Apple je predstavil do sedaj največjo nadgradnjo na iOS 7

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/safari-mavericks-shared-links.jpg

V San Fraciscu se je pravkar zaključila težko pričakovana uvodna predstavitev Applove konference za razvijalce (WWDC). In končno smo spoznali najnovejšo različico operacijskega sistema iOS 7, ki na mobilne iNaprave prinaša moderno ploščat uporabniški vmesnik in vrsto novih funkcij. Predstavljena je bila tudi nova različica namiznega sistema OS X 10.9 Mavericks ter osupljiv nov Mac Pro.

iOS 7 končno dobil novo preobleko

Mobilni operacijski sistem iOS, ki smo ga na iPhonu v rokah Steva Jobsa prvič spoznali leta 2007, se je vsa ta leta trdno oklepal svoje prepoznavnega stila z velikimi, barvitimi ikonami. Pod vplivom Jobsa in Scotta Forstalla, vodje iOS oddelka, je iOS vsako leto pridobival nove aplikacije, ki so se zgledovale po fizičnim materialih in predmetih (poker miza v Game Center, usnje v koledarju ipd.). Trend t.i. skeumorfizma je sčasoma pridobival vse več kritikov in ob odhodu Forstalla proti koncu lanskega leta se je za mnoge pojavila luč na koncu tunela. Najavljeno je bilo namreč, da iOS-ov uporabniški vmesnik tudi s programskega vidika prevzema Applov oblikovalski čarodej Jonathan "Jony" Ive, pod vodstvom katerega že več kot desetletje nastajajo vrhunsko oblikovane iNaprave vseh oblik in velikosti.

Danes nam je Jony kar preko videa predstavil svojo vizijo za iOS. Novi iOS 7 bo, kot napovedano, moderno ploščat. Prenovljena je tipografija, dodane zanimive nove animacije, ikone so se znebile svojega 3D balončkastega videza. Zanimiva novost je to, da mobitel zaznava premikanje mobitela in temu primerno zasuka pogled na domačem zaslonu. Applove aplikacije imajo po novem belo ozadje, poudarjeni elementi pa so odeti v svežo barvno paleto. Sam sistem je sestavljen iz plasti, ki so rahlo prosojne, tako da imamo boljši občutek glede tega, kje se trenutno nahajamo.

10 največjih novosti iOS 7

Poleg novega videz iOS 7 prinaša vrstno novih funkcij:

1. Nadzorni center: iOS je končno dobil zmogljivejši nadzorni center za upravljanje z glasbo, hiter dostop do najpogosteje uporabljenih nastavitev in, po nekem zanimivem spletu okoliščin, celo možnost vklopa svetilke. Nadzorni center bomo lahko priklicali s potegom iz dna zaslona.2. Center z obvestili: tako kot smo tega vajeni, bomo lahko obvestila sistema in aplikacij priklicali s potegom iz vrha zaslona. Poleg novega videza bo na voljo še poseben zavihek "Today" z dnevnim pregledom dogodkov.3. Izboljšana večopravilnost: 7. različica sistema bo končno dobila zmogljivejšo večopravilnost, ki bo hkrati izjemno prijazna do baterije. iOS bo spremljal uporabo aplikacij in optimiziral sistem za trenutke, ko ponavadi uporabljamo določene aplikacije (npr. jutranji pregled novic), pri sinhronizaciji se bo prilagajal stanju omrežja. Videz novega zaslona za večopravilnost je, zanimivo, precej podoben tistemu na Windows Phone mobitelih.4. Safari: nova različica spletnega brskalnika v enem združuje iskalnik in naslovno vrstico, ponuja nov videz za preklapljanje med zavihki, ki jih imamo lahko neomejeno.5. AirDrop: Applov standard za enostavno izmenjavo datotek med računalniki Mac končno prihaja tudi na iOS naprave.6. Kamera in fotografije: aplikacija za zajem slik ima prenovljen uporabniški vmesnik, ki seveda vključuje vse bolj priljubljene filtre. Organizacija in deljenje fotografij s prijatelji bosta še bolj enostavna7. Siri: glasovna asistentka ima nov uporabniški vmesnik, skladen z novo podobo sistema. Siri je dobila tudi vrsto novih glasov, tako ženskih kot moških. Poleg tega zna Siri bolje upravljati z mobitelom (urejanje nastavitev). Dodana je še integrirana podpora za Twitter, Wikipedio in iskalnik Bing.8. iOS v avtu: do naslednjega leta bo 16 proizvajalcev avtomobilov podpiralo integracijo z iOS, ki bo omogočala glasovno upravljanje.9. App Store: aplikacijska trgovina bo po novem omogočala pregledovanje aplikacij glede na starostne skupine (za otroke) ter priporočila glede na lokacijo. Končno bo App Store dobil tudi možnost samodejnega posodabljanja aplikacij.10. iTunes Radio: nova Applova glasbena storitev, ki bo tekmovala bo s storitvami kot sta recimo Pandora in Spotify. iTunes Radio bo ponujal možnost poslušanje glasbe preko interneta preko različnih postaj. Postaje so lahko tematske ali na podlagi določenega glasbenega izvajalca. Storitev bo brezplačno na voljo z oglasi, brez oglasov pa bo brezplačna za obstoječe naročnike iTunes Match. Seveda bo, žal, sprva na voljo le v ZDA.

In to je le vrh ledene gore. iOS 7 bo imel na voljo še vrsto manjših izboljšav, med pomembnejšimi bo še boljša zaščita v primeru kraje in poskusa brisanja podatkov z naprave. Nove funkcije bodo na voljo tako za iPhone kot za iPade. Beta, razvijalska različica za iPhone bo na voljo že danes. Ostali pa bomo verjetno iOS 7 dobili enkrat jeseni, ko bo Apple predstavil še novi iPhone.

iOS naprave imajo na voljo že 900.000 aplikacij

Apple je, tako kot ponavadi, postregel še z nekaj zanimivimi statistikami. Aplikacijska trgovina App Store ima za 600 milijonov prodanih iOS naprav na voljo že 900.000 aplikacij. Skupaj smo uporabniki, ki imamo že 575 milijonov iTunes računov, opravili že 50 milijard prenosov. Razvijalci aplikacij so zaslužili že 10 milijard USD. Zanimivo je tudi, da ima oblačna storitev iCloud že 300 milijonov računov, 240 milijonov uporabnikov pa uporablja Game Center.

Hitrejši OS X Mavericks in brskalnik Safari

Hkrati je bila predstavljena še najnovejša različica operacijskega sistema OS X za računalnike Mac. Nosi oznako 10.9 in ljubkovalno ime Mavericks (po priljubljeni kalifornijski surferski lokaciji). Glavne novosti so izboljšana sistemska obvestila, zavihki in oznake v Finderju, izboljšana podpora za več monitorjev ter vrsto naprednih tehnologij, ki bodo pohitrile delovanje sistema in bile hkrati prijaznejše do baterije.

Hitrostne izboljšave bo deležen tudi spletni brskalnik Safari, ki bo bo dobil tudi bolj oblikovno bolj moderen začetni zaslon. Razveseljiva novost je možnost pregledovanja deljenih povezav iz Twitterja in LinkedIna na enem mestu. Poleg tega bo v iCloud dodana funkcionalnost Keychain, ki poenostavi shranjevanje gesel v brskalniku in celo sam priporoča izjemno varna gesla, ki se sinhronizirajo na različnih napravah.

Tudi v OS X Mavericks se je prikradel nov, moderno ploščat videz. Koledar se bo končno znebil usnjenih poudarkov in bo bolje povezan z ostalimi aplikacijami. Nova različica OS X prinaša tudi nekaj aplikacij, ki so bile do sedaj domena mobilnih naprav. Tudi na namizju bomo lahko sedaj uporabljali Applove Zemljevide, ki se seveda dobro razumejo z iOS različico, tako da si lahko navodila za pot pošljemo iz računalnika Mac direktno na iPhone. Končno bomo na Mac-ih lahko prebirali knjige, kupljene v knjigarni iBooks.

Poleg tega je pomembno novost dobil tudi iCloud, ki se bo v prihodnje tesno povezoval z Applovim pisarniškim paketom iWork. iWork bo dopolnjen s storitvijo iWork iCloud, ki omogoča dostop do iWork dokumentov preko spletnega brskalnika (tudi na Windows računalnikih). Pri tem bo seveda možno dokumente tudi urejati in tako nemoteno delati med različnimi napravami. Podprti bodo tudi Microsoft Office dokumenti, urejevalnik pa zgleda tako dobro, da je skoraj neverjetno, da domuje v spletnem brskalniku.

Razvijalci bodo vpogled v OS X Mavericks dobili že danes, navadni smrtniki pa ga bomo lahko namestili jeseni.

Novi računalniki Mac

Novi OS X si seveda zasluži tudi novo strojno opremo. Končno smo po treh letih dočakali nov model računalnika Mac Pro, ki je namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Na veliko veselje Applovih navdušencev Mac Pro ni dočakal le nadgradnje komponent, ampak tudi pravo stilsko preobrazbo, ki naj bi bila moderna še naslednjih 10 let. Nova zverinica ima 12-jedrni Intel Xeon procesor, dvojni GPU in še marsikaj. In vse to v majhnem črnem cilindru, ki staremu modelu po velikosti ne seže do pasu. Na voljo bo kasneje letos, poseben pa je tudi zaradi tega, ker ga bodo sestavljali kar v ZDA.

Poleg tega je Apple najavil še nove modele prenosnikov MacBook Air. Glavna novost je nadgradnja na Intelov Haswell čip, ki za delovanje zahteva manj energije. 11 palčni model naj bi po novem tako ponujal kar 9 ur baterije, 13 palčni pa kar 12 ur! Na voljo bodo (vsaj čez lužo) že od danes naprej.

Apple ne spi

Bo že kar držalo, da gre pri iOS 7 za do sedaj največjo iOS nadgradnjo. Ponuja ne le popolnoma prenovljenega, elegantnega uporabniškega vmesnika, ampak tudi vrsto novih funkcij, ki bodo iNaprave naredile še bolj prijazne za uporabo. Hkrati smo spoznali še novo različico namiznega sistema OS X Mavericks, ki se bo še bolje povezovala z raznimi iOS aplikacijami. Da novega računalnika Mac Pro, ki deluje kot stroj iz prihodnosti, niti omenjamo ne.

Veliko novosti za en dan, veliko je tudi novosti, ki jih bodo lahko razvijalci vgradili v nove aplikacije. Kot kaže ima Apple na zalogi še veliko dobrih idej. Zato priznam, da se sedaj že prav veselim jeseni, ko bomo spoznali tudi prvi iPhone z novim operacijskim sistemom iOS 7 ter morebiti še kakšen skrivnostni izdelek iz Applovih skrivnostnih laboratorijev (ja, gledam tebe, iWatch!).

Vir: Apple

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
530
24. september 2013
Apple je predstavil do sedaj največjo nadgradnjo na iOS 7
iOS