Apple lani vodilni pri prodaji pametnih telefonov, Android še vedno prvi po deležu

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Gartner-2011-Global_Phone_Sales.jpeg

Pametni telefoni so se tudi v lanskem letu prodajali kot za stavo. Po Gartnerjevih novih podatkih je na račun rekordnega zaključnega četrtletja naziv najuspešnejšega prodajalca pametnih telefonov pobral Apple, a kljub manjšemu padcu Android še vedno obvladuje polovico trga.

Število pametnih telefonov raste, predvsem na račun Appla in Samsunga

V zadnjem četrtletju lanskega leta je bilo prodanih 149 milijonov pametnih telefonov, 47,3 % več v primerjavi z istim obdobjem predlani. Skupno je bilo lani prodanih kar 472 milijonov pametnih telefonov, 58 % več kot leta 2010. Za primerjavo: skupno je bilo lani prodanih 1,8 milijarde mobilnih telefonov (11,1 % več kot v letu 2010). To pomeni, da imajo pametni telefoni še veliko prostora za rast in da bo bitka med operacijskimi sistemi še naprej zanimiva.

Pametni telefoni imajo za osvojit še precejšen delež trg (vir: Asymco)

Pametni telefoni imajo za osvojit še precejšen delež trga (vir: Asymco)

Med proizvajalci sta bila najuspešnejša Apple in Samsung, ostali pa s končno bilanco niso pozitivno presenetili. Nokia je sicer v lanskem letu uspela obdržati prvo mesto po številu prodanih mobilnih telefonov, a jim delež iz leta v leto pada. Na drugem mestu ostaja Samsung, na tretje pa se je letos pred LG-ja prebil Apple.

Število in deleži prodanih mobilnih telefonov po svetu (vir: Gartner, Februar 2012)

Število in deleži prodanih mobilnih telefonov po svetu (vir: Gartner, Februar 2012)

Android še vedno obvladuje trg pametnih telefonov

Če pogledamo le prodajo pametnih telefonov, pa je je nesporni zmagovalec Apple z 19 % deležem svetovne prodaje. Kljub temu pa pri priljubljenostih operacijskih sistemov še vedno vodi Android. V zadnjem lanskem četrtletju je tako 50,9 % prodanih pametnih telefonov poganjalo Android, 28,8 % pa iOS.

f

Število in deleži prodanih pametnih telefonov po svetu po operacijskih sistemih v zadnjem četrtletju (vir: Gartner, Februar 2012)

Vsem ostalim operacijskim sistemom (z izjemo Bade, ki je malenkostno zrasla) je v primerjavi z istim obdobjem lani delež padel. V zadnjem četrtletju je bilo tako le 11,7 % pametnih telefonov poganjal Symbian, Windows Phone pa se ni uspelo prebiti na več kot 2 % prodanih telefonov.

Gartner sicer napoveduje, da bo Applov delež v prvem četrtletju manjši, še vedno pa čakamo tudi na prve rezultate prodaje Nokiinih Windows Phone telefonov Lumia, ki se jih tudi pri nas še ne da dobiti.

Si upaš napovedati, kakšno bo razmerje v letošnjem letu? :) Imajo poleg Appla in Samsunga drugi proizvajalci še kaj možnosti za uspeh?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
319
24. september 2013
Apple lani vodilni pri prodaji pametnih telefonov, Android še vedno prvi po deležu
Android