WWDC 2018: Kaj se kuha v Applovih laboratorijih?

Andrej Pirnat 11. junij 2018
/PublishingImages/apple_wwdc_naslovna.jpg

Potem, ko je prejšnji mesec s svojimi programskimi novostmi navdušil Google, junij pripada njegovemu konkurentu Applu. Tehnološki velikan iz Cupertina je namreč ta teden organiziral svojo tradicionalno konferenco WWDC (World Wide Developers Conference) v prvi vrsti namenjeno razvijalcem. A že prvi dan, kot je pravzaprav že v navadi, so predstavili vse glavne novosti, ki zanimajo precej širši krog občinstva in ne le programerjev. Kdor se je nadejal, da bodo tudi letos podobno kot lani presenetili z novimi primerki naprav (lani so bili to zvočnik HomePod in dva iPada Pro različnih velikosti), bo razočaran. Apple je namreč letos, po ocenah mnogih medijev in tehnoloških zanesenjakov, organiziral manj odmevno konferenco, na kateri je predstavil le programske novosti. Res pa, da teh sploh ni bilo malo …

iOS 12

Največ pozornosti je bila pričakovano deležna nova različica Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS z oznako 12. Medtem ko je predhodnik iOS 11 prinesel predvsem veliko novih možnosti prilagajanja raznoraznih nastavitev in izboljšano dostopnost s povsem prenovljenim nadzornim centrom in digitalno trgovino App Store, pri letošnji različici v ospredje postavljajo gladko delovanje na vseh njihovih mobilnih napravah, tudi tistih, k imajo na plečih že nekaj križev. Applovi programerji so trdo garali, da so novi iOS popilili do te mere, da se tudi pri velikih bremenih ne zatika in da se aplikacije odpirajo precej hitreje kot doslej.

Niso pa vseh svojih moči namenili le temu področju. iOS 12 se lahko pohvali z novim tihim načinom delovanja (Do Not Disturb oziroma Ne moti), ki bo skušal malce omiliti našo digitalno odvisnost. Samo pomislite, koliko časa na dan zrete v zaslon svojega telefona. Zelo verjetno govorimo o urah. Bodisi brskate po družbenih omrežjih, igrate igre, gledate videe ali pa si dopisujete s prijatelji. Veliko ljudi se celo ponči ne loči popolnoma od svojega telefona in je zadnja stvar, ki jo primejo v roke preden zaspijo. Applov novi način delovanja bo skušal to malce omiliti. Ko bo čas za spanje, se bo namreč telefon samodejno utišal in vas tako med spanjem ne bo motil s pisaknjem in tresenjem ob prejemu sporočil in telefonskih klicev. Seveda to možnost lahko izkopite, a oči vam bodo hvaležne, če jim boste dopustili kakšno uro odmora brez zaslona. Z roko v roki s tihim načinom delovanja pa gre tudi merilnik aktivnega časa na telefonu. Ta vam bo dostavljal tedenska poročila o tem, koliko časa ste uporabljali svoj iPhone ali iPad, pri tem pa vam bo ponudil tudi možnost omejitve časa znotraj izbranih aplikacij. Te možnosti bodo še posebej pozdravili starši, ki bodo lahko na ta način bolje nadzirali uporabo telefonov svojih otrok, saj ti sami dostikrat ne znajo postaviti meja.

 

Če na eni strani Apple skuša omojiti digitalno odvisnost, pa na drugi strani povečuje razloge za še bolj pogosto strmenje v zaslon. Eden od razlogov za to so emodžiji. V lanski različici je Apple predstavil t. i. animodžije, emodžije, ki so bili zmožni posnemati vašo mimiko in govoriti z vašim glasom. Letos pa jim boste lahko dodali tudi svoj obraz. Podobno kot na primer pri Samsungovih AR emodžijih.

Nadgradnji pa seveda ni ušla niti znamenita Siri, za katero pri Applu pravijo, da je najbolj pogosto uporabljena digitalna asistentka na svetu. Po novem vam bo z analiziranjem vaše uporabe telefona znala samodejno predlagati različna opravila oziroma uporabo aplikacij ob določenem času, nastavili pa ji boste lahko tudi posebne bližnjice, s katerimi bo potem izvršila neko kompleksnejše dejanje oziroma več dejanj. Primer: Izbrali boste eno besedo, s katero boste hkrati vklopili radio in sporočilno aplikacijo. Gre torej za kar pomembne novosti in nadgradnje, ki pa morda niso opazne na prvo žogo, ampak jih boste spoznavali postopoma skozi uporabo. Cilj pa je seveda, da vaš telefon postane še boljši in pametnejši pomočnik.

ARKit 2

Apple je na lanskem WWDC-ju predstavil platformo ARKit, lastno ogrodje za aplikacije, ki delujejo na podlagi obogatene oziroma razširjene resničnosti. Gre za precej prelomno tehnologijo, saj omogoča postavljanje virtualnih objektov kamorkoli želite, s čimer na zaslonu ustvari iluzijo, da dejansko zasedajo prostor v resničnem okolju. Potencialna uporabnost zadeve je izjemno velika. Naj samo podamo primer s pohištvom. Pravkar ste se lotili prenove stanovanja in razmišljate katero novo pohištvo bi se najbolj podalo na novo prebeljenim sobam. Applova platforma omogoča, da to preverite preden kupite, potencialna uporabnost pa je velika tudi na drugih področjih.

 

Z novo raličico platforme pa bo ta še večja. ARKit 2 bo namreč omogočal uporabo simuliranega okolja večjemu številu uporabnikov hkrati, tako da boste na primer s prijateljem oblikovala isto okolje. Še bolj pa je nova različica ARKita navdušila s preslikavo resničnih predmetov v virtualno okolje. Prek posebne aplikacije Measure bosta iPhone in iPad znala premeriti predmet, ki jima ga boste pokazali, in ga poustvariti v virtualni obliki. Tako ga boste brez fizičnega premikanja preverili, kako je videti na drugem mestu. Apple je na konferenci to demonstriral z lego kockami, kjer je ponazoril, kako je je določen set videti na polici omare. V ta namen so pri Applu razvili nov datotečni sistem USDZ, ki omogoča enostavnejše deljenje AR-animacij in grafik, zaradi česar je sistem tudi uporabniško bolj prijazen. Tudi za razvijalce, ki bodo podporo lahko vselali tudi neposredno v lastne spletne strani.

macOS Mojave

Poleg iOS-a je Apple naznanil tudi novo verzijo operacijskega sistema macOS, ki teče na MacBookih in iMacih, torej Applovih prenosnikih in namiznih računalnikih. Ta je ponovno poimenovana po čudoviti pokrajini (tokrat po puščavi Mojave) in prinaša precej pomembnih posodobitev tako za domače uporabnike kot profesionalce. Ena najbolj opaznih je prevetritev osrednjega namizja, ki je postalo bolj dinamično. S posebno funkcionalnostjo Dynamic Stacks bo znalo samodejno razvrstiti datoteke in mape v različne skupine in tako narediti namizni kaos, ki pesti veliko uporabnikov, bolj pregleden. V praksi to pomeni, da bo namizje združilo dokumente, ki so si med seboj podobni in na ta način namesto vas malce razčlenilo vaše delovne oziroma zabavne vsebine.

 

Novi macOS bo omogočal tudi enostavnejše urejanje dokumentov, zahvaljujoč nadgradnji, ki jo je bil deležen brskalnik Finder. Na voljo je nov način brskanja po datotekah imenovan Gallery View, ki omogoča, da na tipkovnici nastavite bližnjice za različne tipe datotek in jih posledično hitreje najdete v računalniku, tudi če so skrite v globini množice map. Prav tako pa boste zdaj lažje spreminjali dokumente in fotografije, tako da vam ne bo treba vedno odpirati različnih namenskih aplikacij za urejanje.

Marsikdo bo pozdravil tudi temni način, z vključitvijo katerega vsa okna in mape dobijo temnejši odtenek. Nastavili pa boste lahko tudi samodejno spreminjanje slike namizja skozi dan.

Morda najpomembnejša nadgradnja pa se dotika varnosti. V luči škandala z zlorabo podatkov na Facebooku in GDPR-ja so pri Applu razvili ostrejše varnostne mehanizme, ki bodo preprečevali, da družbena omrežja in spletne strani brez vaše vednosti zbirajo podatke o vaših navadah in vam na skrivaj na računalnik odlagajo piškotke. Bodo pa novi varnostni prijemi delovali le v Applovem brskalniku Safari, ne pa tudi brskalnikih drugih proizvajalcev, kot sta na primer Chrome in Firefox, ki ju sicer uporablja veliko število uporabnikov.

watchOS 5

Čeprav Apple ni postregel nobene informacije o naslednji generaciji svoje pametne ure, pa so razkrili nekaj lastnosti nove različice urinega operacijskega sistema watchOS. Ta bo še bolj usmerjen v športne aktivnosti, saj bo samodejno zaznal, ko boste začeli teči, dvigati uteži ali brcati žogo. Pri tem bo nudil tudi bolj poglobljene analize vaših vadb, prav tako pa boste lahko prek ure postavljali športne izzive svojim prijateljem.

 

Ena največjih pridobitev pa je funkcija walki-talkie, s katero boste lahko kar prek ure pošiljali kratka glasovna sporočila svojim bližnjim. To akr smo se nekoč igrali kot otroci, je torej postaloresničnost. Za pogovor s Siri pa vam je ne bo treba več nagovoriti s stavkom “Hey Siri”, ampak se bo aktivirala že z vašim glasom, ko ji boste zastavili kakšno vprašanje.

Viri: apple.com


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. junij 2018
4050
11. junij 2018
WWDC 2018: Kaj se kuha v Applovih laboratorijih?
iOS, MacOS