Apple iPad 2 - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/IMG_0016.jpg

Na Tehniku smo opisali prvi iPad, tokrat pa bom predstavil iPad 2, ki je v Evropi izšel 25. marca 2011, svojega sem kupil že 26. marca 2011. Za začetek, dragi bralec ali bralka, opravičujem se za relativno pozen test, ampak sem ga moral preizkusiti tako, kot se "šika". V tem testu bom potegnil tudi vzporednice z prvo različico iPad-a, saj si ga lasti moje dekle in tako iPad 2 ni moja prva izkušnja, a bo v nekem smislu vedno prvi. Sliši se "umazano", vendar ni, preveč.

Če si zagrizen Apple fan, verjamem, da veš že vse, kar je možno o novi generaciji iPada, kaj pa izkušnja iz prve roke? Si na pravem mestu. V testu je predstavljen iPad 2 16 GB Wi-Fi + 3G, črne barve, z modrim Smart coverjem.

Specifikacije

modela iPad 2 Wi-Fi + 3G, uporabljenega v tem testu:

 • Mere (DxŠxG): 241,2 mm x 185,7 mm x 8,8 mm
 • Masa: 613 g
 • Notranji pomnilnik: 16 GB (na voljo tudi 32 GB in 64 GB)
 • Povezljivost:
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
  • 3G omrežje
 • Zaslon: velikosti 24,63 cm (9,7 palcev); tipa LCD z ločljivostjo 1024 x 768 (132 ppi); večdotičnost
 • Procesor: dvojedrni, takta 1 GHz; oznake A5
 • Delovni pomnilnik: 512 MB
 • Kamera: zadaj: zmožnost snemanja 720p HD videa in zajemanja fotografij; sprednja: VGA
 • Baterija: vgrajena, kapacitete 25 W/h; do 10 ur surfanja preko Wi-Fi povezave in do 9 ur surfanja preko 3G povezave
 • Senzorji: akcelometer (pospeškomer), žiroskop, digitalni kompas, senzor za svetlobo
 • Cena: 599€ + 39€ za Smart Cover (ostale cene si poglej na Applovi strani)

Vir: Apple

Strojna oprema

Nova generacija iPada se od prejšnje po strojni plati ne razlikuje drastično, vendar ima vseeno nekaj dobrodošlih "cukrčkov". Vidno največja sprememba je zagotovo debelina, ki je padla iz 13,4 mm na 8,8 mm in če ga postaviš ob bok iPadu, izgleda, kot da bo iPad 2 zlezel pod njega. Prav tako je najbolj opazen raven hrbet namesto zaobljenega in pa seveda dve kameri. Hrbet še zmeraj ostaja aluminijast, čeprav se mi zdi, da je zaradi tega, ker je raven, bolj občutljiv na razne praske in mikro praske.

Stranice iPada so zdaj zaobljene in prehajajo v hrbet. Na hrbtu je tudi zvočnik, ki ima večje reže kot na iPadu 1, vendar ni opazne drastične spremembe v jakosti zvoka. Zvočnik je sam po sebi dovolj močan za normalno poslušanje glasbe v manjši, ne preveč glasni sobi. Mogoče boš opazil/a boljše base, to pa je tudi vse.

Gumbi ostajajo na istih mestih: desno zgoraj gumb za vklop/izklop/zaklep, na levi strani zatič za izklop zvoka/zaklep orientacije (nastavi se v nastavitvah), prav tako sta še na levi strani gumba za zvišanje in znižanje glasnosti. Opazil sem, da je prav zaradi zaobljenih stranic zdaj včasih težje "zadeti" gumbe in niso več tako "naravno" dosegljivi, torej po občutku.

Sprednja stran z zaslonom ni skoraj nič spremenjena. Zaslon ostaja enak, to je 24,63 cm z ločljivostjo 1024 x 768 px (132 ppi) z LED osvetlitvijo. Po pravici povedano razlike res ni opaziti. Šušlja pa se, da bo iPad 3 imel 2-krat višjo ločljivost. Rob okoli zaslona je v dveh barvah - črni in beli. Moj je seveda črn, ker si ne predstavljam kdo bi v resnici želel belega, ampak, očitno nekateri si ga. Nad zaslonom je novost in sicer VGA kamera, namenjena video pogovorom preko Facetime-a. Pod zaslonom se nahaja standardni gumb za nazaj.

Wi-Fi + 3G model je kar za 117 g lažji od prejšnjega enakega modela, kar je lep dosežek in samo 12 g težji od Wi-Fi modela. Baterija dejansko zdrži okoli 10 ur nenehnega dela, odvisno kakšne aplikacije imamo odprte. Roko na srce, nihče se ne ukvarja z iPadom 10 ur naenkrat, zato drugače povedano, ni mi ga treba polniti 2 ali 3 dni redne uporabe. Če pa izklopim 3G povezavo, zdrži še dlje.

3G povezava dela prek Mobitelovega omrežja odlično in hitro. Wi-Fi povezava oz. sam Wi-Fi modul pa ima občasne probleme, saj iPad kar izgubi povezavo ali pa je signal šibkejši. Bomo videli kaj bodo lahko izboljšali s prihodnjo programsko opremo.

Kamera je enaka tisti v iPod Touch 4g, zato ne pričakujte vrhunskih fotografij ali videov. Zadnja kamera je zadovoljiva za kaj na hitro posnet ali fotografirat, čeprav ne bi stavil ledvice, da bom zdaj uporabljal iPad kot glavni fotoaparat, saj se še zmeraj počutim malo debilno, ko fotografiram z njim. Spodaj si lahko ogledate testni posnetek in fotografijo.

iPad 2 omogoča tudi zrcaljenje slike in zvoka na TV prek HDMI pretvornika. Verjetno super ideja za podjetnike, saj bodo zdaj lahko potencialnim strankam enostavno predstavili produkte kar preko iPada. Prvi zametki se kažejo tudi že v igrah kot je Real Racing 2 HD, kjer iPad služi samo kot kotroler s katerim voziš (ta funkcija bo na voljo z naslednjo verzijo).

Drobovje

Prava mala revolucija pa se skriva v notranjosti in ni vidna na prvi pogled. Z novim Apple A5 procesorjem, ki ima dve jedri takta 1 GHz, pride do izraza prava moč iPada 2. To je takoj vidno že pri hitrejšem zagonu iOS in samem tekočem delovanju. Seveda je zato tudi zaslužnih 512 MB delovnega pomnilnika, kar je 2-krat več od predhodnika. Čeprav se zdi 512 MB uau, v bistvu ni. iPad bi brez problema lahko imel 1 GB delovnega pomnilnika, vendar si je očitno Apple to prihranil za naslednjo generacijo.

Apple trdi, da je izboljšal in pohitril grafiko za kar 9-krat. Definitivno pogumna trditev, vendar ni tako mimo. V primerjavo bom vzel igro Infinity Blade, ki ima trenutno že prilagojeno grafiko za iPad 2. Ker sem Infinity Blade igral tako na iPadu 1 kot zdaj na 2, lahko potrdim da posodobljeno drobovje dejansko pokaže pravi obraz te igre. Potek igre je tekoč in od vsega odneseš še boljšo igralsko izkušnjo.

Smart Cover

Apple Smart Cover je pameten pokrov, ki so ga predstavili skupaj z iPadom 2. Ima tri funkcije: z njim zaščitimo in zaklenemo zaslon ter lahko ga uporabimo kot stojalo. Na iPad 2 ga pritrdimo s pomočjo magnetov in zanimivo je, da ni treba biti posebej natančen pri tem opravilu, saj bodo že magneti se poravnali tja, kamor so jih namenili, da se oprimejo.

Ena najbolj zanimivih in uporabnih funkcij je zagotovo avtomatski zaklep in odklep iPadovega zaslona, kadar ga pokrijemo oz. odkrijemo. Čudovita funkcija, saj iPad postane kot knjiga, takoj pripravljen za uporabo. Smart Cover je tudi priročno stojalo, vendar sem odkril pomanjkljivost. Kadar imamo iPad 2 postavljen v horizontalnem načinu in zaženemo kakšno igro ali aplikacijo in ta nima podprtega zasuka orientacije zaslona v drugo smer, je pokrov kot stojalo dosti neuporaben. Upam, da razvijalci aplikacij to hitro popravijo.

iPad Smart Cover je na voljo v 5 različnih barvah iz materiala polyurethane (39€) ali v 5 različnih barvah iz usnja (69€). Zanimivo je, da skoraj vsak iPad 2 kupec vzame še Smart Cover, saj se to po mojem mnenju res splača. Oglej si delovanje v spodnjem videu.

Programska oprema

Apple iPad 2 pride s prednaloženim iOS 4.3. Že takoj, ko sem ga prinesel domov, je bil na voljo iOS 4.3.1, tako da sem ga nadgradil. Kot sem že omenil, iOS teče neverjetno gladko in brez zatikanja, brez dvoma je za to zaslužen dvojedrni procesor in 2-krat več delovnega pomnilnika. iOS 4.3 prinaša nekaj novosti, ki jih je vredno omeniti (naštel sem samo tiste, ki se dotikajo iPada):

 • hitrejše brskanje z brskalnikom Safari - brskanje po spletu je z iPadom 2 v primerjavi z iPadom 1 res pohitreno. Seveda je odvisno tudi od spletnih strani in drugih dejavnikov na spletni strani.
 • iTunes Home Sharing - omogoča brezžično deljenje glasbe iz domačega računalnika na iOS naprave.
 • AirPlay podpora za aplikacije drugih razvijalcev - Apple je z iOS 4.3 omogočil, da bodo lahko brezžično predvajanje na TV-ju iz iOS naprav, uresničili tudi drugi razvijalci programske opreme.
 • stranskemu zatiču lahko izbereš funkcijo izklopa zvoka ali zaklepa orientacije zaslona
 • za kupovanje znotraj aplikacij je zdaj zahtevano geslo - kar nekaj hude krvi je bilo prelito, ko je Apple omogočil kupovanje znotraj aplikacij in so nekateri otroci nakupili veliko novih funkcij, ne da bi njihovi starši to vedeli.

Z iPadom 2 in dvema novima kamerama je edino logično, da pride na iPad tudi FaceTime (video telefonija). FaceTime preko iPada deluje enako kot preko iPhone 4, to je preko Wi-Fi povezave. V zakup je treba vzeti, da je iPadov ekran dosti večji od iPhonovega in da je FaceTime izkušnja preko iPada nekoliko slabša, ampak, še zmeraj zadovoljiva. Izkusil sem tudi kar nekaj obešanj FaceTime aplikacije in včasih ni pomagala niti popolna izključitev programa, ampak šele ponovni zagon iPada.

Druga novost je aplikacija Photo Booth, ki jo Mac uporabniki poznamo že iz Mac OS X. Je zabavna aplikacija za delanje neobičajnih fotografij z zrcaljenjem, kalejdoskopom, pop art efektom ipd. Eno od teh naštetih si lahko ogledate spodaj. Zanimivo je, da lahko nekatere efekte kot je pri kalejdoskopu število "zrcal" v realnem času pomanjšate ali povečate. Res spoštovanja vredno.

Kupovanje aplikacij je enako kot za iPhone, le oznaka "HD" jim ponavadi navije ceno, tako da so tudi malo dražje. Vse bolj se pa uveljavlja trend univerzalnih aplikacij, ki delujejo nativno, tako na iPhonu kot na iPadu. Odlična pogruntavščina za zmanjšanje stroškov. Že tako trpi kreditna kartica ...

Zaključek

Apple iPad 2 je odličen tablični računalnik s preko 60 tisoč aplikacijami, toda ali je tudi nujna nadgradnja, če si že prej lastiš iPad 1? Moj odgovor je ne. Počakaj raje na iPad 3. Če pa si nisi lastil/a prve generacije iPada in se odločaš za nakup tabličnega računalnika, ti ga pa toplo priporočam. Cenovno je zelo konkurenčen Android tabličnim računalnikom, da ne omenjam možnosti kupovanja aplikacij v Sloveniji, medtem ko jih z Android Marketa ne moreš. Seveda sodnik naj bo vsak sam.

Kateri tablični računalnik si pa ti lastiš oz. katerega si želiš?
Apple iPad 2 trenutno ni na voljo v Mobitelovi ponudbi, niti ni podatkov kdaj/če se bo to zgodilo.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
695
24. september 2013
Apple iPad 2 - test na dlani
iOS