Aplikacije za bogatejšo uporabniško izkušnjo

Marjan Kodelja 4. februar 2020 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/NEO-KODELJA-feb20-hero.jpg

TV-komunikator NEO Smartbox ima operacijski sistem Android, vendar zaradi zahteve po stabilnem delovanju aplikacij ne morete nameščati. Najpomembnejše in najpotrebnejše so zato že nameščene.

Aplikacije so nujen dodatek vsake sodobne naprave, katere osnovni namen je uporabniku prikazati televizijske programe. Naj si to bo pametni televizor ali digitalni sprejemnik, na obeh nadgradijo bogat nabor vsebin, ki vam jih sicer nudi Telekom Slovenije. Dostopne pa so znotraj znanega vmesnika in z uporabo daljinca, ki ga uporabljate pri gledanju televizijskih vsebin. S stališča preproste rabe tudi ni priporočljivo, da je aplikacij preveč. Na seznamu pa morajo biti tiste, ki jih uporabniki potrebujejo zaradi celovitosti uporabniške izkušnje ali pa so drugače sprejete kot nujno potrebne in zaželene. Med temi ena sicer manjka, kajti iz različnih razlogov, na katere pa Telekom Slovenije nima vpliva, (še) ni aplikacije za priljubljeno storitev pretočnega videa Netflix. Prepričano pa smo, da jo bodo dodali, ko bo to mogoče, in da bodo na seznam, ko se bo pokazala potreba, dodajali tudi druge.

Medijska predvajalnika VLC in Plex

Na zaslonu televizorja ne prikazujemo le televizijskih vsebin, temveč tudi lastne. Odkar so pametni mobiteli postali zmogljivo fotografsko orodje, kupčki fotografij in videoposnetkov le še rastejo, te pa hranite na različnih mestih. Od pomnilnikov naprav v domačem omrežju do spletnih shramb v oblaku. Verjetno pa imate nekje tudi datoteke z glasbo, filmi ali serijami, ki bi jih prav tako radi čim bolj kakovostno in s čim manj truda predvajali na zaslonu televizorja. VLC je eden boljših predvajalnikov večpredstavnostnih vsebin, na voljo je za različne sisteme in naprave, odlikuje pa ga med drugim tudi širok nabor podprtih zapisov (kodekov). Sposoben je najti vsebine na napravah, ki so v priključene v omrežje, v katerem je tudi TV-komunikator NEO Smartbox, in jih na zahtevo uporabnika predvajati.

 

Podobno vlogo na TV-komunikatorju NEO Smartbox ima tudi odjemalec Plex, ki še posebej dobro deluje, kadar je v domačem omrežju tudi strežnik Plex, ki uredi vsebine na pomnilnikih naprav. Ko aplikacijo Plex povežete z istoimensko spletno storitvijo, pa imate dostop do nekaterih spletnih vsebin, med drugim do novic in podkastov.

HBO GO in Voyo

Storitve pretočnega videa so vsak dan bolj priljubljene, pa tudi vse več jih je, saj so odlična nadgradnja televizijskih programov. Toliko bolj, ko gre za ponudbo televizijskih hiš. Takšni aplikaciji na NEO Smartboxu sta HBO Go in Voyo. Prva je nadgradnja programa HBO, zato boste tu našli cel kup zelo kakovostnih filmov in serij, druga pa je od naše televizijske hiše ProPlus z vso njihovo vsebino. Storitvi sta plačljivi, njuno vsebino pa lahko spremljate tudi na mobilni napravi.

TED in RedBull TV

Tudi za ti storitvi lahko rečemo, da gre za pretočni video. Vendar sta posebni zaradi vsebin, ki ju gledalcu nudita. TED ponuja izobraževalne vsebine, RedBull TV pa vragolije, ki jih izvajajo ambasadorji energijske pijače. Vsebine obeh pa so zato odlična popestritev televizijskih vsebin, filmov in serij, ki jih lahko spremljate v okviru svojega TV-komunikatorja NEO Smartbox.

 

YouTube 

YouTube je verjetno največje skladišče videoposnetkov na svetu in zatorej nujna aplikacija na vsaki sodobni napravi. TV-komunikator NEO Smartbox ni nikakršna izjema. Ena od njegovih večjih prednosti je glasovno iskanje tudi v slovenskem jeziku, vsebin pa naprava ne poišče le na sporedu televizijskih programov, temveč tudi v storitvi YouTube. NEO Smartbox skupaj s televizorjem zato postaja prva izbira predvajanja glasbe na domačih zabavah, saj lahko prek njega najdete in predvajate glasbo vseh zvrsti.

 

Sicer pa je dostop do aplikacij preprost. Na daljinskem upravljalcu pritisnete gumb Domov (hišica) in nato v spodnji vrstici izberete možnost Aplikacije. Te so prikazane na horizontalnem traku, po katerem se premikate s puščicama v levo in desno, izberete pa jih z gumbom OK. Nekatere, med njimi VCL in YouTube, lahko zaženete tudi z govornim ukazom. Nadaljevanje uporabe je odvisno od aplikacije, vendar so vse nameščene prilagojene uporabi na zaslonu televizorja, ne zaslonu na dotik, in temu primerno preproste za uporabo.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. februar 2020
5018
7. februar 2020
Aplikacije za bogatejšo uporabniško izkušnjo