Android Honeycomb 3.2 podpira več tablic in aplikacij

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/evernote-android-tablet-main.jpg
Android HoneycombGoogle je v prejšnjem tednu predstavil novo različico razvijalskih orodij za Android 3.2, ki poganja večino novejših Android tablic. Nadgradnja prinaša predvsem boljšo podporo za tablice različnih velikosti, kot je npr. Huawejev MediaPad, ter nov način povečevanja aplikacij, ki so narejene za manjše zaslone Android pametnih telefonov.

Nov način prikaza aplikacij na večjih zaslonih

Nova različica Androida za tablice, znanega tudi pod imenom Honeycomb, se postopoma že ponuja lastnikom tablic Motorola Xoom. Obstoječe lastnike bo verjetno najbolj razveselila izboljšana podpora pri delu z datotekami na spominski SD-kartici ter nov način povečevanja aplikacij, ki (še) niso prilagojene za tablice.

Možnosti povečevanja aplikacij na Android tablicah

Do sedaj je namreč Honeycomb v obstoječih Android aplikacijah preprosto razpotegnil postavitev elementov in tako zapolnil zaslon (način "Stretch to fill screen"). Za večino aplikacij to sicer ni bil problem, so pa seveda bile izjeme.

Te izjeme bodo od sedaj naprej lahko uporabile drug način povečave (način "Zoom to fill screen"), ki aplikacijo poveča v celoti in ne spreminja razmerja postavitve elementov. Uporabnikom iPad-ov je ta način dobro znan, saj ta tovrstno "2x" povečavo uporablja za prikaz iPhone aplikacij na večjem zaslonu.

Nov način povečevanja aplikacija v Android Honeycombu 3.2

Nov način povečevanja aplikacija v Android Honeycombu 3.2

S posodobitvijo bodo vse aplikacije, ki niso eksplicitno prilagojene za Honeycomb, ponujale oba načina povečave. Seveda pa lahko razvijalci aplikacij, ki so prilagojene za večje zaslone, v manifestu aplikacije onemogočite možnosti povečevanja (podrobnosti na Android razvijalskem blogu).

Podpora za več tablic, Huawei predstavil MediaPad

Zaradi izboljšane podpore za širok nabor tablic bo Android 3.2 lahko poganjal tudi MediaPad, pravkar predstavljeno 7 palčno Android tablico podjetja Huawei. MediaPad, ki ga bo poganjal dvojedrni 1.2GHz Qualcommov procesor, naj bi bil čez lužo na voljo v tretjem četrtletju. Žal pa podrobnosti o ceni in dostopnosti drugje po svetu še niso znane.

Vse glasnejše so sicer tudi govorice, naj bi do konca leta (WSJ omenja oktober) svojo Android tablico predstavil tudi Amazon. Glede na napovedan čas izida bo morda Android 3.2 poganjal tudi Amazonovo tablico. Amazon ima sicer že od marca tudi svojo trgovino za Android aplikacije, ki bo nedvomno veliko bolj uporabna na lastnih napravah.

Število aplikacij za Android tablice počasi narašča

Google torej počasi izboljšuje Android, ki poganja tablice, čeprav Android tablice po popularnosti še zdaleč ne dosegajo Applovega iPad-a. Razlog za to je tudi v (zaenkrat še) slabši ponudbi aplikacij za Android tablice. Različni načini povečevanja aplikacij, ki so bile narejene za pametne telefone, so sicer fina stvar, a uporabniška izkušnja vseeno ni primerljiva z aplikacijami, ki so oblikovane za večje tablične zaslone.

Evernote za Android tablice

Evernote - sedaj prilagojen tudi za Android tablice (vir: Evernote)

Na srečo se tudi na tem področju trend počasi obrača. Med drugim je novo obliko, narejeno po meri za Android tablice, nedavno predstavil Evernote (brezplačna storitev, ki omogoča ustvarjanje beležk in njihovo sinhronizacijo preko oblaka). Ta teden pa je na Android Market s prvo aplikacijo za Android tablice vstopil tudi Disney s simpatično interaktivno knjigo, namenjeno najmlajšim.

Konec leta pričakujemo Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Ponudba tako Android tablic kot aplikacij za Android tablice se torej postopoma širi, vendar pravega preboja na trgu še ni zaznati. Tako zaenkrat še čakamo na izzid naslednje večje različice Androida 4.0, imenovane Ice Cream Sandwich, ki naj bi izšel do konca leta.

Zato nekateri že ugibajo, da bo najverjetneje Honeycomb 3.2 zadnja različica Androida, ki bo namenjena le tablicam, saj bo "sladoledni sendvič" Android za pametne telefone (2.3 Gingerbread) in tablice (3.2 Honeycomb) končno združil v enoten operacijski sistem.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
261
24. september 2013
Android Honeycomb 3.2 podpira več tablic in aplikacij
Android