Apple bo otežil jailbreak na iOS 5

Jan Omahen 24. september 2013
/PublishingImages/ios-5-jailbreak.jpg

Apple še naprej bije boj proti hekerjem in posledično piratom. Tokrat pripravljajo kar nekaj orožij, ki bodo pošteno otežili delo ljubiteljem t.i. jailbreaka. Ekipa, ki že nekaj časa skrbi za tovrstno početje, se je o tegobah, ki jih povzroča Apple, razpisala na svojem blogu.

Vsi malce bolj napredni uporabniki v vsaki napravi slej ko prej pogrešamo kakšno funkcijo, ki jo proizvajalci iz različnih razlogov ne dodajo, tisti zares napredni pa poskrbijo, da pogrešane funkcije zaživijo. Za to je do zdaj pri Apple napravah skrbel jailbreak, ki je z dodatnimi orodji omogočil marsikatero prilagoditev OS-a. To mogoče Steve Jobsa najbrž ne bi motilo, če jailbreak ne bi omogočil tudi nalaganja "zastonjskih" aplikacij iz alternativnih trgovin z aplikacijami. Na kratko, krajo aplikacij. Že zdaj visoke številke, ki jih ob prodaji poleg razvijalcev prejema Apple, bi se v idealnem svetu najmanj podvojile, ugibam ...

Kakšni so ukrepi tokrat?

Če si se kdaj podal v tovrstno početje, poznaš izraz SHSH. Gre za datoteko, ki omogoča povrnitev stanja naprave v prejšnje stanje, če se pri jailbreaku karkoli zalomi. Datoteka prvotno ni namenjena temu, temveč gre za digitalni zapis, ki vsebuje podrobne podatke o napravi. No, Apple se bo od omenjenih datotek poslovil oz. bo v iTunes onemogočil njihovo uporabo. Tu pa se začnejo težave za hekerje in veselje za Apple. Še enkrat povezava do bloga, kjer je na nekoliko bolj napreden način razloženo, kaj vse se bo zgodilo, ko se konča doba SHSH.

iOS 5 prinaša 200+ novosti, ki se jih lahko veselimo in bodo zagotovo odvrnile od jailbreaka vse tiste, ki so to počeli zaradi funkcij (večino jih je poznal konkurenčni Android). Zato bi morebiten konec jailbreaka pomenil le veliko slabe volje med tistimi, ki se poslužujejo kraje aplikacij. Seveda se do danes še ni zgodilo, da bi kateri izmed ukrepov resno ogrozil hekerje, zato je najbrž le vprašanje časa, kdaj bodo ti našli luknjo v sistemu.

Vprašanje zate, če si že kdaj na ta način "odklenil/a" svojo Apple napravo, si aplikacije ali pa vsaj večino njih potem vseeno kupil/a?

Vir: MobileCrunch

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1083
24. september 2013
Apple bo otežil jailbreak na iOS 5
iOS