Apple CarPlay

Uroš Miklavčič 4. marec 2014
/PublishingImages/carplay_hero.jpg

Veliko novejših vozil omogoča, da se vaš iPhone poveže z vgrajenim radijskim predvajalnikom, pri čemer nato predvajate glasbo neposredno z vašega mobitela in za nadzor uporabljate bodisi fizične gumbe na radiu ali pa dodatne gumbe na volanu. Apple CarPlay pa po novem omogoča še veliko več kot le nadzor nad vašo glasbeno knjižnico.

Napovedi so se uresničile

Apple je junija na konferenci WWDC 2013 najavil integracijo sistema iOS v avtomobilih, imenovano "iOS in the car". Kako točno naj bi to delovalo, je ostala skrivnost, a šlo naj bi za nekakšen prikaz slike z vašega iPhona na zaslonu vašega avtoradia. Hkrati pa je bilo napovedano, da je k projektu pristopilo večje število proizvajalcev avtomobilov, med katerimi naj bi bili: Honda, Mercedes, Nissan, Ferrari, Chevrolet, Kia, Hyundai, Volvo, Jaguar in še nekaj drugih. Projekt naj bi zaživel leta 2014.

 

Skok v sedanjost

Po relativnem zatišju na to temo je Apple naposled le obelodanil svojo novo stvaritev, ki jo je v končni inkarnaciji poimenoval CarPlay. Ime zveni sila podobno kot še ena zadeva iz Applovih logov. Govorim, seveda, o AirPlay tehnologiji, ki omogoča, da iz naprav iOS predvajate vsebine neposredno na AppleTV naprave. Podobnost v imenu pa ni zgolj naključna, saj CarPlay omogoča, da vaš iPhone z lightning priključkom (torej pridejo v poštev iPhone 5, 5C in 5S) povežete z avtoradiem in nato prek zaslona radia komand upravljate na volanu ali pa glasovno z aplikacijami na vašem mobitelu. Te aplikacije morajo, seveda, podpirati to funkcionalnost.

 

CarPlay omogoča pošiljanje SMS-sporočil z narekovanjem (v angleščini, kakopak), opravljanje klicev, uporabo zemljevidov in predvajanje glasbe. Pri slednjem niste vezani samo na knjižnico glasbe, ki se fizično nahaja na vašem mobitelu, uporabljate lahko tudi razne pretočne storitve. Trenutno so, poleg iTunes Radio, podprte Spotify, Beats Radio, iHeartRadio in Stitcher.

 

Avtomobili v letu 2014

Novi modeli avtomobilov prej omenjenih znamk z napredno integracijo CarPlay bodo tako prvič zapeljali po cestah v letu 2014. Njihovi avtoradii pa bodo uporabni tudi, če si ne lastite iPhona. Še vedno pa ostaja vprašanje, ali se bo CarPlay dejansko prijel ali ne. Da bo delovanje sistema brezhibno, verjetno ni tako velik problem kot vprašanje, če je trg za take rešitve dovolj velik. Seveda je to korak v pravo smer, a rešitev spet živi v omejenem Applovem vrtičku, ki vas omeji pri izboru mobitela. Po vsej verjetnosti pa je bolj pomemben odgovor na vprašanje: kaj se zgodi, ko se srečata izdelek, katerega povprečna življenjska doba presega dve desetletji ter izdelek, katerega povprečna življenjska doba je za četrtino krajša. To bo morda še najbolje pokazal čas.

 

Obstaja pa še en pomemben logičen zaključek, ki ga lahko potegnemo iz celotne zgodbe: kako zelo so izdelovalci avtomobilov zanemarjali multimedijsko integracijo v svojih vozilih, da je moral na to področje poseči Apple in ponuditi rešitev? V letu 2014 bi iskreno pričakoval, da bodo imeli avtoradii veliko večje zmogljivosti, kot je opcijska namestitev Bluetooth povezave. Kje je možnost namestitve SIM-kartice in kje so napredni operacijski sistemi?

Ko smo že pri tem, kje je Google? Danes, ko Android teče že na hladilnikih, so avtoradii res videti kot dinozavri, ki so zreli za izumrtje (v taki obliki, kot jih poznamo, seveda). Medtem, ko Google prav tako obljublja Android v avtomobilih, pa Apple spet očitno prevzema štafetno palico. Zgodba se šele začenja in kot kaže, bo leto 2014 še zelo zanimivo.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. marec 2014
1979
24. marec 2014
Apple CarPlay
iOS