Aplikacije za smotrno ravnanje z denarjem

Renata Anžič Trtnik 6. oktober 2021 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/app-za-finance-anzic-okt21-hero.jpg

Zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača ... Ali pa dobro premišljena aplikacija, ki nam bo pomagala ukrotiti osebne finance. Poletje in večja poraba zaradi obnovitvenih del doma in dopustov se izteka, nakupili smo šolske potrebščine in zdaj je čas, da si naredimo načrt varčevanja in razporeditve finančnih sredstev.

Pravilo 50/30/20

Poznate to pravilo? No, vsakdo si sam piše svoja pravila v življenju, vendar če niste najbolj spretni pri financah, je morda čas, da si pomagate s tem preprostim pravilom, ki vas bo obvarovalo glavobolov zaradi finančnega mačka.

Poglejmo, kaj to pravilo pravi:

Pravilo 50/30/20 je priljubljena metoda, ki vaš mesečni dohodek razdeli na tri glavne kategorije. Mesečni dohodek se na deleže porazdeli potem, ko poplačate vse, kar se cesarju mora poplačati, torej obvezne davke, prispevke za socialno in zdravstveno zavarovanje itd. Kar ostane, je vaš dohodek, s katerim se boste pozabavali skozi mesec.

50 odstotkov predstavljajo vaše potrebe. Potrebe so stroški, ki se jim ne morete izogniti. Ta del vašega proračuna bi moral pokriti stroške, kot so: nastanitev, hrana, prevoz, osnovni pripomočki, zavarovanje, minimalna plačila posojil (vse, kar presega minimum, gre v maso prihrankov in odplačevanja dolgov), varstvo otrok ali drugi stroški, ki jih morate pokriti, da lahko opravljate delo.

30 odstotkov vašega dohodka je namenjenih željam. Razlikovanje med potrebami in željami ni vedno preprosto in se lahko razlikuje od proračuna do proračuna. Na splošno pa je to tisto, kar ni nujno za življenje in delo. Pogosto so izdatki namenjeni prostemu času in lahko vključujejo mesečne naročnine, potovanja, zabave, prehranjevanje v restavracijah ...

20 odstotkov vašega dohodka je namenjenih prihrankom in dolgovom. Prihranki so znesek, ki ga porabite za pripravo na prihodnost. Ta del svojega dohodka namenite odplačilu obstoječega dolga in ustvarjanju stabilne finančne podlage, da se izognete prihodnjim dolgovom.

 

Da bo lažje steklo, nam pomagajo aplikacije za ravnanje z osebnimi financami

Osnovne funkcije aplikacij za ravnanje s finančnimi sredstvi se povežejo z vašimi računi in vodijo evidenco ter kategorizirajo porabo, da lahko vsak trenutek spremljate, kako poteka poraba denarja. Imajo pa aplikacije tudi kar nekaj sila uporabnih dodatnih funkcij, zato jih preizkusite in najdite zase tisto, ki vam je najbolj pisana na kožo. Vse izbrane aplikacije so uporabniki ocenili kot zelo uporabne in zanesljive, na voljo pa so tako za iOS kot Android.

Mint (za Android in iOS)

Mint poveže vaše račune in sledi porabi oz. stanju na računih. Transakcije razvrsti po kategorijah. Lahko si nastavite najvišjo mejo, do katere še lahko trošite, potem vas aplikacija opozori, da se bližate zgornji meji porabe (saj veste, da ne bo bolelo ...). Prav tako vas opozarja na datume plačil položnic, zazna in opomni tudi na zvišanje cen izdelkov in storitev in vas spremlja na poti do zastavljenega cilja, koliko želite prihraniti. Sproti vas opominja na izdatke in ponuja finančne nasvete za izboljšanje finančnih navad. Če investirate v kriptovalute, se z Mintom lahko povežete tudi v kriptoračun in združite zapletene algoritme z vašim varčevalnim oziroma investicijskim planom.

Goodbudget (za Android in iOS)

Aplikacija temelji na sistemu ovojnic, v katerem svoj mesečni dohodek razdelite na posebne kategorije porabe. Prav tako omogoča dostop do istega računa več napravam, zato si lahko zakonca oziroma partnerja in družinski člani delijo proračun. Za razliko od večine drugih aplikacij, Goodbudget ne omogoča sinhronizacije bančnih računov. Stanje na računu je potrebno vnesti ročno (prenesete ga s spletnega mesta svoje banke) ter denarne zneske in dolgove. Ko vnesete račune in dohodek, denar dodelite kategorijam porabe, znanim kot ovojnice. Brezplačna različica omogoča en račun, dve napravi in omejeno število ovojnic. Za različico Plus je treba plačati, dobite pa neomejeno število virtualnih ovojnic in račun, dostop za pet naprav in druge ugodnosti.

Honeydue (za Android in iOS)

Ta silno praktična aplikacija vam in vašemu zakoncu oziroma partnerju omogoča, da imate na enem mestu pregled nad finančnim stanjem vsakega od vaju. To vključuje tudi pregled nad bančnimi računi, kreditnimi karticami, posojili in naložbami. Obstaja možnost, da se odločite, katere informacije ste pripravljeni deliti s partnerjem. Brezplačna aplikacija samodejno kategorizira stroške, kategorije si lahko nastavite po meri. Skupaj lahko nastavita mesečne omejitve za vsako od teh kategorij in aplikacija vas bo opozorila, ko se jim vi ali vaš partner približate. Pošilja tudi opomnike za prihajajoča plačila računov in vam omogoča klepet in pošiljanje emotikonov.

Personal Capital (za Android in iOS)

To orodje je predvsem naložbeno orodje, njegova brezplačna aplikacija pa vključuje funkcije, ki so v pomoč tistim, ki želijo spremljati svojo porabo. Povežete in spremljate lahko račune za varčevanje in kreditne kartice, hipoteke, delnice, varčevalne sklade, posojila ... Aplikacija omogoča vpogled v porabo tako, da zlista nedavne transakcije po kategorijah. Te kategorije lahko prilagodite in si ogledate odstotek skupne mesečne porabe, ki jo ta kategorija predstavlja. Personal Capital služi tudi za sledenje neto vrednosti in razčlenitev portfelja.

You Need a Budget (YNAB) (za Android in iOS)

Če niste redoljubni, ni za vas. Temelji na ničelnem proračunskem sistemu, zato morate narediti načrt za vsak zasluženi cekin. Po 34-dnevnem brezplačnem preskusu zahteva tudi finančno naložbo v višini 84 ameriških dolarjev na leto ali 11,99 na mesec. Tisti, ki plačajo to ceno, imajo koristi od številnih funkcij aplikacije YNAB. Povežete lahko bančne račune, si postavite cilje, prispevate k prihrankom in prilagodite kategorije porabe. Dostopate lahko tudi do virov, kot so vodniki za uporabnike aplikacij, nasveti v zvezi s proračunom in brezplačne delavnice.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
6. oktober 2021
5776
6. oktober 2021
Aplikacije za smotrno ravnanje z denarjem