Amazon predstavil izjemni 3D-mobitel Fire

Tehnik 19. junij 2014
/PublishingImages/amazon-fire-hero.jpg

Trg pametnih mobitelov dobiva novega konkurenta. Podjetje Amazon se je namreč odločilo, da po tablicah kupcem ponudi svoj prvi pametni mobitel z imenom Fire. V podjetju se zavedajo, da morajo, če želijo biti na tem izjemno zahtevnem trgu uspešni, kupcem ponuditi nekaj več. Njihov prvi mobitel ponuja prav to – nekaj več. V mislih imamo predvsem njegov inovativen 3D-način prikaza slike. Gledanje vsebin na njem je nekaj povsem drugega, kot smo vajeni pri drugih paradnih modelih na trgu. Tudi ostale specifikacije in storitve so zadovoljive, tako da nikakor ne bomo presenečeni, če bo med kupci zelo dobro sprejet.

 

3D-mobitelom za zdaj še ni uspel veliki met. Številni se verjetno spomnite mobitelov HTC EVO 3D in LG Optimus 3D, ki sta bila določenemu krogu uporabnikov sicer všečna, a kakšne širše priljubljenosti nista zabeležila. Pred in po njima je bilo še kar nekaj poizkusov, a tudi ti niso imeli kakšnega večjega uspeha. S srečo sedaj poizkuša Amazon. Glede na videno verjamemo, da bi mu lahko uspelo.

Amazon je za prikazovanje 3D-efekta uporabil štiri na sprednjem delu nameščene kamere, poseben programski algoritem in še nekaj druge strojne opreme, ki skupaj spremljajo, kako mobitel držimo, gledamo in premikamo. Na ta način ustvarjajo efekt 3D-slike ter nam omogočajo, da mobitel upravljamo brez dotikanja zaslona. Za boljšo predstavitev je najbolje, da se odpravite na internetni naslov http://goo.gl/PfkzKM in si ogledate predstavitveni video posnetek. Pri velikosti zaslona so pri Amazonu ubrali srednjo pot, saj ta s svojo 4,7-palčno (11,9-centimetrsko) diagonalo ni ne prevelik in ne premajhen. Za njegovo zaščito je relativno dobro poskrbljeno, saj je prekrit s priznanim steklom Gorilla Glass 3. Ta se zelo dobro bori proti praskam, žal pa je, tako kot vsa ostala stekla pri mobitelih (izvzeta so zaščitna, ki jih lahko dokupimo), manj uspešen pri udarcih.

 

Poleg omenjenega prikaza slike ima mobitel še dve zelo zanimivi funkcionalnosti. Prva sliši na ime Firefly. Pri njej gre za to, da prepoznava različne stvari okoli nas. Nekaj podobnega, a v bolj okrnjeni obliki, sicer že poznamo (na primer aplikacijo Shazam za prepoznavanje glasbe). Firefly poleg glasbe prepozna tudi knjige, filme, nanizanke, QR-kodo, video igre in še bi lahko naštevali. Druga je storitev Mayday, prek katere uporabniki 24 ur na dan in vse dni v letu v le nekaj sekundah dobijo strokovno pomoč v zvezi z uporabo naprave.

Fire ima vgrajen 2,2-GHz 4-jedrni procesor Qualcomm Snapdragon, ki mu delata družbo 2 GB RAM-pomnilnika. Za beleženje nepozabnih trenutkov je na zadnji strani na voljo osrednja kamera s 13 MP z optičnim stabilizatorjem slike. Seveda ni za pričakovati, da so njene slike in video posnetki tako kakovostni kot pri »pravih« fotoaparatih in kamerah, a verjamemo, da je za amatersko rabo več kot zadovoljiva. Za »sebke« in videokonference je na sprednji strani kamera z 2,1 MP. Obe kameri sta zmožni snemati video posnetke v ločljivosti 1080p.

 

Kar se tiče povezljivosti, je dobro poskrbljeno. Poleg klasične povezljivosti z Bluetooth in WiFi mobitel podpira še LTE in NFC. Kupci lahko izbirajo med dvema različicama, in sicer med različico z 32 GB in različico s 64 GB.

Sprva bo mobitel Fire na voljo le uporabnikom ameriškega mobilnega ponudnika AT&T, kmalu za tem pa, upajmo, tudi drugod po svetu. Prvi kupci ga bodo predvidoma dobili 25. julija.

Vir: phx.corporate-ir.net

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. junij 2014
2077
27. junij 2014
Amazon predstavil izjemni 3D-mobitel Fire
Android