Android slavi, a ne le svoj rojstni dan

Alenka Selčan 23. september 2013
/PublishingImages/smartphone_market_share.jpg

V začetku novembra 2007 se je svetu pametnih mobilcev predstavila združba 84 tehnologij in mobilnih podjetij z imenom Open Handset Alliance, ki se je drzno zoperstavila takrat dominantima iOS in Symbianu. Za cilj si je zadala ponuditi cenejšo, a bogatejšo in boljšo mobilno izkušnjo, kot svoj prvi projekt pa je predstavila Android, prvo prostokodno platformo za mobilne telefone.

Androidovi botri Google, Samsung, HTC, LG, Motorola in drugi, ki jim je nepovezljivost različnih operacijskih sistemov postajala vse bolj nadležna, saj je močno omejevala uporabniško izkušnjo in kakovost komunikacije, so se z zelenim možicem opredelili za odprtost, ki je mobilnemu ekosistemu omogočila hitro rast.

Le slabo leto po ustanovitvi, konec oktobra 2008, se je na trgu pojavil HTC T-Mobile G1, prvi mobilnik z OS Android, ki so mu kmalu sledili telefoni drugih proizvajalcev, s tem pa se je uporaba pametnih aplikacij razširila tudi na tiste uporabnike, ki jim jabolka, bodisi zaradi cene, dostopnosti ali religioznih predsodkov, niso povšeči.

Androidov trg se širi z neverjetno naglico. Po grobi oceni naj bi bilo do konec leta v uporabi kar 550 milijonov naprav z Googlovim operacijskim sistemom Android. Najnovejša IDC (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker) raziskava poroča, da je Android na samem vrhu rastočih mobilnih ekosistemov, saj v tretjem kvartalu letošnjega leta pokriva kar 75 odstotkov trga.

V letošnjem tretjem četrtletju je bilo prodanih 136 milijonov naprav z OS Android, kar je skoraj še enkrat več kot v enakem obdobju lani. Večina, kar 56,3 milijonov, jih je znamke Samsung, ki se poleg kraljice Galaxy S III, lahko pohvali tudi z izjemno rastjo prodaje tablic. Po poročilu IDC je iOs na drugem mestu s petnajst odstotnim tržnim deležem in 27 milijoni prodanih naprav, nekaj drobtinic mobilnega trga si delijo še BlackBerry (7,7 %), Symbian (4,1 %), novi Windows Phone (3,6 %) in Linux (2,8 %).

Kot kaže lahko Android ponosno slavi navkljub nekaterim kritikam, da letošnja zgodba še ni končana, saj iPhone 5 in Windows Phone še nista povsem izpela svoje pesmi. A roko na srce, tudi Android ne počiva na lovorikah in v kratkem bomo lahko spremljali, kakšen uspeh bo poželo novo Androidno dete, tablica Nexus 10. Zaenkrat pa lahko zaželimo le vse najboljše!

vir: http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS23771812

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
165
17. marec 2014
Android slavi, a ne le svoj rojstni dan
Android