Apple predstavil nove iPade in brezplačne nadgradnje za OS X, iLife in iWork

Alja Isakovič 23. oktober 2013
/PublishingImages/apple-event-october13-hero.jpg

Apple je na včerajšnjem dogodku predstavil kar nekaj novosti tako za namizne kot za mobilne naprave. Uporabniki Mac računalnikov bomo pri nakupu novega delovnega stroja izbirali med še zmogljivejšimi prenosniki MacBook Pro Retina, pošastno zmogljivim Mac Pro, brezplačno pa lahko že nadgradimo na OS X Mavericks. Predstavljena sta bila tudi dva nova modela tablic, iPad Air in iPad mini z zaslonom Retina. Tako računalniki Mac kot mobilne naprave z iOS so dobile osvežene aplikacije iz družin iLife in iWork.

Apple zadovoljen z novim iPhonom in nadgradnjo na iOS 7

Na začetku predstavitve sta svojih 5 minut slave dobila nova Applova mobitela, iPhone 5s in iPhone 5c, ki smo ju spoznali prejšnji mesec. Prvi mož Appla, Tim Cook, se je pohvalil s hitro nadgradnjo na novo različico operacijskega sistema iOS 7, ki poganja že 64 % iNaprav.

Uspešno še naprej obratuje tudi aplikacijska trgovina App Store, ki ponuja že več kot milijon mobilnih aplikacij, od tega jih je več kot 475.000 prilagojenih tudi za iPad. Z aplikacijami so razvijalci skupno zaslužili že 13 milijard ameriških dolarjev!

OS X Mavericks na voljo brezplačno tudi za starejše Mac-e

Za tem je na svoj račun prišla nova različica operacijskega sistema OS X 10.9, z imenom Mavericks. Slednji ponuja precej sistemskih izboljšav, ki v praksi pomenijo, da bo na prenosnikih baterija zdržala še dlje, delovni pomnilnik bolje izkoriščen, grafika pa še hitrejša.

OS X 10.9 Mavericks 

Kar nekaj je novih funkcij, ki si jih je OS X sposodil od iOS ali ki skrbijo za boljšo povezljivost med sistemoma OS X in iOS. Precej novosti je deležen Finder za pregledovanje datotek, izboljšana je podpora za uporabo na več zaslonih. iCloud Keychain pa skrbi za enostavno sinhronizacijo gesel med vsemi Applovimi napravami.

OS X je končno dobil aplikaciji Maps in iBooks, ki sta seveda sinhronizirani z iOS različicama. Osvežene podobe in funkcionalnosti so bile deležne tudi nekatere druge aplikacije, med katerimi najbolj izstopata brskalnik Safari ter Applov koledar, ki zna sedaj samodejno upoštevati lokacijo in druge okoliščine dogodkov.

OS X 10.9 Mavericks 

Glavno presenečenje današnje predstavitve je bila najava, da je Mavericks na voljo povsem brezplačno, tudi za starejše verzije OS X. To pomeni, da lahko v Mac App Store vse novosti OS X dobiš tudi na Mac-ih izpred petih ali šestih let, tudi če ti še ni uspelo nadgraditi iz OS X Lion ali novejše. Prijetno presenečenje za Mac uporabnike, nad katerim Microsoft gotovo ni navdušen.

Novi računalniki Mac

V novem operacijskem sistemu OS X Mavericks bodo lahko uživali tudi osveženi prenosniki MacBook Pro Retina. Tako 13 kot 15 palčni model ponujata boljšo grafiko, zmogljivost in vzdržljivost po nižji ceni. Nova modela MacBook Pro sta v ZDA že na voljo, k nam bosta verjetno prišla dokaj kmalu.

MacBook Pro Retina 

Podrobneje je bil predstavljen tudi računalnik Mac Pro, ki je namenjen profesionalni uporabi. Mac Pro smo s futuristično obliko, ki jo je Apple s spodnjim videom reklamiral celo v ameriških kinematografih, spoznali že junija. Sedaj je končno znana tudi cena, ki se bo gibala od 2.999 ameriških zelencev naprej, prvi srečneži pa bodo to hitrostno pošast na svoja namizja dobili še pred koncem leta. Apple se je pri tem pohvalil tudi z dejstvom, da je Mac Pro izdelan na ameriških tleh.

http://www.youtube.com/watch?v=SQl2FjaKCAQ

Nova iLife in iWork tako za iOS kot OS X

Uporabniki Mac računalnikov smo dobili tudi brezplačno nadgradnjo na povsem prenovljene aplikacije iz družin iLife in iWork. V sklopu paketa iLife najdemo iMovie za urejanje filmov, iPhoto za organizacijo fotografij in GarageBand za ustvarjanje glasbe. Vse tri aplikacije bodo za nove Applove naprave brezplačne, brezplačna je seveda tudi nadgradnja za obstoječe kupce.

iLife in iWork 

Brezplačne postajajo tudi aplikacije pisarniškega paketa iWork. Pages za urejanje dokumentov, Keynote za prezentacije in Numbers za preglednice so bile deležne nove stilske preobrazbe in so brezplačno na voljo na novih Applovih napravah. Pri predstavitvi paketa iWork me je najbolj navdušila možnost sodelovanja v živo preko iClouda. Podobno sicer že omogočajo Google Dokumenti, vendar ne v tako zmogljivem uporabniškem vmesniku.

iLife in iWork 

Omeniti še velja, so so vse nove iLife in iWork aplikacije 64-bitne, kar pomeni, da izkoriščajo tudi nov Applov mobilni procesor, ki ga je bil prvi deležen iPhone 5s.

Veliki, a elegantni iPad Air in Retina iPad mini, oba s 64-bitnim procesorjem A7

Za posladek je Apple na koncu predstavil še dva nova modela tablic iPad. Pri tem se je Apple pohvalil še s podatkom, da so skupno po celem svetu od aprila 2010 prodali že 170 milijonov iPadov. A veliko časa za nostalgijo ni bilo, saj je Apple za letošnjo jesen pripravil kar opazno osvežitev za družino iPad.

"Veliki" iPad je v peti reinkarnaciji tanjši, lažji in še zmogljivejši od predhodnika. Zaradi nove, elegantne oblike, ki spominja na iPad mini, je dobil tudi novo ime: iPad Air. Od 1. novembra bo, menda tudi v Sloveniji, na voljo od 499 USD naprej v srebrno/beli in sivo/črni barvi. Zlata barva in čitalec prstnih odtisov torej še naprej ostajata ekskluziva mobitela iPhone 5s.

iPad Air 

Pomembno nadgradnjo je dobil tudi manjši bratec, iPad mini, ki se lahko sedaj pohvali z Retina zaslonom z enako količino pikslov kot veliki iPad. Novi iPad mini bo od 399 USD naprej na voljo v novembru.

Retina iPad mini 

Zanimivo pri tem je, da bosta oba nova iPada imela Applov novi 64-bitni čip A7, ki ga ima tudi iPhone 5s. Novi iPadi bodo dobili tudi nove ovitke, ki sicer večjih inovacij ne prinašajo.

iPad Air 

S tem je po uro in pol dolgi predstavitvi Apple prenovil skoraj vse svoje naprave in programsko opremo. Letos so imeli s tem vsekakor veliko dela, saj so mobilne naprave in aplikacije preselili na 64-bitno arhitekturo ter ob vsem tem pripravili še veliko novosti tako za lastni namizni kot mobilni operacijski sistem. Le o iPodih in Apple TV že nekaj časa nismo slišali nič bistveno novega. Seveda pa še naprej čakamo na razkritje kakšne nove Applove naprave. Ali bo to ura iWatch ali kaj tretjega, bo očitno pokazala kakšna druga predstavitev.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. oktober 2013
1899
31. oktober 2013
Apple predstavil nove iPade in brezplačne nadgradnje za OS X, iLife in iWork
iOS