januar 2018
3839
26. januar 2018
Amazon odprl prvo fizično trgovino z živili, ki temelji na umetni inteligenci