Apple predstavil z novostmi nabit iOS 8

Tehnik 3. junij 2014
/PublishingImages/iOS-8-hero.jpg

Drugi veliki dogodek Applove predstavitve na konferenci WWDC je bila predstavitev mobilnega operacijskega sistema iOS 8. Tudi ta nam prinaša kopico bolj in manj zanimivih novosti. Spodaj si poglejmo nekatere izmed zanimivejših.

Za razliko od operacijskega sistema OS X Yosemite nam iOS 8 ne prinaša kakšnih večjih sprememb, kar zadeva izgled. To ni nujno slabo, saj je sedmica vse prej kot grda. Nasprotno.

 

Tipkovnica je pri operacijskem sistemu iOS 8 precej pametnejša od dosedanje. Predlaga nam besede, ki bi bile lahko med našim pisanjem primerne za uporabo. Tega smo sicer že vajeni pri tipkovnicah na Androidu. S pomočjo predlaganih besed imamo lahko stavke napisane precej hitreje kot sicer. Pohvale vredno je, da zna razlikovati, katere besede so za določeno sporočilo primernejše. Pri pisanju v določenih aplikacijah nam tako ponudi bolj uradne besede kot pri drugih. Podobne razlike dela tudi glede na to, kateri osebi pišemo. Žal je uporaba te tipkovnice za Slovence nekoliko manj uporabna, saj trenutno razume le 14 svetovnih jezikov, med katerimi ni našega. Če se tipkovnice slovenski uporabniki še ne moremo razveseliti, pa se lahko dejstva, da bo možno odslej na iOS končno naložili tudi tipkovnice drugih razvijalcev.

S pomočjo iClouda nam iOS 8 omogoča, da so vse slike in videoposnetki dostopni na vseh Applovih napravah. Če s slikami nismo zadovoljni, nam ponuja različne funkcionalnosti za njihovo olepšavo. Sicer imamo v spletni trgovini App Store na voljo aplikacije, ki nam omogočajo prav to, a še bolj priročno je, če nam to že v osnovi ponuja operacijski sistem. Slike, koledar in nakupe v spletnih trgovinah App Store, iTunes ali iBooks je s pomočjo Family Sharinga mogoče še enostavneje deliti z družino. Žal pa to ne pride v poštev pri izjemno velikih družinah, saj ga lahko uporablja do šest oseb.

 

Odslej lahko pri aplikaciji Messages pošiljamo in prejemamo zvočna sporočila. Lahko pa tudi soudeležencem pogovora na enostaven način s pomočjo zemljevida pokažemo, kje se v tistem trenutku nahajamo. iOS 8 prinaša aplikacijo Health, ki nam izpisuje različne zdravstvene informacije iz drugih aplikacij. Tako imamo informacije o srčnem utripu, porabljenih kalorijah in še čem izpisane na enem mestu.

Tako kot pri OS X Yosemite je tudi tukaj Spotlight doživel spremembe in po novem omogoča brskanje po spletu. Oba operacijska sistema pa se lahko pohvalita tudi z možnostjo, da začnemo neko aktivnost (na primer pisanje sporočila) opravljati na enem, dokončamo pa jo na drugem operacijskem sistemu.

Spremembam se niso izognila niti obvestila. Po novem lahko pri vsakem sporočilu takoj izvedemo določeno akcijo. Če smo na primer dobili SMS-sporočilo, lahko nanj takoj odgovorimo. Tako nam ni treba odpirati namenske aplikacije, v tem primeru aplikacije za prebiranje SMS-sporočil, in zapirati tiste, v kateri se morebiti nahajamo.

V zadnjem delu predstavitve so se pri Applu ustavili pri razvijalcih. Dejali so, da je zanje na voljo več kot 4.000 novih API-jev. Predstavili so tudi nov programski jezik Swift, ki naj bi bil za razvijalce še enostavnejši. Če potegnemo črto, lahko rečemo, da bodo imeli razvijalci odslej še boljše možnosti za razvoj aplikacij, ki bodo naša življenja še bolj olajšala.

Vir: apple.com

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
3. junij 2014
2063
17. junij 2014
Apple predstavil z novostmi nabit iOS 8
iOS