Apple predstavil iPhone 5

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/iphone5-video-a6.jpg

Pa smo ga le dočakali! Telefon, ki naj bi rešil celo ameriško ekonomijo. Novi iPhone sicer zaradi kopice ubežnikov iz kitajskih tovarn ni bil takšno presenečenje, kot bi si ga Tim Cook za današnjo predstavitev želel, a kljub temu prinaša kar nekaj izboljšav. Višji zaslon, tanjši, lažji, hitrejši z boljšo baterijo, LTE, iOS 6 in nove slušalke.

Novi iPhone prinaša osveženo obliko

Začnimo z najbolj očitnim. Za razliko od prejšnjega modela, iPhone 4S, ki je obdržal skoraj nespremenjeno obliko 4-ke, ima novi iPhone bolj moderno podobo. Najbolj opazna sprememba je gotovo to, da je iPhone prvič po izidu leta 2007 zrasel v višino. Seveda predvsem na račun večjega zaslona, ki sedaj v diagonalo meri 4 palce (10,16 cm) z resolucijo 1136 x 640 in bližje razmerju 16:9, ki je idealno za gledanje filmov. Na domačen zaslonu bo tako prostora za še eno vrstico z aplikacijami, pri poganjanju starih aplikacij pa bomo okoli imeli črn rob. Seveda tudi novi iPhone ohranja visoko ločljivi Retina zaslon (326 ppi), nova različica naj bi sicer bila še bolj barvita.

Širina zaslona in telefona ostaja takšna, kot na predhodniku, je pa novi iPhone izgubil 18 % v debelini na račun bolj napredne tehnologije zaslona, ki naj bi se tudi bolje videl na soncu. Debelina oziroma ožina sedaj znaša borih 7,6 mm, izgubil je tudi 20 % teže; sedaj namreč tehta le 112 gramov. Novi iPhone prinaša tudi nekoliko drugačno konstrukcijo. Zadnji del bo tako po novem večinoma prekrivala kovinska ploščica, zgoraj in spodaj pa ostaja stekleno pokrivalo za zagotavljanje boljše kakovosti signala. Bo pa tudi novi iPhone na voljo v beli in črni barvi.

Precej opazno spremembo je dočakal tudi klasičen, že častitljivih 9 let stari 30-pinski priključek, ki je bil do danes prisoten na vseh iPhonih, iPodih in iPadih. Novi iPhone namreč uvaja 80 % manjši, v celoti digitalen priključek z ljubkovalnim imenom "Lightning" (bratec priključka Thunderbolt na računalnikih Mac). "Strela" bo navkljub izboljšavam povzročala težave predvsem zaradi kompatibilnosti s kopico iDodatkov na trgu, čeprav je Apple že obljubil različne pretvornike med starim in novim priključkom.

Izboljšane vse komponente, podpora za LTE

Kot se spodobi, je Apple v novi iPhone stlačil tudi boljše komponente. iPhone 5 poganja novi Applov čip A6, ki naj bi ponujal kar 2x hitrejši procesor in grafiko v primerjavi s predhodnikom. Novi iPhone se je od novega iPada naučil tudi podpore za super hitro omrežje LTE, podpira pa tudi hitrejšo različico WiFi.

Glavna kamera je tako kot pri iPhone 4S 8-megapikselna, vendar ima tanjšo lečo in vrsto izboljšav, ki naj bi omogočale boljše slike v slabih svetlobnih pogojih in za kar 40 % hitrejše slikanje. In končno tudi iPhone podpira slikanje panoram s kar 28 megapiksli. Prav tako se je tudi iPhone pridružil telefonom, ki znajo zaznavati obraze in omogočajo fotografiranje med zajemanjem videa. Izboljšana je tudi sprednja, FaceTime HD kamera, ki je sedaj ločljivosti 720p. Izboljšan bo tudi zajem zvoka, saj ima novi iPhone kar tri mikrofone (spredaj, na dnu, zadaj) in podporo za HD klice.

Ob vsem tem je dobra novica ta, da je Applu uspelo celo izboljšati življenjsko dobo baterije v primerjavi s predhodnikom. iPhone 5 tako ponuja 225 ur v pripravljenosti, 8 ur pogovorov v 3G ali LTE omrežju ali 10 ur brskanja po spletu z WiFi povezavo. Razveseljivo je tudi, da bo iPhone 5 obdržal iste cene kot jih ima trenutno iPhone 4S, prav tako se bomo tudi pri novem modelu lahko odločali med 16 GB, 32 GB in 64 GB različico. V Slovenijo naj bi prišel že 28. septembra, le teden po prvem valu držav.

Vir: Engadget

iOS 6 z več kot 200 novimi funkcijami

Novi iPhone, šesti v vrsti, seveda poganja tudi nova različica operacijskega sistema iOS. Večino novosti iz iOS 6 je Apple predstavil že junija. Tako smo danes lahko ponovno dobili vpogled v Applove zemljevide z iskanjem zanimivih lokacij in navigacijo, pametnejšo Siri, različne sistemske izboljšave, novo podobo aplikacijske trgovine App Store in novo aplikacijo Passbook za kupone, letalske in druge karte ter kartice zvestobe.

iOS 6 bo 19. septembra brezplačno na voljo tudi lastnikom iPhone 3GS ali novejših, iPad 2 ali novejših in iPod Touch 4. generacije. Nekatere funkcije sicer na starejših napravah ne bodo podprte, seveda pa bo novi iPhone podpiral vse predstavljene novosti.

Kot smo pri tovrstnih nadgradnjah vajeni, ne manjka tudi nova različica programa iTunes 11. Novi iTunes bo oblikovno bolj podoben iOS različici (predvsem iTunes trgovina) in imel vgrajen iCloud, na voljo pa bo šele v oktobru.

Nova iPod Touch in iPod Nano v živahnih barvah

Svoj trenutek slave sta danes požela tudi dva predstavnike družine iPod. iPod Touch je v svoji peti reinkarnaciji tanek le 6,1 mm, težek 88 gramov, zadaj je obdan v aluminij in ima poseben krogec "iPod Touch Loop", v katerega lahko vstavimo vrvico za zapestje. Tudi iPod Touch ima 4 palčni (10,16 cm) zaslon na dotik, poganja pa ga dvo-jedrni Applov čip A5, ki bo v primerjavi s prejšnjo generacijo omogočal kar 7x hitrejšo grafiko. Prav tako je Touch deležen izboljšane, 5-megapikselne kamere. Glasbo bomo lahko z njim poslušali kar 40 ur ali gledali video 8 ur.

Seveda je Touch zanimiv tudi zaradi tega, ker ga tako kot iPhone poganja iOS 6 in ker ima posledično dostop do vseh 700.000 iOS aplikacij iz trgovine App Store. Pa tudi Apple je poskrbel za nekaj novih aplikacij. Na novi Touch se bo tako po novem naselila tudi virtualna asistentka Siri, uporabljali bomo lahko tudi funkcijo AirPlay Mirroring. Novi iPod Touch bo na voljo v kar petih barvah (poleg bele in črne še modra, rumena in rdeča), za 32 GB bomo odšteli 299 USD, za 64 GB model pa 399 USD. Ceneje bo na voljo iPod Touch prejšnje generacije; 199 USD za 16 GB, 249 USD za 32 GB. Se pravi, iPod Touch za skoraj vsak žep.

Osveženi so tudi predvajalniki iPod Nano, sedaj že v sedmi različici. Novi Nano ima večji, 2,5 palčni  (6,3 cm) zaslon na dotik pod katerim se nahaja gumb Home, a je kljub temu tanjši kot predhodnik. Podpira FM radio, predvajanje videov in slik, vgrajen ima pedometer za uporabo Nike+. Seveda ima tudi novi Nano priključek Lightning, Bluetooth, na voljo pa bo v sedmih živahnih barvah. Z Nanotom bomo lahko glasbo poslušali kar 30 ur, stal pa bo 149 USD (16 GB). Oba nova iPoda bosta na trg prišla v oktobru.

Nove slušalke EarPods

Spremembo so končno dočakale tudi Applove značilne slušalke, ki iskreno rečeno niso najboljše kakovosti, pa tudi iz ušes rade skačejo. Novi iPhone in nova iPoda nas bodo tako razveselili z novim modelom slušalk imenovanim EarPods, ki naj bi poleg bolj različnim ušesom prijazne oblike ponujale tudi izboljšano akustiko. Nove slušalke bo Apple začel samostojno prodajati že danes (no, vsaj preko luže).

Povzetek

Se pravi, Apple je danes uradno potrdil kar nekaj novosti. Konec meseca bomo lahko uživali v telefonu iPhone 5, ki bo višji, tanjši, lažji in hitrejši kot predhodnik, poganjal pa ga bo iOS 6. V oktobru bomo nato dočakali še prenovljeni iTunes 11 in novi iPod Touch ter iPod Nano v živahnih barvah. Da bo užitek v glasbi še večji, je Apple končno prenovil tudi svoje slušalke, ki jih po novem imenujejo EarPods.

Kaj od predstavljenega pa je tebe najbolj prepričalo?

Vir: Apple

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
403
24. september 2013
Apple predstavil iPhone 5
iOS