Android Wear in pametni uri iz LGja ter Motorole

Uroš Miklavčič 19. marec 2014
/PublishingImages/android_wear_hero.jpg

Google ne skriva ambicij po prevzemu iniciative na področju nosljive elektronike in to je jasno nakazal z očali Google Glass. Dolgo pa se tudi že šušlja, da Google pripravlja pametno uro. Po mnogih bolj ali manj verjetnih špekulacijah je Google presenetil z nečim veliko boljšim, kot je pametna ura. Google je predstavil platformo za nosljivo elektroniko, imenovano Android Wear. Za dodatno presenečenje pa sta poskrbela LG in Motorola, ki sta že predstavila vsak svojo pametno uro z novo Googlovo tehnologijo.

 

Android Wear: informacije, ki se premikajo z vami

Android Wear razširja platformo Android na področje nosljive elektronike. Kot najbolj logičen prvi korak se je Google odločil za pametne ure, ki se počasi, a vztrajno prebijajo v splošno uporabo. Nove ure bodo lahko poleg časa sedaj prikazovale še uporabne informacije, ki jih bodo nanje posredovale aplikacije na vašem Android mobitelu. Fraza »OK Google« bo prav tako prisotna na urah in vam bo omogočala tako hitro iskanje informacij kot tudi odgovarjanje na SMS sporočila (zaenkrat še ne v slovenščini), nastavljanje alarmov in opravljanje klicev. Zanimivo je tudi povezovanje s fitnes napravami, ki bodo lahko posredovale informacije na vašo pametno uro. Poleg vsega tega boste lahko s pametno uro na kateri teče Android Wear nadzorovali tudi predvajanje glasbe in video vsebin na vašem mobitelu ali ustrezni televiziji.

 

Platforma Android Wear pa predstavlja še veliko več kot le iztočnico za izdelavo nosljive elektronike. Medtem, ko se Samsungove pametne ure razumejo le s Samsungovimi mobiteli (pa še tu je nabor omejen) pa se bodo ure s platformo Android Wear, vsaj teoretično, lahko povezale z vsakim Android mobitelom. To je odlična novica saj uporabniki ne bodo več prikovani na enega samega proizvajalca. Ker gre za odprto platformo lahko pričakujemo, da jo bodo kaj hitro posvojili mnogi proizvajalci strojne opreme in to pomeni, da bi lahko ekosistem nosljive elektronike hitro postal zelo raznolik.

Če ste razvijalec si lahko že danes prenesete Developer Preview in tako preverite kako boste svojo aplikacijo pripravili, da bo svoja obvestila pošiljala tudi na pametne ure na katerih teče Android Wear.

 

LG in Motorola

Ne le, da je Google najavil Android Wear, LG in Motorola sta hkrati tudi že najavila vsak svojo pametno uro, ki že izkoriščata novo platformo. Medtem, ko LGjeva ura preverjene kvadratne oblike, pa se je Motorola odločila za precej radikalen korak in svojo pametno uro spravila v okroglo ohišje.

 

LG naj bi svojo uro poslal na trg že v naslednjem četrtletju pod imenom G Watch. O specifikacijah in ceni LG še noče govoriti, a naj bi G Watch predstavljala ugoden vstop v svet pametnih ur. Tako kot Motorola je tudi LG tesno sodeloval z Googlom pri snovanju tega produkta zato lahko pričakujemo, da se bo dobro razumela z Nexus mobiteli in tablicami.

 

Na drugi strani je očitno Motorola vložila veliko truda v svojo pametno uro, ki jo je poimenovala Moto 360. Ime je pomenljivo saj je Moto 360 postavljena v čudovito okroglo kovinsko ohišje. Kar je pri tem najbolj fascinantno pa je dejstvo, da je na prednjo stran Motoroli uspelo namestiti čudovit okrogel zaslon, ki se razteza od roba do roba ohišja. Končni izdelek je čudovita pametna ura, ki bi jo brez sramu lahko postavili ob bok prestižnim ročnim uram priznanih proizvajalcev.

Moto 360 bo na voljo po vsem svetu letos poleti in bo prišla v različnih stilih. O tehničnih specifikacijah je Motorola prav tako skrivnostna kot LG. Če vas zanima več o Moto 360 bo Motorola preko Google Hangouta 19. marca 2014 ob 19. uri po našem času predstavila nekaj več detajlov o svojem novem izdelku.

HTC, Samsung, Asus in drugi

 

Google je na svoji Android Wear strani napovedal sodelovanje še z nekaj drugimi proizvajalci. Med njimi najdete tako tudi podjetja kot so HTC, Samsung, Asus in celo Fossil. To pomeni, da ima Google že zelo podrobno zastavljeno strategijo ter dobro podporo s strani največjih igralcev. Vse skupaj je dobra popotnica za razvoj in kot kaže bo leto 2014 bo res leto nosljive elektronike.

http://developer.android.com/wear

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. marec 2014
1991
31. marec 2014
Android Wear in pametni uri iz LGja ter Motorole
Android