Apple predstavil prihodnost tablic in ultra lahkih prenosnikov

Andrej Pirnat 6. november 2018
/PublishingImages/apple-ipad-air-okt18-hero.jpg

Čeprav se bliža konec leta, velikih tehnoloških dogodkov še kar ni konec. Potem ko je sredi oktobra vedno bolj prodoren kitajski Huawei z novo serijo mobitelov Mate 20 vrnil žogico Applu, ki je mesec prej predstavil nov nabor iPhonov, je zdaj ponovno udaril slednji. Tokrat z novo serijo tablic, prenosnikov in malih namiznih računalnikov. Tudi letošnjo jesen so torej jablane bogato obrodile.

Prenosnik MacBook Air postal še bolj kompakten

Prvi mož Appla Tim Cook je na dogodku v New Yorku gostom v dvorani in gledalcem, ki so spremljali živi prenos dogodka na spletu, kot prvega predstavil prenovljeni prenosnik MacBook Air. Gre za posodobitev, na katero so uporabniki čakali že kar nekaj časa. Zadnjih nekaj let so bili namreč precej več pozornosti deležni najzmogljivejši predstavniki Applove serije prenosnikov, MacBooki Pro, ki so v zadnji nadgradnji dobili tudi zanimiv nov dodatek za upravljanje v obliki opravilne vrstice OLED (t. i. Touch Bar), ki je na tipkovnici nadomestila funkcijske tipke in je, podobno kot zasloni na mobitelih, občutljiva na dotik.

 

Čeprav zelo inovativna, je pri uporabnikih vzbudila mešane občutke, kar je bržkone tudi razlog, da je pri tehnološkem velikanu iz kalifornijskega Cupertina niso vključili v novi MacBook Air. To in cena. MacBooki Pro, ki vsebujejo omenjeno vrstico, so namreč precej dražji od svojih “bratov”, ki te vrstice nimajo. Serija Air pa predstavlja nekoliko nižjecenovne Applove prenosnike, zaradi česar so v primerjavi z modeli Pro nekoliko okleščeni.

Ampak vrnimo se k letošnjemu novemu modelu. Ta morda res nima inovativne opravilne vrstice, ima pa za uporabnika veliko pomembnejše stvari. Najprej je tu novi zaslon. Serija Air je naposled dobila znamenite Applove zaslone Retina, kar je bil že skrajni čas za računalnike takšnega prestižnega porekla. Druga s prostim očesom opazna stvar, ki je bila deležna prevetritve, pa je dizajn. Apple se je poslovil od zajetnejšega aluminijastega okvirja okoli zaslona in ga nadomestil z elegantnimi tankimi črnimi obrobami. Posledično je že tako kompakten prenosnik postal še kompaktnejši in v skladu s tem še lažje prenosljiv. Kot navajajo pri Applu, je novi MacBook Air od starega manjši za 17 odstotkov.

 

Marsikdo bo vesel tudi nove sledilne ploščice, ki je zdaj 20 odstotkov večja, zaradi česar bo uporaba miškinega “nadomestila” še bolj tekoča. Vsaj če sodimo po zadnjem MacBooku Pro, ki je imel prav tako veliko sledilno ploščico. Novi Air ima sicer dva vhoda USB-C, prav tako pa je obdržal klasični priključek za slušalke. Za hitrejše in tudi varnejše odklepanje pa je uporabnikom na voljo čitalnik prstnih odtisov Touch ID. Še pomembnejša pa je vsebina “pod krovom”. Applov novi lahki prenosnik namreč poganja zmogljiv Intelov dvojedrni procesor 8. generacije, opremite pa ga lahko z do 16 gigabajti delovnega pomnilnika in do 1,5-terabajtnim SSD-jem. Zelo spodobno za takšen tanek “zvežčič”. Kot že v prejšnjih generacijah, pa tudi novi Air najbolj navduši z izjemno baterijo, ki naj bi imela kar 12-urno avtonomijo. Če sklepamo po predhodnikih, bi glede tega Applu lahko kar verjeli.

Mali sobni namiznik Mac mini se vrača

Tudi naslednja Applova točka je bila obarvana računalniško. Predstavili so namreč posodobljeno različico svojega kompaktnega namiznega računalnika Mac mini, ki je bil potreben nadgradnje še bolj kot Sahara vode. Novi Mac mini se lahko pohvali s hitrejšim procesorjem in večjo količino delovnega pomnilnika ter notranje shrambe. V osnovni različici je vgrajen Intelov štirijedrni procesor 8. generacije, na voljo pa bo tudi naprednejša konfiguracija s šestjedrnim procesorjem. Že z osnovnim je sicer računalnik kar petkrat hitrejši od predhodnika, ki je luč dneva ugledal pred štirimi leti. Najmanjša količina delovnega pomnilnika je 6 gigabajtov, uporabnik pa ga bo lahko razširil vse do 64 gigabajtov. Podobna fleksibilnost velja tudi za notranjo shrambo, kjer podpira SSD-je do velikosti 2 terabajta.

 

Svojo vsestransko uporabnost pa mali računalnik dokazuje tudi s širokim naborom priključkov. Vsebuje namreč priključke USB-A, USB-C, HDMI in ethernet.

Tablica, ki bo lahko povsem nadomestila prenosnik?

Najslajša jabolka pa je Apple prihranil za konec, ko je predstavil novo tablico iPad Pro. Apple je eden redkih proizvajalcev, ki se še trudi na področju tablic. In glede na to, da je konkurence vedno manj, je tudi najuspešnejši. Tablična norija, ki je vladala še pred nekaj leti je zgodovina, ohranila pa se je le peščica najboljših. Tablica je tako na nek način postala bolj butični izdelek, ki ga marsikdo uporablja kot priročen nadomestek računalnika na poti, bralnik e-knjig in platformo za igranje iger. Veliko teh opravil zahteva tudi precejšnjo zmogljivost, zato je Apple pri snovanju svoje premijske tablice iPad Pro brezkompromisen.

 

Letošnjo so tako opremili z zmogljivim novim procesorjem A12X Bionic, podobno kot novi iPhone XS pa vsebuje tudi nevronski pogon, ki deluje na osnovnem nivoju umetne inteligence (strojno učenje) in na ta način poskrbi za še optimalnejše delovanje. Po Applovih podatkih je spričo nadgrajene strojne opreme novi iPad Pro od predhodnika hitrejši 35 odstotkov, pri grafičnem prikazovanju in obdelavi pa kar 1.000-krat. Ker so najboljši pokazatelj zmogljivosti igre, jo je tudi Apple na svoji predstavitvi demonstriral na ta način.

Za demonstracijo so uporabili igro NBA 2K19, ki je bila videti praktično enako kot na igralnih konzolah. Mobilne naprave so tako postale že resnično zelo zmogljive. Pri tem pa je procesor tudi zelo učinkovit, saj za preračunavanje podatkov porabi manj energije kot predhodnik, to pa seveda blagodejno vpliva na baterijo. Apple pravi, da ima ta zdaj celodnevno avtonomijo. Dobra lastnost baterije pa je, da je sposobna povratnega polnjenja. To pomeni, da lahko s tablico prek kabla napolnite baterijo svojega iPhona.

 

Pri tehnološkem velikanu so sicer še posebej ponosni na zmogljivost nove tablice na področju razširjene resničnosti (AR), ki z napredkom strojne moči dobiva vedno večjo uporabno vrednost. Pri Applu so šli celo tako daleč, da so novi iPad Pro označili za najboljšo napravo za obogateno resničnost. Razlog naj bi tičal v že omenjenem nevronskem pogonu, ki je zasnovan za napredno strojno učenje in sposoben obdelati 5 trilijonov računskih operacij na sekundo. Dodatno pa je razširjeni resničnosti na kožo pisan tudi večji zaslon, kot ga na primer ponujajo mobiteli.

iPad Pro ima vgrajen t. i. zaslon Liquid Retina (enaka tehnologija kot pri iPhonu Xr), na voljo pa je v dveh velikostnih: 11 palcev in 12,9 palca. Dovolj, da po potrebi nadomesti tudi prenosnik. Spremenil pa se je tudi dizajn tablice. Značilni gumb Domov, ki je od nekdaj krasil iPade, se je s prihodom ožjega okvirja okoli zaslona poslovil. Z njim pa tudi čitalnik prstnih odtisov, ki ga je nadomestil Applov napredni sistem za prepoznavo obraza Face ID.

 

Poleg posodobljenega iPada Pro je Apple predstavil tudi nove dodatke zanj. Prvi je digitalni svinčnik Apple Pencil 2, ki se zdaj na tablico pritrdi magnetno in na ta način tudi polni, druga pa je pametna tipkovnica. Tudi ta se na tablico pripne z magnetom, z njo pa lahko tablico transformirate že v pravi prenosnik. Zasnovana je namreč podobno kot tipkovnica pri Microsoftovih “hibridih” Surface Pro. Svinčnik in tipkovnica sicer ne prideta v paketu s tablico, ampak ju je treba kupiti posebej.

Kdaj in koliko?

Točen datum, kdaj bodo nove Applove naprave na voljo v Sloveniji, še ni znan, kot tudi ne njihove cene na našem trgu. Na ameriškem trgu je cena za vstopni model MacBooka Air postavljena pri 1.199 ameriških dolarjih (1.050 evrov), cena Mac minija pri 799 dolarjih (700 evrov), cena iPada Pro z 11-palčnim zaslonom pri 799 dolarjih (700 evrov), cena iPada Pro z 12,9-palčnim zaslonom pri 999 dolarjih (875 evrov), cena digitalnega svinčnika Apple Pencil pri 129 dolarjih (112 evrov) in cena tipkovnice Smart Keyboard pri 179 dolarjih (156 evrov) za 11-palčno tablico in 199 dolarjih (174 evrov) za 12,9-palčno tablico.

 

Posnetek celotnega Applovega dogodka, na katerem so predstavili novi MacBook Air, računalnik Mac mini in tablico iPad Pro, si lahko ogledate spodaj.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. november 2018
4277
6. november 2018
Apple predstavil prihodnost tablic in ultra lahkih prenosnikov
iOS