Apple iPad (4. generacija) - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/IMG_0002.png

Prejšnje leto sredi oktobra je potekal največji Apple dogodek, na katerem so poleg pričakovanega mobitela iPhone 5, predstavili tudi iPad 4. generacije. Veliko ljudi, ki so pred pol leta kupili iPad 3. generacije, se je počutilo na nek način ogoljufane, da je njihov novi iPad po pol leta že zastarel. Ostali so rekli, da je Apple poslal 3. generacijo v svet samo zato, ker jim ni uspelo pravi čas narediti modela, ki so ga pozneje predstavili kot 4. generacijo.

iPad 4. generacije

Čeprav s tem testom malo zamujam, upam da ti bo vseeno pomagal pri odločitvi, če resnično misliš, da moraš zamenjati svoj pol leta starejši iPad ali pa iPada še nimaš. Na test sem dobil iPad 4. generacije, Wi-Fi verzijo s 16 GB pomnilnika.

Specifikacije

 • Mere: 241,2 mm x 185,7 mm x 9,4 mm
 • Masa: 652 g
 • Notranji pomnilnik: 16 GB (na voljo tudi 32 GB, 64 GB in 128GB)
 • Povezljivost:
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (802.11n 2,4 in 5 GHz)
  • Bluetooth 4.0
 • Zaslon: velikosti 24,63 cm (9,7 palcev); tipa LCD z ločljivostjo 2048 x 1536 slikovnih pik (264 ppi); večdotičnost
 • Procesor: dvojedrni, takta 1 GHz; oznake A6X
 • Delovni pomnilnik: 1 GB
 • Kamera: zadaj: zmožnost snemanja 1080p HD videa in zajemanja fotografij; sprednja: 720p
 • Baterija: vgrajena, kapacitete 42,5 W/h; do 10 ur surfanja preko Wi-Fi povezave in do 9 ur surfanja preko 3G povezave
 • Senzorji: akcelerometer (pospeškomer), žiroskop, digitalni kompas, senzor za svetlobo
 • Cena: 499€ (ostale cene si poglej na Applovi strani)

Strojna oprema

Apple ima na voljo kar 16 modelov iPada 4. generacije z različnimi konfiguracijami in v dveh različnih barvah. Glavna razlika je, ali se odločiš za iPad, ki ima samo Wi-Fi povezljivost ali pa se odločiš za dražji model s povezljivostjo za Wi-Fi in mobilne podatke. Vsak od teh dveh modelov ima na voljo tudi različne kapacitete pomnilnika, in sicer 16, 32, 64 in pred kratkim predstavljen 128 GB model. Pomembno je, da izbereš model z dovolj veliko kapaciteto pomnilnika, saj ga kasneje ne moreš dodajati.

V smislu industrijskega dizajna sta 3. in 4. generacija skoraj identični. Ločiš ju samo po tem, da ima 4. generacija iPada namesto starega 30 pinskega vtiča novi Lightning vtič, ki je manjši in ni odvisen od tega, kako vanj vtakneš napajalni kabel. Zdelo se mi je, da je na trenutke Lightning kabel celo premajhen in sem se bal, da ga bom  zlomil. Slednje se seveda ni zgodilo, saj je več kot dovolj trdno grajen.

iPad 4. generacije

Zame je najboljša stvar iPada še vedno Retina zaslon, ki ponuja ločljivost kar 2048 x 1536 slikovnih pik. Retina zaslon ponuja odlično jasno sliko, s piksli, ki s prostim očesom od daleč sploh niso opazni. Na vrhu na sredini je kamera, s katero lahko fotografiraš ali se pogovarjaš prek storitve FaceTime v ločljivosti 720p. Rob zaslona je na voljo v dveh barvah, črni ali beli. Katero izbrati, je odvisno popolnoma od tebe. Sam vedno izberem črno,  ker se mi samo tako zdi, da je to pravi iPad.

iPad 4. generacije

Zadnja stran je iz brušenega aluminija, kot je to že navada pri vseh modelih iPada. Robovi iPada so prijetno zaobljeni, tako da te ne reže v roke po nepotrebnem. Zvočnik, kamera in gumbi za uravnavanje glasnosti in prižig iPada ostajajo na svojih standardnih mestih. V primeru,da se odločiš za iPad, ki ima 3G (4G - LTE) povezljivost, je na vrhu iPada na zadnji strani tudi antena.

Največja razlika se skriva v drobovju iPada 4. generacije in to je nov procesor A6X (CPU in GPU), ki je od predhodnika A5X dvakrat hitrejši. Vsaj tako trdi Apple. Vendar ali to drži? Več o tem kasneje. Kljub hitrejšemu procesorju je Applu uspelo ohraniti enako avtonomijo baterije. Med testom sem opazil, da se baterija res ne prazni nič hitreje kot na iPadu 3. generacije, tako da je Apple res opravil dobro delo. Zadnja kamera ima v primerjavi s 3. generacijo iPada enako ločljivost, to je 5 MPx. Ločljivost fotografije z zadnjo kamero je 2592 x 1936 slikovnih točk in skompresirana datoteka JPEG zasede približno 3,5 MB prostora. Zadnja kamera ima največjo zaslonko odprto pri vrednosti f/2,4. Sprednja kamera je ločljivosti 1,2 MPx in je zmožna snemanja 720p kvalitete videa prek storitve FaceTime. Fotografije dela v ločljivosti 1280 x 960 slikovnih točk. Nekaj fotografij z zadnjo kamero si lahko ogledaš spodaj.

Vse so posnete iz stanovanja, ker me je preprosto sram okoli skakati z iPadom in fotografirati naključne stvari. Predlagam, da tega ne delaš, ker izgleda smešno. Vendar vsakemu svoje, saj sem ravno zadnjič v centru Ljubljane videl turista, ki ga fotografiranje z iPadom sploh ni motilo.

Programska oprema

iPad 4. generacije pride s prednaloženim operacijskim sistemom iOS verzije 6.0 ali 6.1 (odvisno, kako sveža je prodajalčeva zaloga). O iOS-u je bilo napisano že veliko, zato se mu ne bom preveč posvetil, si pa lahko o njem več prebereš tukaj. Bistvena razlika med iPadom 3. in 4. generacije v tem, da slednji odpira aplikacije in igre veliko hitreje.

Tudi uporaba procesorsko zahtevnejših aplikacij je na iPadu 4. generacije veliko boljša, saj delujejo bolj tekoče. Brskalnik Safari hitreje odpre in naloži spletne strani  (v primeru, da imaš solidno internetno povezavo). Največjo spremembo sem opazil pri igranju procesorsko zahtevnih iger, npr. rad igram Infinity Blade 2, kjer je bila izkušnja skoraj popolna.

Pri iOS-u me moti edino to, da že skoraj 6 let oz. 6 verzij izgleda skoraj identično. Res, da je enostaven za uporabo in ga lahko vsak osvoji v nekaj minutah ali urah (odvisno od tehničnega znanja), vendar vseeno pogrešam nekaj svežine. Če ga jailbreakaš, lahko pridobiš kar nekaj funkcionalnosti, vendar nikakor ne podpiram piratiziranja aplikacij. Še posebej me pa moti, da za iOS še kar ni na voljo izbira slovenskega jezika, razen, če ga jailbrekaš in kupiš posebej.

Zaključek

Ali se splača zamenjati iPad 3. generacije za iPad 4. generacije? Odgovor je: "Ne, ne splača se." Vendar če imaš iPad 1. ali 2. generacije, se ti to zagotovo splača, že samo zaradi odličnega Retina zaslona in baterije, ki zdrži enako dolgo. Še vedno, ko me ljudje vprašajo, katero tablico si naj kupijo, priporočim iPad. Čeprav so druga podjetja naredila že kar nekaj konkurenčnih tablic, so vsa še svetlobna leta za iPadom. Ne v smislu strojne opreme, ampak predvsem ekosistema kvalitetnih aplikacij.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
986
24. september 2013
Apple iPad (4. generacija) - test na dlani
iOS