Android Market sedaj podpira več različic iste aplikacije

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/android_os_graf-julij2011.jpg

Nedavno je Google uporabnike Android Marketa razveselil z novo, privlačno podobo mobilne aplikacije, v prejšnjem tednu pa so predstavili tudi dobrodošlo novost za razvijalce. Sedaj lahko pri objavi aplikacije na Android Marketu hkrati objavimo več različnih verzij aplikacije, prilagojene za različne naprave. Kaj to pomeni v praksi?

Težava: Android fragmentacija

Kot vsi dobro vemo, Android poganja širok nabor naprav. Od super zmogljivih telefonov z ogromnimi zasloni do cenovno ugodnejših manjših telefonov ter seveda vse več tabličnih računalnikov. Če temu prištejemo še dejstvo, da novejše Android tablice trenutno poganja druga različica operacijskega sistema kot pametne telefone, hitro pride do zmede in nezadovoljnih uporabnikov, ki jim aplikacija ne dela, tako kot so pričakovali.

Distribucija različic Androida - julij 2011

Deleži posameznih verzij Androida (vir: Google, julij 2011)

Do sedaj ste razvijalci te težave lahko rešili tako, da ste naredili več različic aplikacije za različne naprave in jih pod različnimi imeni objavili na Marketu. Hkrati pa upali, da bodo uporabniki našli primerno različico.

Rešitev: več različic aplikacije, za uporabnike enostaven prenos

Sedaj se torej ta proces poenostavlja: pod enim imenom lahko razvijalci naložite več različic aplikacijskih APK datotek za različne naprave (npr. pametni telefoni in tablice), različice Androida ipd. Podrobnosti o zahtevah za podporo več različic APK so že na voljo v uradni dokumentaciji.

Android Market - logo

Najboljše pri vsem tem pa je, da bo Android Market sam poskrbel za to, da uporabniku postreže z najbolj primerno različico aplikacije. Uporabniki torej ne bomo niti vedeli, da obstaja več različic aplikacije. Razvijalce pa bo razveselilo tudi dejstvo, da bo Android Market pri uporabi več različic aplikacije združil statistike o prenosih, komentarje in poročila o prodaji.

Se kot razvijalec veseliš te možnosti ali boš pri svojih aplikacijah podporo za različne naprave vgradil v eno samo različico aplikacije?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
262
24. september 2013
Android Market sedaj podpira več različic iste aplikacije
Android