Apple predstavil osveženi iPad in novi iPad mini

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/MacBookPro-retina2012.jpg

Danes smo končno le dočakali manjšo in cenovno ugodnejšo različico iPada. Pohitritve je bil deležen tudi klasični iPad, spoznali pa smo tudi nove člane družine Mac. Prenosnikom se pridružuje 13" MacBook Pro Retina, namiznim pa novi Mac Mini ter neverjetno tanek iMac. Namizna Maca prinašata tudi revolucionarno možnost pri izbiri diska.

Nova družina iPad: iPad mini, iPad 2 in osveženi iPad 4 z Retina zaslonom

Osveženi iPad in novi iPad mini

Glavno presenečenje je bila nova generacija tablice iPad, saj smo prejšnjo različico spoznali šele pol leta nazaj. Že četrta reinkarnacija iPada ima 2x hitrejši A6X procesor, novi Lightning priključek in HD FaceTime kamero. Glavna novost je torej predvsem izboljšano delovanje, cena za osnovni, 16 GB WiFi model ostaja 499 USD. Glede na to, da večjih sprememb v primerjavi s prejšnjo generacijo ni, so ga nekateri že preimenovali v iPad 3S.

Kot pričakovano, je iPad dobil tudi manjšega bratca, imenovanega iPad mini. 7,9 palčni (20 cm) zaslon na mini različici iPada ne bo deležen visoko ločljive Retina tehnologije. Resolucijo bo tako imel "le" 1024 x 768, tako kot izvirni iPad in iPad 2 (dobra novica za razvijalce aplikacij). Za primerjavo: iPad ima 9,7 palcev oz. 24,6 cm velik Retina zaslon z resolucijo kar 2048 x 1536 pikslov.

iPad mini bo poganjal Applov dvo-jedrni procesor A5, slike bomo lahko zajemali s 5 megapikselno kamero, video klicali s sprednjo HD FaceTime kamero, seveda ne manjkajo tudi vse sodobne možnosti za povezljivost. Baterija pa naj bi zdržala kar 10 ur uporabe. iPad mini bo tanek le 7,2 mm, težak pa 308 gramov. Z zadnje strani bo seveda ovit v za Apple značilen aluminij.

iPad mini bo na voljo v 16, 32 in 64 GB različicah, izbirali pa bomo lahko med WiFi ter WiFi z mobilno (3G) povezljivostjo. Tako, kot smo pri iPadih že vajeni, bo tudi mini različica na voljo v beli in črni barvi. Za najcenejšo, 16 GB WiFi različico, bomo morali odšteti 329 USD, za najdražji model pa 659 USD. Še naprej bo voljo tudi iPad 2 od 399 USD naprej. WiFi različica iPad minija bo tudi pri nas na voljo 2. novembra, dva tedna kasneje pa naj bi se ji pridružila še različica, ki se povezuje tudi z mobilnimi omrežji.

Glede na videno bo iPad mini odlična konkurenca vsem Android tablicam manjšega formata, z Googlovim Nexus 7 na čelu. Ravno primerjavi s tablico Nexus 7 je Apple namenil precej pozornosti med predstavitvijo. Bolj očitne vojne napovedi Googlu še nismo videli. Apple ima sicer z iPadom že vse od izida daleč največji delež na trgu tablic. Skupaj je namreč Apple v dobrih dveh letih in pol prodal že 100 milijonov iPadov. Svoj kos pogače si bodo sicer kmalu začele rezati tudi Windows 8 tablice. Microsoftove tablice Surface bodo v roke kupcev prišle že ta teden, je pa res, da 7 palčne različice še ne bo.

iOS 6 se hitro širi med uporabnike

Kot ponavadi, je Apple ponudil tudi nekaj zanimivih statistik. iPhone 5 se seveda odlično prodaja, v prvem vikendu prodaje so jih prodali kar 5 milijonov. Novih iPodov, ki so jih predstavili hkrati z iPhonom, so prodali že 3 milijone. Uspešno se širi tudi najnovejša različica operacijskega sistema iOS 6, ki je nameščena že na 200 milijonov iOS naprav. Seveda bo iOS 6 poganjal tudi oba danes predstavljena iPada.

iOS naprave lahko preko trgovine App Store dostopajo do preko 700.000 aplikacij, 275.000 od teh je prilagojenih za iPad. Uporabniki smo skupno prenesli že 35 milijard aplikacij, razvijalci aplikacij pa so s tem zaslužili že preko 6,5 milijard ameriških dolarjev.

Aplikaciji iBooks in iBooks Author za še lažje učenje

Na današnji predstavitvi je bilo govora tudi o uporabi iPadov v šolah. Za šole bo manjša in cenovno bolj dostopna različica iPada vsekakor dobra novica, dodaten argument v prid izbire iPada mini kot učnega orodja pa bo tudi prenovljena aplikacija iBooks, seveda v povezavi z novo različico aplikacije iBooks Author za izdelavo interaktivnih učbenikov.

Nova aplikacija iBooks za branje elektronskih knjig sedaj omogoča neprekinjeno branje brez listanja strani, deljenje priljubljenih delov knjige preko Facebooka in Twitterja, izboljšana je tudi podpora za vrsto azijskih jezikov, ki imajo svoje posebnosti. Seveda iBooks omogoča tudi enostavno prehajanje med napravami. Knjigo, ki jo začnemo brati na iPadu, lahko na isti strani enostavno nadaljujemo na iPhonu ali drugi iOS napravi. Učitelji, ki uporabljajo iBooks Author, pa bodo imeli pri izdelavi učbenikov še več možnosti za izdelavo zanimivih in zabavnih gradiv. Obe aplikaciji lahko na novo različico posodobimo že danes.

Družini Mac so se pridružili 13" Retina MacBook Pro, novi Mac mini in iMac

Kljub temu, da je vabilo za današnji dogodek obljubljal le nekaj malega, smo poleg nove družine iPadov lahko videli kar nekaj Mac novosti. Apple je družini prenosnikov MacBook dodal 13 palčni Retina MacBook Pro Retina, za katerega bo potrebno odšteti od 1.699 USD naprej, v ZDA pa bo na voljo že od danes naprej.

Za tiste, ki imate raje namizne Mac računalnike, je Apple predstavil osveženi model priročno majhnega Mac minija, za katerega bo potrebno odšteti od 599 USD naprej, na voljo bo že od danes naprej. Prenovo je končno doživel tudi iMac, ki je očitno bil na ostri dieti, saj ima po novem ob straneh neverjeten, le 5 mm tanek zaslon oz. ohišje - kar 80 % manj od prejšnjega modela. Za 21,5 palčni iMac bo potrebno odšteti od 1.299 USD naprej, za 27 palčnega pa od 1.799 USD naprej. iMaci bodo na voljo v novembru.

Nova Mac mini in iMac imata še eno zanimivo novost. Namesto tega, da bi morali izbirati le med hitrim SSD diskom ali velikim (in počasnejšim) klasičnim trdim diskom, ponuja Apple še tretjo možnost, imenovano Fusion Drive. Le-ta pametno in za uporabnika nevidno združuje 128 GB SSD disk in 1 TB ali 3 TB trdi disk. Operacijski sistem OS X Mountain Lion med diskoma podatke in aplikacije samodejno razporeja glede na pogostost in način uporabe.

Kaj praviš na iPad mini in ostale novosti? Te je Apple tokrat prepričal k odprtju šparovčka?

Vir: Apple

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
420
24. september 2013
Apple predstavil osveženi iPad in novi iPad mini
iOS