WWDC 2020: Apple po 15 letih prekinja sodelovanje z Intelom, razvil je lastne procesorje

Andrej Pirnat 1. julij 2020 Čas branja članka: 9 min
/PublishingImages/wwdc-apple-pirnat-jul20-hero.jpg

Z letošnjo jesenjo bodo vaše Applove naprave deležne poštene preobrazbe. Vsaj če gre soditi po tem, kar je ameriški tehnološki velikan prikazal na nedavnem tradicionalnem dogodku WWDC, konferenci, ki je primarno namenjena razvijalcem. Applov veliki dogodek, ki vsako leto nekako odpre poletno sezono, je bil letos poseben zaradi več razlogov.

Prvič je potekal izključno v virtualni obliki. V znameniti dvorani Steva Jobsa v Applovem kampusu ni bilo občinstva novinarjev in strokovnjakov, ki običajno s huronskimi vzkliki pozdravljajo Applove predstavitve. Prvi mož Appla Tim Cook je gledalce tokrat nagovoril prek spletnega prenosa, razlog pa je seveda pandemija bolezni covid-19, ki še vedno razsaja po celem svetu.

Drugi razlog, po katerem je letošnji dogodek izstopal, pa so seveda novosti, ki so jih predstavili. Kot je bilo pričakovati, je bila rdeča nit programska oprema različnih naprav. Novih naprav Apple tokrat ni pokazal, te so običajno rezervirane za jesenski dogodek, ko je pač sezona obiranja dozorelih jabolk. Vseeno pa niso povsem izpustili strojne opreme.

 

Računalniki MacBook, iMac in Mac mini od zdaj z Applovimi lastnimi procesorji

Po letih govoric je namreč Apple razvil lastne procesorje, s katerimi bo opremljal svoje prenosne in namizne računalnike, v katerih je do zdaj dolga leta uporabljal Intelove procesorje. Gre za veliko spremembo, ki bi morala na Applove naprave prinesti še bolj izpopolnjeno uporabniško izkušnjo, vsaj če gre soditi po njihovih mobitelih in tablicah. Tudi te naprave namreč uporabljajo Applovo lastno strojno in programsko opremo. Prav ta recept Applu že dolgo omogoča gladko uporabniško izkušnjo brez motenj v delovanju, saj na ta način lahko optimizira tako programsko kot strojno opremo, da znata izkoristiti vse potenciale druga druge.

Apple Silicon, kot se novi procesor imenuje, naj bi znal poganjati aplikacije, pisane za različne platforme, med drugim tudi za iPhone in iPad. Če bo to držalo, se bo na računalnikih odprl povsem nov svet, tudi z vidika povezljivosti vseh naprav. Apple bi na ta način lahko še dodatno nadgradil svoj ekosistem, kjer bi bile vse njihove naprave ves čas v popolni sinhronizaciji. Procesor, ki sicer temelji na prilagojeni tehnologiji ARM, bo Applovim računalnikom med drugim zagotovil tudi boljšo zmogljivost in energetsko učinkovitost.

 

Applova odločitev za prehod na lastno rešitev pa bo imela posledice tudi za Intel. Ta je Applovim računalnikom zagotavljal procesorje od leta 2005, zdaj pa bo ostal brez pomembne stranke. To je že drugi velik proizvajalec, ki so ga izgubili v kratkem obdobju. Na podlagi odločitve ameriške vlade so bili namreč primorani prekiniti sodelovanje s kitajskim Huaweijem, ki mu ne smejo več dobavljati čipov in ključnih komponent za tehnologijo 5G. Vseeno pa se Applov prehod ne bo zgodil kar čez noč. Čeprav naj bi Applov silicij luč dneva ugledal že v nekaterih letošnjih modelih računalnikov, bo polna tranzicija za vse modele MacBookov in iMacov trajala dve leti.

Novi iOS bo iPhone preoblekel v »androidna« oblačila

Prihod Applovih lastnih procesorjev na njihove računalnike je velika stvar v tehnološki industriji, vseeno pa gre za novost, ki je velika večina uporabnikov na prvo žogo ne bo opazila. Zagotovo pa bodo opazili spremembe, ki jih na iPhone prinaša posodobljeni operacijski sistem iOS z zaporedno število 14. Ta bo prvič po več letih deležen korenitejše preobrazbe. Med najopaznejšimi novostmi so zagotovo t. i. pripomočki oziroma widgeti, ki jih bo mogoče dodati na začetni zaslon Applovih mobilnih naprav. Kdor je v roki že držal androidni mobitel, je z njihovim delovanjem že seznanjen, v osnovi pa gre za okna različnih oblik in velikosti, ki sproti osvežujejo podatke in jih uporabniku servirajo »na pladnju«, ne da bi moral ta odpreti posamezno aplikacijo, da bi do njih dostopal.

 

Naslednje večje novosti novega iOS-a bodo veseli vsi redoljubni uporabniki. Gre za »digitalno knjižničarko« App Library, ki bo poskrbela za red na kaotičnih namizjih. Namesto vas bo namreč samodejno sortirala vse vaše aplikacije v različne kategorije in vam s tem omogočila hitrejši dostop do njih. To bo še posebej uporabno za vse, ki imajo na svojem iPhonu poplavo aplikacij, s katero se ne znajdejo najbolje. Urejena knjižnica bo dostopna na zadnjem zaslonu namizja, njena struktura pa se bo ves čas samodejno posodabljala glede na različne faktorje. Bolj pri vrhu bodo pozicionirane predvsem mape z aplikacijami, ki jih uporabljate najpogosteje, »knjižničarka« pa jih bo znala premetati tudi glede na čas v dnevu in vašo trenutno lokacijo ter vam na ta način sugerirati, kaj bi vam lahko v danem trenutku najbolj koristilo.

Še ena pomembna novost, zlasti, če boste želeli na svojem mobitelu prihraniti nekaj prostora, je možnost uporabe aplikacij brez njihove namestitve. Zadeva se imenuje App Clips in služi na podoben način kot Instant Apps na Androidu. Bistvo je torej, da vam ni treba prenesti in namestiti aplikacije na mobitel, vendar kljub temu lahko koristite njene osnovne funkcije. Koristno predvsem pri aplikacijah, ki jih sicer ne potrebujte in bi jih uporabili le v danem trenutku. Na primer za kakšen nakup, koriščenje popusta in podobno.

 

Med brskanjem po spletu boste lahko poleg gledali videe

Marsikdo bo pozdravil tudi novo uporabno možnost 'slike v sliki'. Ta pride še kako prav, če morate ob gledanju videa postoriti še kaj drugega. Na primer odgovoriti na nujno e-pošto ali pobrskati za želenim podatkom na spletu. Z novo možnostjo vam videa ne bo treba popolnoma zapreti oziroma z njega preklopiti, ampak boste okno z videom enostavno le pomanjšali. Na iPadih sicer ta možnost obstaja že nekaj časa, natančneje od iOS-a 9, zato je bil že skrajni čas, da jo dobijo tudi iPhoni.

Trajalo je »le« celo desetletje, ampak z novo različico iOS-a na iPhonih in iPadih ne boste več omejeni na privzeto izbiro Applovega internetnega brskalnika in e-poštnega odjemalca. Tako boste lahko namesto Safarija izbrali Googlov Chrome, Firefox ali katero drugo rešitev. Škoda pa, da možnosti spremembe privzete aplikacije niso dodali še pri zemljevidih, saj bi verjetno marsikdo želel zamenjati Applove zemljevide z Googlovimi.

 

Posodobitve je bila sicer deležna tudi digitalna asistentka Siri, ki je dobila nov uporabniški vmesnik in bo po novem znala prevajati tudi, ko ne bo povezana v internet, Apple pa je obogatil tudi nabor možnosti pri personaliziranih emodžijih oziroma memodžijih.

iPadi postajajo bolj Macovski, Maci bolj iPadovski

Če se je Apple pri novem iOS-u nekoliko zgledoval po Androidu, lahko rečemo, da je želel z nadgradnjo operacijskega sistema iPadOS na iPadih ustvariti bolj računalniško izkušnjo. Po zgledu Macov bodo namreč iPadi dobili več orodij in menijev, ki bodo pripomogli k boljši večopravilnosti. Med poglavitnejšimi posodobitvami je tudi temeljitejši iskalnik po napravi, ki bo znal še globlje prečesati vsebino vaše naprave, z novo funkcijo Scribble pa je izboljšano tudi delo z Applovim digitalnim svinčnikom. Z njim bo mogoče narediti zapis v kateremkoli polju z besedilom, iPad pa ga bo znal samodejno pretvoriti iz ročne pisave v digitalno obliko, podobno kot tudi nekatere osnovne geometrijske like in oblike (kvadrat, zvezda, puščica itd.).

 

iPad torej pridobiva nove funkcije, Applovi računalniki pa bodo z novim operacijskim sistemom macOS Big Sur skušali bolj poenostaviti uporabniško izkušnjo. Poleg svežega videza bo novi macOS vseboval kar nekaj funkcij in možnosti, ki bodo izkušnjo približali tisti na iOS-u in iPadOS-u. Tudi na Applovih računalnikih bo po novem mogoče uporabljati pripomočke, aplikacija za sporočanje bo ponujala več možnosti, internetni brskalnik Safari bo opremljen z novim prevajalnim orodjem, nadzorni center pa bo omogočal upravljanje glasnosti, svetilnosti, internetne povezave in drugih parametrov z le enim klikom.

Avtomobilski ključi so stvar preteklosti

Če imate v bližnji prihodnosti v načrtu nakup novega avtomobila, vas utegne zanimati še ena zanimiva napoved z letošnje konference WWDC. Applovi mobiteli in pametne ure bi lahko sčasoma nadomestili avtomobilske ključe. Na začetku bodo možnost podpirali le novi avtomobili BMW serije 5, digitalni ključ pa bo deloval prek Applove denarnice. V njej bo uporabnik registriral svoj ključ, s katerim bo nato prek tehnologije NFC lahko odklenil svoj avto ter ga nato s postavitvijo mobitela ali ure na ustrezno mesto tudi zagnal. Šifra registriranega ključa bo spravljena neposredno na napravi, v primeru ukradene ali izgubljene naprave pa jo bo mogoče tudi preklicati z druge naprave.

 

Z Applovo uro v boj proti koronavirusu

In če smo že omenili Applovo pametno uro, naj povemo, da bo tudi njen operacijski sistem watchOS deležen posodobitve, ki bo razširila urino funkcionalnost. Naposled bo ura Apple Watch beležila spanec uporabnika, pri čemer bo uporabljala merilnik srčnega utripa, senzorje za zaznavanje gibanja in mikrofone. Ura bo samodejno zaznala, ko boste zaspali, na žalost pa ne bo ponujala podrobne analize o kakovosti vašega spanca.

V duhu trenutne pandemije koronavirusa vas bo Applova ura po novem tudi spodbujala k pogostejšemu in temeljitejšemu umivanju rok. Z rahlim dregljajem vas bo vsake toliko opomnila, da bi bilo pametno obiskati kopalnico, s pomočjo merilnika pospeška in mikrofona pa bo zaznala, da ste pri umivalniku, in začela odštevati čas, ki je priporočen za odplakovanje bacilov.

 

Andrej Pirnat

Foto: Apple


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. julij 2020
5240
1. julij 2020
WWDC 2020: Apple po 15 letih prekinja sodelovanje z Intelom, razvil je lastne procesorje