Apple širi svojo ponudbo s tablicama iPad Air 2 in iPad mini 3

Tehnik 17. oktober 2014
/PublishingImages/apple_ipad_cover.jpg

Po prvi polovici septembra, v kateri nam je berlinski sejem IFA prinesel kup novitet, Apple pa je na ločenem predstavitvenem dogodku predstavil mobitela iPhone 6 in iPhone 6 Plus ter pametno uro Apple Watch, je na področju mobilnih naprav kar nekaj časa vladalo zatišje. Proizvajalci pa so v zadnjih dneh ponovno udarili z vso silo. Najprej nam je HTC predstavil inovativno kamero RE in odličen mobitel Desire Eye za izdelavo »selfijev«. Nato je Google razkril mobitel Nexus 6 in tablico Nexus 9. Sedaj pa nam je Apple predstavil še svoji dve novi tablici, iPad Air 2 in iPad mini 3. Poglejmo, kaj nam prinašata.

Novi iPad Air 2 ima v primerjavi s svojim predhodnikom kar nekaj izboljšav. Posebej navdušujoča pri njem je izredno tanka zasnova. V debelino namreč meri le 6,1 mm, kar je 1,4 mm manj kot pri njegovem predhodniku. S to debelino je iPad Air 2 trenutno najtanjša tablica na trgu. Opazen napredek je doživel tudi njegov zaslon. Četudi Apple ni spreminjal njegove velikosti in ločljivosti, je ta sposoben prikazati še bolj čisto sliko. Na njem se namreč sedaj nahaja poseben premaz, ki zmanjšuje odbijanje svetlobe za 56 %.

Pod ohišjem iPada Air 2 se nahaja zmogljiv procesor A8X, ki prinaša 40 % več moči. Za fotografske in snemalne užitke je na voljo izboljšana kamera na zadnji strani, ki namesto 5 MP premore 8 MP. Z njo je mogoče snemati tako počasne in panoramske posnetke kot tudi vedno bolj priljubljene »time-lapse« posnetke. Novinec se lahko pohvali tudi z novo zlato barvo ohišja in senzorjem prstnih odtisov Touch ID, ki ga poznamo že pri mobitelih iPhone 5S, iPhone 6 in iPhone 6 Plus. S Touch ID ga lahko med drugim hitro in varno odklenemo, poleg tega pa še nakupujemo prek novega sistema Apple Pay. Slednjega bodo uporabniki lahko začeli uporabljati od 20. oktobra dalje.

iPad mini 3 v primerjavi s svojim predhodnikom ni doživel kakšnih večjih sprememb. Resnici na ljubo je teh tako malo, da si skoraj ne zasluži, da ga okličemo za naslednika. Apple je vanj vgradil prej omenjeni senzor prstnih odtisov Touch ID in ga odel v novo zlato barvo. Sprememb na bolje je s tem konec. Žal. Od predhodnika se razlikuje še po tem, da je na voljo le v različicah s 16, 64 in 128 GB velikim internim spominom. Predhodnika je možno dobiti tudi z 32 GB.

Neučakani lahko za tablici že oddajo prednaročilo, za ostale pa bosta kmalu na voljo tudi v trgovinah. Že v prihodnjem tednu tablici prihajata v nekatere izbrane države, kmalu za tem pa ju lahko pričakujemo še v številnih drugih. Za najslabši model iPada Air 2, ki ima WiFi in 16 GB internega spomina, je potrebno v ZDA odšteti preračunanih 385 evrov, za najboljšega, ki ima WiFi, podporo za mobilna omrežja in 128 GB internega spomina, pa 640 evrov. Cene iPada mini 3 so nekoliko nižje. Za najslabši model z WiFi-jem in 16 GB internega spomina bo treba onkraj luže odšteti preračunanih 308 evrov, za najboljšega z WiFi-jem, podporo za mobilna omrežja in 128 GB internega spomina pa 562 evrov.

Kot je pri Applu že praksa, se s prihodom novih modelov cene starih modelov znižajo. Cena iPada Air se v ZDA po novem začenja pri preračunanih 308 evrih, iPada mini 2 (prej poznan pod imenom iPad mini z zaslonom Retina) pri 231 evrih, iPada mini pa pri 192 evrih.

Vira:
http://www.apple.com/pr/library/2014/10/16Apple-Introduces-iPad-Air-2-The-Thinnest-Most-Powerful-iPad-Ever.html
http://www.apple.com/pr/library/2014/10/16Apple-Pay-Set-to-Transform-Mobile-Payments-Starting-October-20.html

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. oktober 2014
2244
30. oktober 2014
Apple širi svojo ponudbo s tablicama iPad Air 2 in iPad mini 3
iOS