Apple predstavil Final Cut Pro in Logic Pro za iPad

Igor Harb in Tamara Harb 26. maj 2023 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/final-cut-harb-maj23-hero.jpg

Final Cut Pro je ena najbolj razširjenih rešitev za urejanje videa, a je bila doslej omejena zgolj na Applove računalnike z macOS. Z izjemnim napredkom tabličnih računalnikov iPad Pro, ki jih poganjajo enaki procesorji kot namizne računalnike, se nanje seli tudi vse več profesionalnih programov in rešitev, tudi Final Cut Pro.

 

Prvi uporabniki so nad izdelkom precej navdušeni, saj ponuja veliko večino istih funkcionalnosti kot namizna različica programa. Po drugi strani so izkušeni uporabniki vseeno potarnali nad možnostmi, ki (zaenkrat) manjkajo, še bolj pa nad nezmožnostjo priklopa zunanjih diskov na iPad, saj so video datoteke izjemno velike in lahko hitro zasedejo cel prostor na tablici. Preizkuševalci različico Final Cut Pro za iPad tako najbolj priporočajo novim uporabnikom, saj intuitivnost in preprostost rabe odtehtata večino pomanjkljivosti, ki jih namizne različice vajeni kolegi pogrešajo.

 

Skupaj s Final Cut Pro je Apple izdal tudi različico glasbenega urejevalnika Logic Pro za iPad, ki omogoča ustvarjanje in snemanje glasbe. Podobno kot je iMovie poenostavljena (in brezplačna) različica Final Cut Pro, je tudi z GarageBand in Logic Pro. Če ste navdušeni nad aplikacijo, ki ste jo dobili s tablico, vam bo profesionalna različica ponudila še bistveno širši nabor funkcionalnosti.


kupi

Final Cut Pro za iPadOS deluje na najnovejših modelih iPad Pro in iPad Air, ki jih poganjajo procesorji M1 ali M2 in z najnovejšo različico iPadOS 16.4, Logic Pro za iPadOS pa tudi na nekoliko starejših modelih s procesorjem A12 Bionic. Obe aplikaciji podpirata Apple Pencil za lažje delo in premikanje skozi projekte, kakor tudi priklop zunanje tipkovnice in sledilne ploščice. Obe aplikaciji sta na voljo za mesečno naročnino 4,99 evra (oz. 49 evrov za letno), z možnostjo mesečnega preizkusa.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
26. maj 2023
6170
26. maj 2023
Apple predstavil Final Cut Pro in Logic Pro za iPad