Android 4.0 Ice Cream Sandwich dobil nagrado za uporabniško izkušnjo

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Android_ICS-multipane_view_tablet.jpg
Eden izmed pogosto slišanih očitkov operacijskemu sistemu Android je ta, da uporabniška izkušnja ni tako dodelana ali na videz prijetna kot pri konkurenci. To se je z zadnjo različico Android 4.0 vsekakor spremenilo, kar je potrdila tudi nagrada Best Platform Experience, ki jo je Ice Cream Sandwich dobil na letošnji prireditvi 2012 User Experience Awards.

Nagrada je nedvomno potrditev uspešnega dela za Android UX ekipo. V obrazložitvi podeljene nagrade, je strokovna žirija med drugim izpostavila prilagodljivost različnim napravam, enostavnost uporabe, konsistentnost uporabniškega vmesnika, tipografijo Roboto in prijetne prehode med zasloni, ki uporabniku pomagajo pri navigiranju po sistemu. Pohvaljen je bil tudi velik napredek z vidika uporabniške izkušnje v primerjavi s prejšnjimi različicami Androida.

Škoda je le, da v najnovejši različici Androida ICS zaenkrat uživa le dobrih 7 % Android uporabnikov. Seveda pri tem ne smemo pozabiti tudi na to, da večina proizvajalcev Android naprav ICS ponuja v lastni preobleki (npr. Samsung TouchWiz, HTC Sense), tako da se lahko uporabniška izkušnja precej razlikuje med različnimi modeli telefonov in tablic.

Pristno Android uporabniško izkušnjo namreč ponujajo le Nexus naprave (trenutno je aktualen Samasung Galaxy Nexus), seveda pa si lahko bolj avanturistični tudi sami na svoje naprave namestite neokrnjeno različico zelenega robotka. Že nekaj časa se sicer šušlja o tem, da naj bi v prihodnje vsi večji proizvajalci imeli možnost ponuditi lasten Nexus telefon, v kratkem se pričakuje tudi izid prve Nexus tablice, ki naj bi jo proizvajal Asus.

Na te in druge novosti bomo najverjetneje morali počakati do konca meseca, saj se bo 27. junija odvijala Googlova konferenca za razvijalce. Morda bomo takrat prvič videli tudi naslednjo veliko nadgradnjo Androida 5.0 z imenom Jelly Bean, za katerega je gotovo tudi UX ekipa pripravila še bolj dodelano uporabniško izkušnjo.

Med čakanjem na nov okus Androida pa si lahko ogledaš spodnji video, ki ga je Google pripravil za podelitev 2012 User Experience Awards. Video prikazuje nekatere najbolj zanimive koncepte uporabniške izkušnje v Ice Cream Sandwich.

Kakšna je pa tvoja izkušnja? Že uporabljaš ICS, se ti zdi bolj enostaven kot prejšnje različice?

Vir: TalkAndroid.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
366
24. september 2013
Android 4.0 Ice Cream Sandwich dobil nagrado za uporabniško izkušnjo
Android