Apple … NI predstavil novega iPhona

Andrej Pirnat 16. september 2020 Čas branja članka: 7 min
/PublishingImages/apple-event-pirnat-sept20-hero.jpg

2020 je resnično posebno leto. Eno najbolj nenavadnih, kar pomnimo v nedavni zgodovini. Odraža pa se na vseh področjih. Zdravstvenem, političnem, gospodarskem, športnem in navsezadnje tudi tehnološkem. Zadnji, ki to potrjuje, je Applov tradicionalni septembrski dogodek, tokrat naslovljen »Čas beži« (Time flies). Tako kot že njihova junijska konferenca za razvijalce je tudi ta potekal zgolj v virtualni obliki brez prisotnosti medijev in drugih gledalcev.

Vendar to ni bila največja posebnost dogodka, na katerem je Applov prvi mož Tim Cook s sodelavci predstavil najnovejši nabor naprav, ki jih namerava to jesen poslati v tehnološki ogenj. Prvič po dolgih letih v tem naboru ni bilo novega iPhona, ki je postal nekakšna septembrska stalnica. Razlog: pandemija bolezni covid-19.

 

Ta je ohromila svet in med drugim prekrižala poslovne načrte številnim podjetjem v različnih industrijah. Tudi velikemu Applu. Kar nekaj komponent iPhonov je namreč izdelanih na Kitajskem, pandemija pa je upočasnila tako njihovo proizvodnjo kot tudi dobavo, saj so bili nekateri proizvajalci prisiljeni začasno ustaviti svoje obrate oziroma delati v precej zmanjšanem obsegu. Če bi bili nekoliko hudomušni, bi lahko rekli, da je Apple ustrezno poimenoval včerajšnji dogodek, saj jih je čas tokrat resnično prehitel.

Kljub vsem zapletom Apple svojega velikega dogodka ni želel prestavljati in se je odločil pokazati novosti, ki jih je imel na voljo. Tudi iPhone pa naj bi luč dneva letos ugledal še letos. Bolje informirani medijski predstavniki pravijo, da že naslednji mesec na posebej zanj organiziranem ekskluzivnem dogodku. Čeprav včeraj nismo dobili novega iPhona, pa smo skoraj zagotovo lahko dobili vpogled v nekatere komponente, ki jih bo vseboval.

 

Novi iPad Air in posodobljeni iPad

Najboljši znanilec tega je skoraj zagotovo prenovljeni tablični računalnik iPad Air, ki se močno zgleduje po iPadu Pro. Ima namreč velik, 27,7-centimetrski (10,9-palčni), zaslon Liquid Retina, ki sega skoraj do robov ohišja, njegova ločljivost pa znaša kar 2.360 x 1.640 slikovnih pik. Značilnega okroglega gumba pod zaslonom ni več, vseeno pa so ohranili možnost odklepa prek prepoznave prstnega odtisa v gumbu za vklop na zgornji stranici ohišja.

Največja novost pa je zagotovo povsem nov procesor A14 Bionic, ki ga najverjetneje lahko pričakujemo tudi v novem iPhonu. Gre za prvi procesor, ki je zasnovan na 5-nanometrski tehnologiji in predstavlja Applov najbolj izpopolnjen procesor do zdaj. Z njim je novi iPad Air kar 40 odstotkov hitrejši od svojega predhodnika, prav tako pa poskrbi za precej boljšo grafično podobo v igrah. Sodeč po predstavitvi, je ta dosegla že nivo grafične podobe iger na sobnih konzolah, nova procesorska moč pa naj bi v navezi z nevronsko procesno enoto prav tako omogočila tekoče delovanje drugih zahtevnih nalog, kot sta urejanje visokoločljivostnih fotografij in 4K-videoposnetkov ter ustvarjanje glasbe.

 

iPad Air ima tudi priključek USB-C, tako da je pripravljen na sodelovanje z večjim številom naprav, ki niso Applove, prav tako pa ga je mogoče povezati z digitalnim pisalom Apple Pencil in tipkovnico Apple Magic Keyboard. Apple ga bo začel prodajati oktobra s ceno vstopnega modela 599 ameriških dolarjev, na voljo pa bo v pravi mavrici barv, med drugim novi zeleni in sinje modri barvi.

Posodobitve je bil deležen tudi osnovni iPad osme generacije. Obdržal je svoj dosedanji dizajn, nadgradili pa so njegovo notranjost. Vanj so vstavili procesor A12 Bionic, kar pomeni, da bo osnovni model iPada prvič opremljen z nevronsko procesno enoto. To seveda precej dvigne njegovo zmogljivost, po podatkih Appla za kar 40 odstotkov v primerjavi s prejšnjo generacijo tega tabličnega računalnika, in omogoči več funkcij, povezanih z umetno inteligenco. Ceno vstopnega modela iPada je Apple postavil pri 329 ameriških dolarjih, v Združenih državah Amerike pa se bo začel prodajati že konec tega tedna.

 

6. generacija ure Apple Watch in denarnici prijaznejša Apple Watch SE

Največja zvezda »predstave«, ki ji je manjkal markanten glavni igralec, je bila skoraj brez dvoma nova pametna ura Apple Watch serije 6. Odkar je prodaja iPhonov upadla, so nosljive naprave v navezi z različnimi storitvami glavna svetla točka za Apple, saj so odprle nove tokove prihodkov. Nova ura 6. generacije bi znala graditi naprej na teh temeljih.

kupi


Če izvzamemo dodatne barvne možnosti in zbirko novih raznobarvnih paščkov, se sicer po videzu ni kaj dosti spremenila od predhodnice. Je bila pa zato deležna pomembnejših posodobitev znotraj ohišja. Podobno kot Huawei svoji novi uri Watch GT 2 Pro in Watch Fit je tudi Apple svojo opremil s tipalom za merjenje nasičenosti krvi s kisikom, kar dodatno pripomore k sledenju informacij o dihanju in srčnem utripu posameznika. Apple Watch 6 pa ima tudi nov procesor S6, ki še dodatno pohitri njeno delovanje v primerjavi s predhodnico in omogoča delovanje novih funkcij, kot je na primer vedno vklopljen višinomer.

 

Za vse z nekoliko tanjšo denarnico je Apple predstavil še uro Apple Watch SE. Ta si z bolj zmogljivo 'sestro' deli tako dizajn kot večino funkcionalnosti, le da temelji na leto starejšem procesorju S5.

Obe uri med drugim podpirata novo predstavljeno funkcionalnost družinske povezanosti (Family Setup), ki omogoča, da na enem iPhonu upravljate več ur. Ideja za tem je, da lahko Applovo pametno uro uporabljajo tudi člani družine, ki si morda ne lastijo svojega iPhona, na primer otroci. Prek iPhona, na katerega so ure povezane, pa lahko nato spremljate lokacijo uporabnika, kar je koristno predvsem za mlajše otroke, ki hodijo sami iz šole, določate stike, do katerih lahko dostopa v uri, in podobno. Funkcionalnost na žalost slovenskim uporabnikom za zdaj še ne bo na voljo.

Pohvaliti pa gre še okolju prijazno potezo – nove ure bodo v škatli zapakirane brez USB-napajalnika, saj želi Apple zmanjšati negativen vpliv na okolje. V svoji predstavitvi so celo predstavili zavezo, da bodo do leta 2030 svoj ogljični odtis spravili na ničlo.

 

V ZDA bo Apple začel obe uri prodajati 18. septembra, cena naprednejše Apple Watch 6 pa se bo začela pri 399 ameriških dolarjev, cena denarnici prijaznejše Apple Watch SE pa pri 279 ameriških dolarjev. Apple Watch Series 6 je že na voljo v naši E-trgovini in prodajnih mestih Telekoma Slovenije.

kupi


Apple se trudi spodbujati zdrav način življenja

Z roko v roki z novima urama je Apple predstavil tudi novo storitev Fitness+, s katero je še podkrepil svojo naravnanost k spodbujanju zdravega načina življenja. Integrirana je v urino aplikacijo za vadbo in ponuja različne tipe vodenih vadb s priznanimi trenerji, ob tem pa ves čas na zaslonu prikazuje najpomembnejše informacije, kot so srčni utrip, čas, poraba kilokalorij in podobno. Storitev je sicer plačljiva in jo bo mogoče uporabljati tudi pri iPhonu, iPadu in Apple TV-ju, cena pa bo znašala 10 ameriških dolarjev za en mesec oziroma 80 za celo leto.

 

Še ena včeraj predstavljena storitev je Apple One, ki bo omogočala združitev različnih plačljivih storitev v eno naročnino. Obsegala bo različne pakete z različnimi storitvami, tako da si bo vsak uporabnik lahko izbral tistega, ki mu najbolj ustreza, v paketni naročnini pa bodo na voljo vse Applove storitve – iCloud, Music, Arcade, TV+, Fitness+ in News+. Osnovni paket se bo začel pri 15 ameriških dolarjih na mesec, za najdražjega pa bo treba odšteti še enkrat več.

Tako kot funkcionalnost Family Setup tudi novi storitvi Fitness+ in Apple One v Sloveniji za zdaj še ne bosta delovali.

Celoten Applov dogodek si lahko ogledate tukaj:

 

Foto: Apple


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. september 2020
5355
21. september 2020
Apple … NI predstavil novega iPhona
iOS