Aplikacija, ki močno prispeva k večji varnosti udeležencev v prometu

Tehnik 14. april 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/amzs-tehnik-apr20-hero.jpg

Vožnjo smo že sprejeli kot del našega vsakdana, najpogosteje do dela in nazaj, pa do šole in nazaj, po opravkih, potem so tu še hobiji in druženja v prostem času, ob koncih tedna pa seveda prija še kakšen izlet. Torej, bistvo je, da zares veliko časa preživimo na cesti. Za bolj varno, prijetnejšo in navsezadnje tudi ugodnejšo vožnjo si namestimo aplikacijo AMZS.


Zdaj še izboljšana in prijaznejša na pogled

Aplikacijo AMZS veliko ljudi že pozna, po novem pa je doživela nadgraditev in postala še bolj informativna in prijaznejša za uporabo. Če bi jo hoteli nekomu predstaviti z nekaj besedami, bi lahko rekli, da je to preprosto nepogrešljiv »sopotnik« na vsaki poti. Med drugim zato, ker omogoča natančno spremljanje radarjev, zastojev in drugih prometnih informacij, nepogrešljiva pa je postala tudi kot napredni sistem klica za pomoč na cesti. Nekaj njenih funkcionalnosti si oglejmo natančneje.


Aplikacija, ki močno prispeva k večji varnosti udeležencev v prometu

Ker sta varnost in zdravje na prvem mestu, je to tudi ključna prednost aplikacije AMZS. Poleg drugih obvestil, o katerih bomo govorili v nadaljevanju, nas obvešča o morebitnih izrednih razmerah na cesti. Tako na primer voznika opomni na bližino šol, s to informacijo pa ta nato lahko oceni, da je treba vožnjo prilagoditi, saj se bodo na cesti morda kmalu pojavili otroci. Aplikacija nas bo obvestila tudi o kritičnih situacijah, na primer o nasproti vozečem vozilu na avtocesti ali hitri cesti, ter na izredne razmere na cesti, kot na primer zasneženo cestišče, megla … To bo vozniku omogočilo pravočasno prilagoditev vožnje.

Zelo pomembno je tudi, kako te informacije prejmemo, saj vsi vemo, da mobitel in vožnja ne gresta prav dobro skupaj. Pri AMZS so mislili tudi na to in tako pisna opozorila v aplikaciji nadgradili v glasovna.


Prihrani nam dragoceni čas, ki bi ga lahko izgubili v zastojih …

Med uporabniki je izredno priljubljena zato, ker nas v trenutku, ko jo zaženemo, GPS zazna in takoj vidimo, kakšna je pretočnost prometa okoli nas, pri tem nas opozori na vse lokacije zastojev. Izvrstno je tudi to, da nam aplikacija natančno sporoči, kako dolg zastoj je pred nami, in izračuna naš potovalni čas, koliko časa bomo v zastoju izgubili. Poda tudi informacijo o tem, ali se zastoj krajša ali daljša. To pa je zares uporabna pomoč pri izbiranju poti – ali bomo vztrajali v nekoliko bolj strnjenem prometu ali se bomo odločili za drugo pot. Aplikacija AMZS je povezana s prometnimi kamerami, v praksi to pomeni, da lahko pogledamo tudi sliko, kaj nas čaka na poti.


… in nas reši pred nepotrebno kaznijo zaradi hitre vožnje

Ker aplikacija AMZS vsebuje najširši vir prometnih informacij, kot so prometne kamere, podatke državnih institucij, informacije o prometu, ki jih pošiljajo radijski poslušalci, seveda vključuje tudi obvestila o stacionarnih radarjih, policijskih kontrolah in drugem dogajanju na poti.

 


Spodbuja sodelovanje udeležencev v prometu

Najbolj na tekočem pa so seveda tudi tisti, ki so v danem trenutku na cesti, pri čemer lahko sodelujete tudi vi. Zgolj z enim samim dotikom pridete do klicne številke za prometne informacije, kamor lahko javite morebitno prometno posebnost, ki ste jo opazili. Seveda to deluje v obe smeri – ažurne informacije dobivamo tudi od ljudi, ki so istočasno na cesti.


Aplikacija namesto vas pokliče pomoč

Če ste slučajno udeleženi v prometni nesreči ali se vam na cesti pokvari vozilo, vam veliko skrbi olajša funkcija SOS gumba. Gre za poenostavljen sistem klica v takšnih nepričakovanih primerih. Deluje tako, da pritisnete SOS gumb, nato pa aplikacija klicnemu centru AMZS sporoči vašo natančno lokacijo. Po prejetem sporočilu prejmete klic AMZS-ja, s katerim si izmenjata še preostale potrebne podatke za izvedbo intervencije. Njihov mehanik nato kar najhitreje prihiti na kraj dogodka in odpravi napako ali pa poskrbi za vleko vozila do najbližje poslovne enote AMZS ali pooblaščenega servisa.

Hm, kaj pa baterija? Da, to je res veliko funkcionalnosti za eno aplikacijo in marsikdo bi morda pomislil: vse lepo in prav, ampak hitro bo zmanjkalo baterije, kaj pa potem?! Naj vas pomirimo – aplikacija deluje v ozadju, kar privarčuje baterijo.


Obenem tudi vaša virtualna članska kartica AMZS

Če ste hkrati tudi član AMZS, lahko kar znotraj aplikacije koristite ugodnosti, ki vam pripadajo, na primer popravilo okvare na lokaciji, prevoz pokvarjenega vozila, premontaža pnevmatik, odstranjevanje vinjete, brezplačna menjava žarnice, sklenitev turističnega zavarovanja in podobno.

Z virtualno člansko kartico (ta nadomešča kartico v fizični obliki) imate vedno dostopne podatke o tem, kateri družinski člani so vključeni v članstvo, o izbranem avto-moto društvu, datumu poteka članstva, številki police turističnega zavarovanja v tujini, poleg tega pa tudi informacijo o vseh ugodnostih, ki jih imate kot člani AMZS.

Namestite si aplikacijo AMZS

Aplikacija AMZS je na voljo uporabnikom mobitelov z operacijskim sistemom Android (klik za prenos) in z operacijskim sistemom iOS (klik za prenos). Namestitev aplikacije je zelo enostavna, ob zagonu le sledite navodilom na zaslonu. Več o aplikaciji si lahko preberete na spletni strani AMZS.

Vir: AMZS.si.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. april 2020
5132
14. april 2020
Aplikacija, ki močno prispeva k večji varnosti udeležencev v prometu