Amazon predstavil nove tablice Kindle Fire HD

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Kindle_Fire_HD-vsebine.jpg

Konec prejšnjega tedna je Amazon predstavil široko paleto novih tablic Kindle Fire, ki temeljijo na operacijskem sistemu Android. Ognjena tablica bo sedaj na voljo v kar štirih različicah, ne manjkajo pa tudi novi klasični bralniki e-knjig. Škoda je le, da luč sveta ni ugledal še Amazonov pametni telefon, o katerem se šušlja že nekaj časa.

Družina Kindle Fire sedaj v HD in dveh velikostih

Družina Kindle Fire - September 2012

Pred enim letom je Amazon predstavil svojo prvo, 7 palčno, na Androidu temelječo tablico Kindle Fire. Ta osnovni model se ne poslavlja iz družine Fire, bo pa sedaj za novi Kindle Fire potrebno odšteti le 159 USD (40 USD manj kot prej). Hkrati za nižjo ceno Amazon obljublja 40 % hitrejše delovanje, dvakrat toliko spomina kot pri izvirniku in daljšo življenjsko dobo baterije.

Za 199 USD bomo lahko po novem dobili model Kindle Fire HD, ki ima prav tako 7 palcev (17,78 cm) velik zaslon, vendar le-ta ponuja sliko v HD ločljivosti. Fire HD poleg tega podpira Dolby Audio in izboljšano povezljivost z dvojno MIMO WiFi anteno, ki naj bi po Amazonovih trditvah ponujala kar 40 % hitrejši prenos podatkov v primerjavi z novim iPad-om. Da bo dovolj prostora za HD vsebine, je ta model na voljo v 16 GB in 32 GB različici. Cena je za večji model seveda nekoliko višja (249 USD).

Družino Fire dopolnjujeta še dva HD modela v velikosti 8,9 palcev (22,6 cm). Tako kot manjši HD bratec, tudi ti dve tablici ponujata kakovostni HD zaslon, Dolby Audio in hitrejši MIMO WiFi. Kindle Fire HD 8.9" je na voljo v 16 GB (299 USD) in 32 GB (369 USD) različici, če želimo še povezljivost z mobilnim 4G LTE omrežjem, pa se je treba stegniti za model Kindle Fire HD 8.9" 4G LTE Wireless v 32 GB (499 USD) in 64 GB (599 USD) različici.

Več kot 30.000 aplikacij za Kindle Fire v Amazon Appstore

Dobra novica je, da je Amazon za novo generacijo tablic Fire uporabil operacijski sistem Android 4.0 Ice Cream Sandwich, čeprav je le-ta, tako kot na izvirni tablici Kindle Fire, precej modificiran. Tako npr. na tablicah Fire za nakup uporabljamo aplikacijsko trgovino Amazon Appstore in ne Google Play.

Amazonova aplikacijska trgovina, ki je pred kratkim odprla svoja vrata tudi v nekaterih evropskih državah, ima sicer v primerjavi s konkurenti manjši obseg. Tako Googlova Trgovina Play kot Applov App Store imata namreč že več kot pol milijona aplikacij, Amazon Appstore pa je ravno pred kratkim presegel 50.000 aplikacij, kar je denimo pol manj kot celo Windows Phone Marketplace. Od 50.000 aplikacij jih sicer več kot 30.000 podpira tudi tablice Kindle Fire, kar je za Amazon gotovo spodbudna številka.

A kljub temu, da se Amazonova aplikacijska trgovina še ne more primerjati z bolj uveljavljenimi konkurenti, ima Amazon veliko prednost v bogati ponudbi ostalih vsebin, med katerimi so gotovo najbolj priljubljene Amazonove e-knjige iz trgovine Kindle. Dodatna prednost je tudi dostop do raznih Amazonovih storitev, kot je npr. shranjevanje digitalnih vsebin v oblaku, storitev X-Ray za knjige in filme, s pomočjo katere dostopamo do dodatnih informacij o vsebini in še marsikaj. In ravno na račun prodaje dodatnih vsebin in storitev Amazon ustvarja največ dobička, zato so se tudi tokrat potrudili, da ostane cena tablic Fire čim bolj dostopna.

Konkurenčno nizke cene omogoča tudi Amazonov program "Special Offers", v okviru katerega se na zaslonu za zaklepanje prikazujejo reklame oziroma, bolj elegantno rečeno, posebne ponudbe Amazonovih partnerjev. Tisti, ki se bodo želeli oglasov znebiti, bodo morali Amazonu plačati še dodatnih 15 USD.

Dodatna ovira je seveda tudi dejstvo, da bo, kot smo pri Amazonu žal že vajeni, sprva celotna družina ognjenih tablic na voljo le ameriškim kupcem. 7 palčna modela bo sicer možno naročiti tudi v Franciji, Nemčiji, Italiji, Šaniji in Veliki Britaniji. Vsekakor upamo, da bo postopoma Amazon omogočil razpošiljanje vseh modelov tudi k nam, sicer pa nam preostanejo razne storitve, s katerimi ustvarimo navidezne poštne nabiralnike v tujini ali tuje veze in poznanstva.

Bralniki e-knjig v izboljšani Paperwhite različici

Družina Kindle E-reader - September 2012

Amazon pa ni pozabil tudi na ljubitelje klasičnih bralnikov elektronskih knjig. Predstavili so namreč Kindle Paperwhite, ki v primerjavi s klasično različico ponuja 62 % več pikslov in 25 % večji kontrast za boljšo bralno izkušnjo. Za Kindle Paperwhite bo potrebno odšteti 119 USD, za različico 3G pa 179 USD. Oba modela imata zaslon na dotik, žal pa bosta sprva na voljo le čez lužo.

Naslednje leto še Amazon pametni telefon?

Navkljub temu, da je bila tokrat Amazonova predstavitev, ki si jo lahko v celoti ogledaš na YouTube, polna zanimivih novosti, so bili nekateri razočarani, ker ni bil predstavljen še Amazonov telefon, o katerem se govori že kar nekaj čase. Kot kaže, bomo na dodatne novosti morali počakati na naslednje leto, kot je v obsežnem intervjuju za AllThingsD namignil Jeff Bezos, prvi mož Amazona.

Kakorkoli že, z novo družino tablic Fire smo lahko več kot zadovoljni, saj ponujajo pestro izbiro za različne potrebe in različno globoke žepe. Škoda je le, da bodo na začetku v bogati izbiri uživali le ameriški kupci.

Vir: Amazon

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
401
24. september 2013
Amazon predstavil nove tablice Kindle Fire HD
Android