Applov dogodek (še naprej) odmeva

Marjan Kodelja 9. september 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/apple-event-sep22-hero.jpg

Nove mobitele iPhone, pametne ure AppleWatch in brezžične slušalke EarPod so predstavili na svojstven način – z veliko blišča in pompoznimi najavami. Kaj to pomeni, če razmišljate, da bi kupili novo Applovo napravo?

Apple ima v mobilni industriji posebno mesto in pomen. Dvomim namreč, da bi kritiki kateremukoli drugemu izdelovalcu oprostili, če bi lanski mobitel le minimalno izboljšal in mu dodal novo modelno številko. Natanko to je Apple storil v primeru obeh iPhonov 14, če za hipec zanemarim storitev, ki deluje samo v Severni Ameriki. Natančen opazovalec dogodka bi morda opazil še, da je Apple v večjem obsegu kot kadarkoli prej zagrabil ideje, ki jih več let srečujemo na napravah sistema Android, in jih vključil v svoj ekosistem. Med takšne sodijo fotografska tipala, sposobna združevanja pik, vedno vključen zaslon, spremljanje potapljanja, dvofrekvenčni satelitski sprejemnik in še kaj bi našli.

 

Cesar iPhone 14 ima nova oblačila

Po pričakovanju je Apple obupal nad modelom »mini«, a bo kljub temu letos ponudil štiri mobitele iPhone. Osnovna in različica »pro« sta namreč v dveh velikostih, s 15,5-centimetrskim (6,1-palčnim) ali 16,3-centimetrskim (6,7-palčnim) zaslonom. Ljubiteljem manjših in obvladljivejših tako ostaja iPhone SE.

Strogo tehnično gledano sta iPhona 14 le nežno nadgrajena lanska »trinajstica«. Isti procesor, zaslon, fotografska tipala in še katera strojna komponenta ob objektivih, bolj prepustnimi za svetlobo, ter nadgrajeni programski algoritmi. Zaradi slednjih naj bi bile fotografije glavne in širokokotne kamere kakovostnejše, kar naj bi poznalo predvsem med fotografiranjem ponoči. Zaslona sta OLED, z nedvomno dobro barvno pravilnostjo in najvišjo svetilnostjo 1200 kandel, vendar tudi še naprej z zgolj 60-herčnim osveževanjem. Še največjo razliko bo naredil iPhone 14 Plus, kajti zaradi večjega ohišja se v njem skriva večja baterija, ki poskrbi za daljšo življenjsko dobo.

 

Novi iPhoni 14 imajo novost, ki je še nismo videli pri nobenem mobitelu. Satelitski oddajnik, s pomočjo katerega lahko mobitel na področjih brez signala pošlje klic na pomoč. Menda je zadeva preprosta za uporabo, aplikacija namreč na zaslonu kaže, v katero smer moramo mobitel obrniti in kako ga med komunikacijo držati. Zanimiva varnostna funkcija, ki deluje samo v Združenih državah Amerike in Kanadi.

Šele »pro« modela zaslužita oznako »novost«

Ne samo, da skrivata glavne izboljšave strojnih komponent, tudi oblikovno sta spremenjena. Stanjšali so robove okoli zaslona in zdaj že legendarno široko zarezo s sprednjo kamero in tipali za odklepanje z obrazom stanjšali v podolgovat oval ter ga odmaknili od zgornjega roba. Nato so okrog njega oblikovali prilagodljivo, veliko zaslonsko okno, ki mu rečejo dinamični otok, v katerem se prikazujejo različne informacije. Zaslona sta omenjenih velikosti, zmoreta pa samodejno spremenljivo osveževanje od 1 do 120 Hz in imata vse do 1600 kandel svetilnosti pri vsebinah visokega dinamičnega razpona in 2000 kandel na soncu. Prvič ima iPhone tudi možnost vedno vključenega zaslona.

Procesor je nov, imenovan A16 Bionic in izdelan v tehnologiji 4 nm, toda bolj kot na zmogljivosti so se osredotočili na energijsko učinkovitost in izboljšave glavne kamere. Prvič ima iPhone vgrajeno 48-milijonsko tipalo, ki štiri pike združuje v eno, ta je zato fizično velika 2,44 µm, omogoča pa tudi izrez za dvakratno digitalno povečavo (skoraj) brez izgube kakovosti pri še naprej standardni 12-milijonski fotografiji.

 

Osnovna velikost podatkovnega pomnilnika pri vseh ostaja 128 GB, kar je vsaj za modela Pro premalo, prav tako se še ni poslovil priključek Lightning z ultra počasnim (USB 2.0) prenosom podatkov na računalnik.

Apple bi rad prepričal zahtevne športnike

Tako kot mobiteli so bile nežne nadgradnje deležne pametne ure AppleWatch 8, saj se glavne izboljšave spet skrivajo v notranjosti. Poleg izboljšanih algoritmov obdelave podatkov sta dodani tipali temperature, eno na dnu ure, s katerim se meri temperaturo kože, in drugo tik pod zaslonom, da se izniči toploto okolice. Tipali imata namreč eno samo nalogo: ženskam pomagati spremljati menstrualni cikel in natančno določiti plodne dneve. Nežne nadgradnje je bila obenem deležna še ura AppleWatch SE, ki predstavlja Applov vstopni model. Nove pametne ure so se naučile še enega trika, ki ga sicer znajo tudi letošnji iPhoni. Sposobne so zaznati prometno nesrečo, v kateri je udeležen uporabnik, in samodejno sprožiti klic v sili.

 

Apple je tokrat svoji »paradni« pametni uri namenil manj pozornosti, kajti predstavil je še uro Ultra, ki jo namenja zahtevnejšim uporabnikom. Zato ima ta že vgrajen vmesnik za mobilna omrežja (pri drugih je opcija) in dvofrekvenčni satelitski sprejemnik, predvsem pa je izdelana iz titana, da je primernejša za zahtevnejšo uporabo na prostem, in je vodotesna do globine 50 metrov. Mora biti, kajti eden od športnih načinov je potapljanje do globine 40 metrov, pri čemer je Apple po moje dokaj nekritično trdil, da je primerna zamenjava za potapljaško uro. Tako daleč ne bi šel, a gotovo je uporabna za prosto potapljanje in za manj zahtevne potapljače. Tudi ta funkcija seveda ni ravno novost v svetu pametnih ur. Ura AppleWatch Ultra je drugačna na videz. Na desnem boku ima oranžen gumb, katerega funkcijo določa uporabnik, medtem ko sta na drugi strani krona in gumb v izbočenem delu ohišja. Nedvoumno je videz provokativen, dejal bi nekoliko »mehaničen«, toda o estetiki bi lahko razpravljali na dolgo in široko.

 

Bistvo nove ure naj bi bila daljša življenjska doba: do kar 36 ur ali celo do 60 ur v načinu varčevanja z energijo. Tega ima sicer tudi AppleWatch 8, ko avtonomija z 18 skoči na 36 ur. Morda se sliši veliko, a za športno uro to ni ravno dosežek.

Malce so nadgradili še slušalke

Da so slušalke nujen sodobni dodatek, ni nikakršnega dvoma. Priljubljene slušalke AirPods Pro 2 prinašajo izpopolnjeno obliko, izboljšano kakovost zvoka in učinkovitejše delovanje funkcije aktivnega dušenja hrupa. Dobrodošla je še vgradnja funkcije, s katero z iPhonom lažje najdete založene slušalke. A bolj kot to je razveseljiva avtonomija do 6 ur, h katerim moramo dodati še zalogo 30 ur, ki se skriva v baterijski škatlici.

 


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
9. september 2022
6001
13. september 2022
Applov dogodek (še naprej) odmeva
iOS