Apple predstavil zlati iPhone 5s, barviti iPhone 5c, kmalu na voljo iOS 7

Alja Isakovič 30. september 2013
/PublishingImages/ios-7-notifications-control-multitasking.jpg

Apple je na sedežu podjetja v Cupertinu predstavil težko pričakovani novi iPhone. Prvič v zgodovini ne gre le za en model, ampak dva. Kot so napovedovale govorice, bo to izjemno zmogljiv iPhone 5s s čitalcem prstnih odtisov, ki bo na voljo tudi v zlati barvi in barviti iPhone 5c. Oba bo seveda poganjal operacijski sistem iOS 7, ki bo na voljo od 18. septembra.

64-bitni zlati iPhone 5s s čitalcem prstnih odtisov

Izboljšani iPhone 5S je po videzu precej podoben trenutno aktualnemu iPhone 5. Tisti, ki bodo želeli z novim iPhonom bolj očitno izstopati, bodo morali zato poseči po zlati različici, ki se bo pridružila že klasični beli in črni oz po novo srebrni in vesoljsko sivi barvi. Analitiki že napovedujejo, da bo zlata barva uspešna predvsem na azijskih trgih.

In kljub temu, da iPhone 5s na zunaj ne prinaša veliko novega, je precej izboljšav zapakiranih v notranjost. iPhone 5s namreč poganja kar 64-bitni Applov procesor A7, ki naj bi bil 2x hitrejši od tistega v iPhone 5. To seveda pomeni, da bo tudi iOS 7 prvi 64-bitni mobilni operacijski sistem. iPhone 5s bo sicer brez težav poganjal tako 32 kot 64-bitne aplikacije. Nov procesor vključuje tudi poseben procesor, namenjen zaznavanju gibanja, kar bo omogočilo novo generacijo fitnes aplikacij. Nove zmogljivosti bo prva uporabljala aplikacija Nike+ Move.

Izboljšana je tudi kamera, ki ima sedaj posebno Applovo 5-elementno f/2.2 lečo s 15 % večjim aktivnim področjem senzorja. Število pikslov ostaja nespremenjeno (8 MP), vendar bodo le-ti večji, kar pomeni tudi boljše slike. iPhone 5s bo imel tudi izboljšano dvojno LED bliskavico v dveh odtenkih za bolj naravno osvetljene slike. Kamera bo med drugim omogočala snemanje HD 720p slow-motion video posnetkov s kar 120 sličicami na sekundo.

Najbolj nenavadna novost, ki so jo sicer govorice napovedovale že dlje časa, je novi gumb za domov pod zaslonom, ki sedaj vključuje izjemno zmogljiv čitalec prstnih odtisov. V praksi to pomeni, da se bo iPhone 5s odklenil le s pomočjo prsta lastnika, poleg tega bo identifikacija s prstnim odtisom nadomestila tudi geslo iTunes. Apple je to funkcijo poimenoval preprosto Touch ID.

Ob vsem tem bo baterija zdržala 10 ur 3G pogovorov ali 10 ur 4G/LTE brskanja po spletu ali 250 ur v pripravljenosti. iPhone 5s bo na voljo v 16, 32 in 64 GB različici.

iPhone 5s bo čez lužo z dvo-letno vezavo na voljo od 199 USD naprej, za 39 USD pa bodo na prodaj še posebni usnjeni ovitki. iPhone 5s bo v večjih državah (ZDA, Velika Britanija, Kitajska idr.) mogoče kupiti od 20. septembra naprej, pri nas bomo seveda morali malo dlje počakati. Do decembra naj bi novi iPhone na voljo v stotih državah.

Barviti iPhone 5c nadomešča iPhone 5

Prav tako so se potrdile napovedi o cenejšem modelu iPhone, poimenovanem iPhone 5c, čeprav le-ta ni tako zelo poceni, kot se je pričakovalo. Pred napovedjo so se pojavljale šale o tem, da črka C v imenu pomeni "Cheap" (cenen), sedaj pa je očitno, da C dejansko predstavlja oznako "Color" (barva). iPhone 5c bo namreč na voljo v petih barvitih odtenkih (zelena, bela, modra, roza in rumena), ki kar malo spominjajo na barvite čase iMac-ov in se odlično skladajo z novo barvno shemo iOS 7. Nokia je sicer Apple že takoj po najavi spomnila na podobnost z barvitimi Lumiami. Ohišje je pri iPhone 5c, za razliko od "navadnih" iPhonov, namesto v aluminij obdano v plastiko. Poleg tega je Apple predstavil še vrsto barvitih gumijastih ovitkov, ki se bodo odlično podajali barvam iPhona 5c.

Za Apple iPhone 5c predstavlja tudi novo strategijo in dodatno konkurenco ostalim proizvajalcem pametnih telefonov, ki že ponujajo široko paleto srednje-cenovnih mobitelov. Doslej je namreč Apple za nižjo ceno ponujal le starejše modele iPhonov in vztrajal pri tem, da cenejšega iPhona ne bodo izdelovali. Bo pa iPhone 5c sedaj ponujal primerno vmesno stopnjo med dvema letoma starim iPhonom 4S ter super zmogljivim iPhone 5s.

iPhone kolekcija za jesen/zimo 2013 (vir: Verge)

iPhone 5c bo namreč odlična izbira za tiste, ki ne potrebujete čisto vsega, kar ponuja iPhone 5s. Pravzaprav bi lahko iPhone 5c poimenovali kar plastični črni iPhone 5. iPhone 5c namreč ponuja 4 palčni (10,16 cm) Retina zaslon na dotik, Applov čip A6, 8 MP kamero, HD FaceTime kamero, podporo za 4G/LTE, na voljo bo v 16 in 32 GB različici.

iPhone 5c bo čez lužo z dvo-letno vezavo na voljo od 99 USD naprej. Za ovitke bo potrebno odšteti 29 USD. Tudi iPhone 5c bo na voljo od 20. septembra naprej v izbranih državah.

iOS 7 v novi podobi in 200 novimi funkcijami

Tako iPhone 5s kot iPhone 5c bo seveda poganjala najnovejša različica Applovega operacijskega sistema iOS 7. Razvijalci ste že od najave v juniju spremljali postopne izboljšave, tako da večina novih funkcij ni več presenečenje. Skupaj naj bi sicer prinašal več kot 200 novosti, vključno z dejstvom, da iOS 7 postaja 64-bitni operacijski sistem.

Najbolj očitna novost je seveda nov, moderen ploščat videz. iOS 7 poleg tega prinaša še prenovljen center z obvestili, nov nadzorni center z dostopom do uporabnih bližnjic, izboljšano večopravilnost, podpora za enostavno izmenjavo datotek z AirDrop, iTunes Radio, nov videz in funkcije za osnovne iOS aplikacije, vključno z zmogljivejšim brskalnikom Safari in še mnogo drugega.

Med novostmi, ki jih do sedaj še nismo videli, so novi zvoki za zvonjenja in opozorila, na kratko je bila predstavljena tudi nova različica paketa iWork za urejanje dokumentov. Do sedaj so bile te Applove aplikacije plačljive, lastnikom novih iOS naprav pa bodo Pages, Keynote, Number, iPhoto in iMovie na voljo brezplačno.

In sedaj še dobra novica za obstoječe lastnike iOS naprav: nadgradnja na iOS 7 bo brezplačno na voljo od 18. septembra naprej. Naložiti jo bo možno na mobitele iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5; tablice iPad 2, iPad Retina in iPad mini ter predvajalnik iPod Touch 5. generacije.

Apple se je seveda ob tej priložnosti pohvalil z uspešnostjo iOS naprav. Naslednji mesec bodo na trg poslali že 700 milijonto napravo.

Na pametno uro iWatch še čakamo

Danes je Apple predstavil kar nekaj zanimivih novosti, čeprav večjih presenečenj zaradi množice govoric ni bilo videti. Lahko pa računamo na to, da ima Apple letos še kaj za pokazati. Konec oktobra pričakujemo izid namiznega operacijskega sistema OS X 10.9 Mavericks, ki se bo še bolje razumel z mobilnim iOS. Poleg tega pričakujemo še nove iPade ter seveda mitično uro iWatch, za katero se še ne ve, ali zares obstaja ali ne.

Kaj pa je tebe na današnji predstavitvi najbolj navdušilo oz. kaj si pogrešal/a?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. september 2013
1873
30. september 2013
Apple predstavil zlati iPhone 5s, barviti iPhone 5c, kmalu na voljo iOS 7
iOS