Apple na WWDC predstavil OS X Yosemite

Tehnik 3. junij 2014
/PublishingImages/OS-X-Yosemite-hero.jpg

Apple je na konferenci WWDC predstavil številne novitete na področju programske opreme. Rdečo nit je pričakovano vlekel njihov prvi mož Tim Cook, ki v očeh uporabnikov sicer (še) ni takšna ikona, kot je bil Steve Jobs, a je treba priznati, da svoje delo opravlja odlično. Najprej je bil predstavljen nov operacijski sistem OS X Yosemite, sledila je predstavitev težko pričakovanega mobilnega operacijskega sistema iOS 8, konec predstavitve pa je bil namenjen razvijalcem. Poglejmo si po našem mnenju najbolj zanimive novitete, ki jih prinaša OS X Yosemite.

 

Prva stvar, ki nam pade v oči, je spremenjen izgled. Apple je že tako lepo oblikovan operacijski sistem oblikoval še lepše. Marsikdo bo najprej pri njem opazil efekt prosojnosti. Ta nam je sicer znan že iz operacijskih sistemov Windows Vista in 7, a ga je Microsoft s prihodom operacijskega sistema Windows 8 v veliki meri ukinil. Lahko bi rekli, žal, saj je po mnenju marsikoga prinesel lepši izgled. Spremembe pri Applovi noviteti so vidne tudi pri ikonah in fontu. Estetski vtis, ki nam ga pusti, je izredno navdušujoč, a roko na srce, kaj drugega od podjetja iz Cupertina niti nismo pričakovali. Njihovi izdelki so bili estetsko vedno na zelo visokem nivoju.

Napredek so doživele orodne vrstice, ki zasedajo manj prostora, a hkrati še vedno ponujajo dovolj funkcionalnosti. Pri brskalniku Safari je izginila vrstica z zaznamki, a je ne bomo prav nič pogrešali, saj nam brskalnik prek okna za vpisovanje internetnih naslovov ponudi vse spletne strani, ki jih najpogosteje obiskujemo. Upajmo, da bo Apple to spremembo uvrstil tudi v različico brskalnika za operacijski sistem Windows. Zanimiva je tudi možnost ogleda vseh odprtih zavihkov na eni strani. Zelo uporabno, ko imamo odprtih po deset in več zavihkov.

 

Zelo priročen je nov zavihek Today v sistemu obvestil, ki ponuja različne informacije za posamezen dan. Tako na enem mestu vidimo različne obveznosti, ki smo jih vnesli v koledar za ta dan, trenutno vreme in podobno. Če nam informacije, ki nam jih zavihek v osnovi omogoča, ne zadostujejo, lahko prek App Store-a vanj naložimo nove vizualne gradnike.

Izboljšan je Spotlight, ki se prikaže na sredini zaslona. Ta nam ne omogoča samo odpiranja različnih datotek, ampak tudi brskanje po Wikipedii, Bingu in številnih drugih spletnih straneh.

Urejanje in pošiljanje elektronske pošte je izpopolnjeno. Verjetno se vam je že zgodilo, da ste želeli prijatelju oziroma prijateljici poslati datoteko, a to zaradi njene velikosti ni bilo mogoče. OS X Yosemite se temu problemu izogne tako, da velike datoteke naloži v oblak in nato prejemnik prek oblaka dostopa do njih. Vseeno pa obstajajo omejitve. Datoteke namreč ne smejo presegati 5 GB.

 

Povezovanje osebnih računalnikov Mac in mobilnih naprav iOS je odslej še boljše. Sedaj lahko začnemo nek dokument pisati v iOS, dokončamo pa ga v OS X Yosemite. Zelo zanimiva je tudi možnost sprejemanja SMS-sporočil in klicev prek Mac-a. Tako nam ni treba po stanovanju iskati svojega iPhona, ampak klic preko zvočnikov in mikrofona opravimo kar prek osebnega računalnika.

Vir: apple.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. junij 2014
2062
9. junij 2014
Apple na WWDC predstavil OS X Yosemite
iOS