Apple iPad mini - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/IMG_0001.png

Prejšnje leto oktobra je Apple poleg iPada 4. generacije predstavil tudi manjši model iPada, imenovan preprosto iPad mini. V konstantnem boju s konkurenco, ki je predstavljala vse več 7-palčnih (17,8 cm) tabličnih računalnikov, je moral Apple  predstaviti še manjšo verzijo za ta trg. Vendar ne prehitevajmo, veliko kupcev se bo še zmeraj odločilo za konkurenčno tablico, saj je Apple, po mnenju nekaterih, ceno prestavil previsoko. Ampak jaz pravim, da že vedo, kaj delajo. Na testu sem imel iPad mini Wi-Fi, 16 GB, bele barve.

Specifikacije

 • Mere: 200 mm x 134,7 mm x 7,2 mm
 • Masa: 308 g (312 g)
 • Notranji pomnilnik: 16 GB (na voljo tudi 32 GB in 64 GB)
 • Povezljivost:
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (802.11n 2,4 in 5 GHz)
  • Bluetooth 4.0
  • ali LTE oz. HSDPA
 • Zaslon: velikosti 20 cm (7,9 palcev); tipa LCD z ločljivostjo 1024 x 768 slikovnih pik (163 ppi); večdotičnost
 • Procesor: dvojedrni, takta 1 GHz; oznake A5
 • Delovni pomnilnik: 512 MB
 • Kamera: zadaj: 5 MPx, zmožnost snemanja 1080p HD videa in zajemanja fotografij; sprednja: 1,2 MPx, 720p
 • Baterija: vgrajena, kapacitete 16,3 W/h; do 10 ur surfanja prek Wi-Fi povezave in do 9 ur surfanja prek HSDPA
 • Senzorji: akcelometer (pospeškomer), žiroskop, digitalni kompas, senzor za svetlobo
 • Cena: 329€ (ostale cene si poglej tukaj)

Strojna oprema

iPad mini je na voljo v 12 različnih konfiguracijah. Glavna razlika je spet, ali se boš odločil/a samo za Wi-Fi povezljivost oz. ali boš tej dodal/a še LTE oz. pri nas HSDPA-povezljivost. Na voljo imaš model s 16, 32 ali 64 GB pomnilnika, v beli ali črni barvi. Cena za vstopni model se začne pri 329 € in se stopnjuje po 100 €, odvisno od tega, ali hočeš več notranjega pomnilnika ali HSDPA-povezljivost.

Novi model iPada se v industrijskem dizajnu precej razlikuje od starejšega brata. Na sprednji strani sta robova levo in desno od zaslona zmanjšana za več kot polovico. Ker je manjši model večjega iPada, je tudi Home gumb malo manjši. Gumbi ob straneh so na standardnih lokacijah, vendar so vsi iz aluminija, prav tako sta gumba za glasnost ločena.

Zadnja stran je pri belem modelu iz brušenega aluminija in popolnoma ravna, medtem ko ima črni model aluminij pobarvan na črno (podobno kot iPhone 5). Na robovih je iPad mini veliko manj zaobljen kot iPad 4. generacije. Na spodnji strani je nov Lightning vtič in ne eden, ampak kar dva zvočnika, vsak na eni strani vtiča. To je tudi prvi iPad, ki ima stereo zvok.

iPad mini ima namesto samo 7 palcev skoraj 8-palčni zaslon (20 cm). Zaslon je tipa LCD z IPS-matriko, ločljivosti 1024 x 768 slikovnih pik. Apple je znižal ceno za iPad mini in ohranil enako ločljivost, kot jo imata originalni iPad in iPad 2. Čeprav ima zaslon odlične barve in je jasen, ne morem mimo tega, da sem se večkrat zalotil, kako preštevam njegove piksle. Te sem prešteval še posebej zato, ker sem istočasno imel na testu iPada 4. generacije. V naslednji generaciji iPada mini si želim Retina zaslon, vendar se bojim, da bomo morali počakati še kakšno leto.

Drobovje je v primerjavi z iPadom 4. generacije dve generaciji podhranjeno. Dejstvo je, da ima iPad mini drobovje svojega predpredhodnika, iPada 2. Dvojedrnemu procesorju z oznako A5 se leta že poznajo. Delovnega pomnilnika je dvakrat manj kot v iPadu 4. generacije, in sicer 512 MB. Seveda je primerjava drobovja iPada minija in iPada 4. generacije popolnoma nesmiselna, ker gre za drugačen segment teh naprav.

Vendar je iPad mini strojno podhranjen tudi v primerjavi z Googlovo tablico Nexus 7, ki ima na voljo 1 GB delovnega pomnilnika in štirijedrni procesor Tegra 3 s taktom 1,2 GHz. Vendar, kot smo že lahko velikokrat preverili, strojna oprema ni pogoj za boljšo uporabniško izkušnjo na katerikoli napravi. O izkušnji pa več pri programski opremi.

Zadnja kamera ima 5 MPx, enako kot iPad 4. generacije, vendar je razlika v kvaliteti fotografije opazna. Čeprav še zmeraj ne podpiram fotografiranja s tablico, je iPad mini čisto primeren za osnovno fotografiranje ob dobri svetlobi. Nekaj testnih fotografij si lahko ogledaš spodaj. Sprednja kamera je namenjena samo za storitev FaceTime in ima celo HD-ločljivost.

Apple obljublja, da baterija zdrži do 10 ur brskanja po internetu, gledanja videa in poslušanja glasbe. Priznati moram, da imajo prav, ker se baterija kar ni izpraznila. Res mi je všeč, kako dolgo avtonomijo ima baterija na Applovih napravah.

Programska oprema

Na iPad mini teče iOS 6.0 oz. 6.1, odvisno, če se odločiš za nadgradnjo in kdaj ga kupiš. O iOS-u je bilo napisano že veliko, zato se mu ne bom preveč posvetil, več lahko prebereš tukaj. Največja sprememba, ki jo boš opazil/a, če si že uporabljal kakšen večji iPad, je ta, da je vse manjše. V veliko primerih to ni problem, vendar pa v aplikacijah, ki se veliko zanašajo na navigacijo naprej in nazaj na vrhu zaslona, gumbi delujejo res majhni.

Tipkovnica je manjša, vendar me to ni motilo. Zares sem užival, da sem lahko končno tipkal v pokončnem načinu brez težav. Odzivnost iOS-sistema je tekoča in nisem opazil zaostajanj za mojimi ukazi. V primerjavi z večjim bratom je iPad mini odpiral aplikacije počasneje. Prav tako so se nekatere spletne strani nalagale malo počasneje. Vendar pri tem ne smemo pozabiti, da je cenejši in ima dve leti starejši procesor kot njegov veliki brat. V vseh drugih pogledih ima iPad mini enako programsko opremo kot večji iPad.

Odločilen faktor, ki se ga mnogo ljudi ne zaveda, je ta, kako obširna in kvalitetna je knjižnica aplikacij za iOS-ekosistem. Čeprav so nekatere  tablice Android tudi do 100 € cenejše, je to včasih popolnoma nepomembno, če imaš na voljo samo 100 kvalitetnih aplikacij. Ne zastopi me narobe, ne zagovarjam Appla, samo opozarjam: če želiš imeti kakovostne aplikacije, premisli, kaj boš kupil/a.

Zaključek

iPad mini bi priporočil vsem, ki ste veliko na poti in potrebujete nekaj lahkega in prenosljivega. Zalotil sem se, da sem v času testiranja iPada minija in iPada 4. generacije večkrat posegel po prvem. Majhnost in polovična teža sta me kar klicali, da sem ga uporabljal, pa čeprav večino po hiši. Nekaj je na iPadu miniju, ki te ima, da bi ga kar skoz nosil s sabo.

Apple iPad Mini je na voljo tudi v ponudbi Programa zvestobe SiOL.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
987
24. september 2013
Apple iPad mini - test na dlani
iOS