Ambient Backscatter in evolucija reči

Alenka Selčan 23. september 2013
/PublishingImages/ambient-backscatter.jpg

"Kam vse to pelje?", so se v šestdesetih letih prejšnjega stoletja čudile naše babice, ko so prvič videle kuhinjo, opremljeno s štedilnikom, hladilnikom in celo pomivalnim strojem. Isto vprašanje se je leta 1977 porajalo gledalcem filma Demonsko seme, v katerem protagonistka postane ujetnica svoje pametne hiše z visoko stopnjo umetne inteligence, a z bore malo uvidevnosti do stanovalke. "Kam vse to pelje?" je najbrž spreletelo tudi Kevina Ashtona, ko je v zadnjem letu prejšnjega tisočletja z The Internet of Things poimenoval svojo vizijo popolne medmrežne komunikacije vseh reči.

Da se temu konceptu okoljske inteligence približujemo vse hitreje, pričajo številne pametne hiše, v katerih v tretjem tisočletju domuje vse več stanovalcev, ki se jim ni več treba obremenjevati z ogrevanjem, ohlajevanjem in s podobnimi nastavitvami udobja, saj za to skrbi centralni sistem, ki upravlja različne hišne naprave in pripomočke. Roboti počasi, a zanesljivo vstopajo v gospodinjstva in osvajajo srca tudi tistih, ki niso pričakovali, da bodo kdajkoli uživali v družbi neorganskih prijateljev.

Pa vendar se večno vprašanje "Kam vse to pelje?" znova zastavlja te dni, ko je iz washingtonske univerze prišla novica o novem tovrstnem tehnološkem dosežku. Tamkajšnjim inženirjem je namreč uspelo razviti nov brezžični komunikacijski sistem, ki omogoča interakcijo med različnimi napravami, a za svoje delovanje ne potrebuje niti baterije niti električnega omrežja.

Ambient Backscatter vso energijo, potrebno za svoje delovanje, črpa iz okolja. Da, tehnologija okoljskega povratnega radarskega signala ustvarja svoje medmrežje dobesedno iz zraka, saj za to izkorišča že obstoječe TV in Wi-Fi signale, ki so njen vir energije in hkrati komunikacijski medij. To omogoča, da reči brez posebnega človekovega posredovanja komunicirajo z internetom in tudi med sabo.ambient backscatter

Razsežnost uporabnosti te mini napravice, ki živi od zraka, bomo šele spoznali. Zagotovo bo prav prišla v pametnih hišah, kjer bi jo lahko uporabljali za označevanje vseh možnih predmetov in z njo opremili vso imovino. Ko bo, kot nakazuje promocijski posnetek, vaše ključe s tovrstnim senzorjem naslednjič "pojedel" kavč, vas bodo ti nemudoma opozorili. Na vaš mobitel bodo poslali sporočilo o svoji lokaciji, še preden boste opazili, da jih pogrešate. Čeprav prototip v predstavitvenem posnetku ni večji od plačilne kartice, zmore brez dodatne energije narediti finančno transakcijo med dvema karticama. Ni slabo. Odslej bo tekstovno sporočanje možno tudi, ko se nam bo na mobitelu povsem spraznila baterija.

 

 

 

Ambient Backscatter je rečem podaril energijo za komunikacijo. Le še malce finega jezikovnega uglaševanja in predmeti bodo govorili sami zase. Še nedavno so se ljudje čudili tistim, ki se pogovarjajo s svojimi mačkami, a kmalu ne bo prav nič nenavadno, če bomo ogovorili svoj avto, ta pa se bo glede na situacijo pogovoril s sesalnikom ali kuhalnikom kave. Internet stvari (IoT) je šele na začetku svojega zmagovalnega pohoda. In kam vse to pelje? Vprašanje ostaja odprto.

Vir: http://phys.org/news/2013-08-wireless-devices-battery-free-technique.html

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
199
29. september 2013
Ambient Backscatter in evolucija reči