Applov WWDC 2019

Andrej Pirnat 5. junij 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/wwdc2019-pirnat-jun19-hero.jpg

Včeraj je v Applovem središču v ameriškem San Joseju potekala tradicionalna vsakoletna konferenca WWDC (World Wide Developers Conference). V prvi vrsti je ta namenjena razvijalcem, a ameriški tehnološki velikan na njej vedno predstavi številne, predvsem programske, novosti, ki jih razvija v svojih naprednih laboratorijih, tudi javnosti. Navadno sicer WWDC velja za manj spektakularen in malce bolj zaspan Applov dogodek, zlasti v primerjavi z njihovimi jesenskimi naznanitvami novih iPhonov, a včeraj je bila zgodba povsem drugačna. Prvi mož Appla je že na začetku postregel z izjemno udarno novico.

Zbogom, iTunes

Najodmevnejša novica je bila zagotovo upokojitev najstarejšega še »živečega« Applovega programa iTunes za operacijski sistem macOS, ki domuje na Applovih računalnikih. Apple bo program nadomestil s tremi novimi – Apple Music, Podcasts in Apple TV. Kot so povedali na včerajšnjem dogodku, želijo s tem poenostaviti uporabo, saj je iTunes postal že zelo kompleksen (in spričo tega pri marsikaterem uporabniku osovražen) sistem. Danes je namreč večpredstavnostnih vsebin malo morje, z razdelitvijo v tri različne glavne kategorije pa želi Apple izboljšati uporabniški pregled nad njimi.

Program iTunes, ki je bil v prvi vrsti zasnovan za digitalno kupovanje glasbenih albumov in skladb, je namreč luč dneva ugledal že davnega leta 2001. Takrat je v tehnološko in glasbeno industrijo prinesel pravo revolucijo, vendar pa so se časi od takrat spremenili. iTunes je skozi leta dobival več in več funkcij, to pa ga je na koncu tudi priskutilo uporabnikom, saj je po nepotrebnem zakompliciral sicer enostavna dejanja. Apple se tako želi z njegovo upokojitvijo in uvedbo novih aplikacij prilagoditi sodobnim in preprostejšim časom. Na računalnikih z operacijskim sistemom Windows bo sicer program za zdaj še ostal, vendar pa gre sklepati, da ga bo tudi tu Apple sčasoma nadomestil.

 

Novi operacijski sistem macOS Catalina

Tako pridemo do nove različice operacijskega sistema macOS, imenovane Catalina, kjer se bodo zgoraj omenjene nove aplikacije prvič predstavile.

Apple Music pri predvajanju glasbe že nekaj časa nadomešča iTunes, v prihodnje pa naj bi dobil nove funkcije, o katerih Apple za zdaj še ni spregovoril. Aplikacija Apple Podcasts bo na začetku ponujala podobno, kot je do zdaj zavihek Podcast znotraj programa iTunes, k temu pa bo dodala tudi nekaj novih funkcij, kot je na primer vgrajen iskalnik s knjižnico več kot 700.000 podkastov. Te boste med drugim lahko iskali po temah, gostih in gostiteljih. Posodobljena aplikacija Apple TV pa želi postati osrednja platforma filmske zabave na vašem Macu. Tako boste v njej našli vse filme in televizijske serije, ki ste jih kupili, različne programe ter personalizirana priporočila za ogled. V aplikaciji boste seveda lahko dostopali tudi do naročniške storitve Apple TV+, ki z imeni, kot so Steven Spielberg, J. J. Abrams in Oprah Winfrey, obljublja vrhunsko filmsko in televizijsko produkcijo.

Novi macOS poleg omenjenih aplikacij prinaša še vrsto drugih novosti. S posodobitvijo bodo računalniki Mac dobili možnost uporabe tablice iPad kot sekundarnega zaslona oziroma risalne podlage. Apple je funkcijo poimenoval Sidecar, omogočala pa bo upravljanje računalnika prek zaslona na dotik (torej nadomestilo miške) oziroma udobnejše risanje s prikazom na velikem zaslonu. Aplikacija za iskanje naprave (Find My) bo zdaj prek posebnega »žarka« bluetooth, ki se bo odbijal od drugih bližnjih Applovih naprav, omogočala tudi iskanje izklopljenih mobitelov in tablic. Maci bodo po vzoru iPhonov in iPadov s posodobitvijo dobili merilnik časa uporabe naprave (Screen time), ki bo uporabniku podal podrobno analizo, koliko časa v dnevu je uporabljal določeno aplikacijo. Ideja za tem je spodbujanje uravnotežene uporabe računalnika. Funkcija bo namreč imela tudi opomnike, ki se bodo sprožili, če boste za zaslonom preživeli preveč časa.

 

Pomembna novost, ki se v prvi vrsti tiče predvsem razvijalcev, je tudi Applov projekt Catalyst. Ta bo razvijalcem aplikacij za Applove mobilne naprave omogočil lažji prenos aplikacij v Applovo računalniško okolje. Za uporabnike to vsaj v teoriji pomeni več aplikacij na računalnikih oziroma uporabo mobilnih aplikacij v namiznem okolju (npr. igranje mobilnih iger).

Novi macOS pa bo tako kot tudi mobilni operacijski sistem iOS dobil podporo za glasovno upravljanje. Tako boste lahko le z glasovnim ukazom (o podpori slovenščini še ni ne duha ne sluha) odprli želeno aplikacijo, uravnavali glasnost zvočnikov in pisali besedilo. Beta različica macOS-a Catalina za razvijalce je že na voljo, beta različica za javnost bo dostopna julija, končna različica operacijskega sistema pa se pričakuje jeseni.

Novi iOS je prestopil na temno stran

Še več posodobitev kot macOS je bil pričakovano deležen Applov operacijski sistem iOS, ki domuje na iPhonih. Ta bo po pričevanju Applovih predstavnikov zdaj še odzivnejši pri odklepanju mobitela in odpiranju aplikacij. Te naj bi se odprle kar dvakrat hitreje, učinkovitejši pa naj bi bil tudi prenos aplikacij. Prevetritve so bile deležne vse glavne aplikacije, kot so Safari, Mail, Notes in Maps. Slednjo so na primer zasnovali popolnoma na novo od temeljev navzgor. Opremili so jo s podrobnejšimi slikami pokrajine, ki vsebujejo več cest, plaž, stavb in drugih območij, v njej bo zdaj mogoče ustvariti seznam najljubših krajev in lažje načrtovati izlete, največja pridobitev pa je nedvomno funkcija Look Around, ki po zgledu Googlovega uličnega pogleda omogoča ogled izbranih lokacij s pozicije osebe.

 

Novi iOS 13 je dobil tudi težko pričakovani temnejši vmesnik, ki bo menije naredil bolj »kul«, ob tem pa tudi pomagal prihraniti kakšen odstotek energije baterije. Sporočila boste lahko s prenovljeno tipkovnico pisali kar s potegi prstov (podobno kot pri tipkovnici SwiftKey), aplikacija za sporočanje (Messages) pa vam bo tudi sama predlagala stike na podlagi tega, s kom si najpogosteje dopisujete.

V imenu zasebnosti je Apple predstavil tudi nov način vpisovanja v različne storitve in na spletne strani, imenovan Sign In with Apple. Ta bo deloval na podoben način kot obstoječi sistemi Googla in Facebooka, le da bo ponudil hiter vpis z vašim Apple ID-jem. Za razliko od omenjenih pa bo vpis potrdil s skeniranjem vašega obraza prek sistema Face ID in vam nato tudi ponudil izbiro, katere podatke želite deliti s stranjo oziroma storitvijo, v katero se vpisujete. Pri tem je šel Apple celo tako daleč, da vam bo ustvaril anonimni e-poštni naslov, če ne boste želeli deliti svojega pravega. Seveda ta način vpisovanja ne bo deloval le na iPhonih in iOS-u, ampak na vseh Applovih platformah. V dobi, v kateri svoje podatke delimo zelo pogosto, je to zelo pohvalno. Upamo, da se bodo tega recepta kmalu poslužili tudi Applovi tekmeci.

Novih trikov se je pričakovano naučila tudi digitalna asistentka Siri, ki postaja iz leta v leto pametnejša. Tako bo zdaj znala prebrati sporočila prek slušalk AirPods in tudi zapisati ter poslati vaš odgovor. Znala bo tudi nadaljevati s predvajanjem glasbe z mobitela na zvočniku HomePod. Tako boste na primer svojo priljubljeno skladbo, ki ste jo na poti iz službe poslušali v avtomobilu, poslušali naprej v svoji dnevni sobi, ko boste stopili skozi vrata doma. Siri pa bo prav tako omogočala še več personaliziranih povezav med dejanji (na primer vklop luči in radia, ko vstopite v sobo).

 

Applova fotogalerija po novem omogoča razvrščanje fotografij po dnevnih, mesecih in letih, novega vmesnika pa je bil deležen tudi urejevalnik fotografij, s katerim boste lahko zdaj urejali tudi videoposnetke. In ko smo že ravno pri fotografijah, tudi kamera je bila deležna novosti. Portretni način ima nov osvetlitveni učinek in nove možnosti za spreminjanje intenzitete osvetlitve, s katerim lahko še dodatno zgladite kožo in poudarite oči.

Za konec pa še Applovi priljubljeni Memojiji in Animojiji. Te boste zdaj lahko še bolj »mrcvarili« in jih ovesili z novim nakitom, pokrivali, očali in celo zobnimi protezami. Točno to, kar potrebuje vsak uporabnik iPhona …

Razvijalci lahko preizkusijo beta različico iOS-a 13 že danes, javnosti pa bo na voljo 13. julija. Končna različica za uporabnike pa bo na iPhone prišla jeseni. Je pa tu treba poudariti, da je ne bodo deležni vsi lastniki iPhonov. Dostopna naj bi bila le za mobitele iPhone 6S in novejše, kar pomeni, da je lastniki iPhonov SE, iPhonov 5 in iPhonov 6 verjetno ne bodo dobili.

iPad bo dobil … lasten operacijski sistem?

Da, Apple po novem tablico iPad šteje kot ločeno platformo, zaradi česar bo ta deležna lastnega operacijskega sistema. Ta bo sicer temeljil in izhajal iz iOS-a, kar pomeni, da na prvi pogled morda ne bo tako zelo drugačen, a vendar bo imel nekaj svojih posebnosti. Te bodo opazne predvsem pri videzu uporabniškega vmesnika in upravljanju. Tako bo na tablicah iPad nekoliko drugače potekalo preklapljanje med aplikacijami, enostavnejša bo vzpostavitev deljenega zaslona, pregled datotek pa bo bolj podoben tistemu na računalnikih Mac.

 

Ker smo že ravno pri operacijskih sistemih, velja omeniti še nekaj novosti na drugih Applovih platformah. WatchOS, ki je nameščen na pametnih urah Apple Watch, bo dobil lastno trgovino z aplikacijami, po njej pa boste lahko brskali z glasovnimi ukazi ali pisanjem po zaslonu. Ura bo dobila tudi nekaj novih Applovih aplikacij in celo možnost sledenja menstrualnemu ciklu.

Izpustili pa niso niti operacijskega sistema tvOS na napravah Apple TV. Ta bo dobil novo domačo stran, ki bo ponujala kratke predoglede televizijskih serij in filmov, prav tako pa bo po novem podpiral več pripomočkov za igranje iger, kot sta na primer igralna ploščka za PlayStation 4 in Xbox One.

Applov najdražji računalnik vseh časov, ki je videti kot strgalnik za sir

Čeprav WWDC ne slovi kot dogodek, na katerem Apple predstavi novosti s področja strojne opreme, so morda tokrat najbolj navdušili ravno na tem področju. Predstavili so povsem nov računalnik Mac Pro. Ta bo nadomestil obstoječega, ki so ga zasnovali že pred davnimi šestimi leti. »Končno« je beseda, ki bo bržkone prva padla na pamet marsikateremu računalniškemu zanesenjaku. In kot se za Apple spodobi, je novi računalnik prava pošast. Tudi za vašo denarnico. Za vstopni model z 32 gigabajti delovnega pomnilnika in 512-gigabajtnim SSD-jem bo namreč treba odšteti 6.000 ameriških dolarjev (približno 5.400 evrov), če boste želeli tudi sliko, kot se za takšen računalnik spodobi, pa še 5.000 dolarjev (približno 4.500 evrov) za zaslon. Aha, pa stojalo zanj je treba tudi dokupiti posebej, stane pa pičlih 1.000 dolarjev (približno 900 evrov). Če torej želite sebe in svoj dom povsem založiti z Applovimi napravami, kar začnite varčevati. Za kakšnih 15.000 evrov se lahko že kar spodobno opremite.

 

Cinizem na stran, poglejmo raje, kaj vse dobimo za ta denar. Kot so zapisali številni tuji mediji, računalnik s svojo podobo močno spominja na kakšen strgalnik za sir. Čeprav ne gre zanikati njegove atraktivnosti, moramo vseeno reči, da se kar strinjamo s to primerjavo. Narejen je sicer iz nerjavečega jekla in podpira Intelove procesorje Xeon, ki vsebujejo vse do 28 jeder. Poleg zmogljivega procesorja pa ga lahko opremimo še z vse do 1,5 terabajta delovnega pomnilnika (RAM-a). Vsebuje tudi osem rež PCI, tri priključke Thunderbolt, dva priključka USB-C in dva priključka USB-A.

Veliko se dogaja tudi na grafičnem področju. Privzeti grafični modul (novi Mac Pro ima modularno zasnovo) podpira priklop grafične kartice AMD Radeon Pro 580x ali Radeon Pro Vega II, nastavi pa se ga lahko tudi tako, da ga opremimo z dvema grafičnima karticama Vega II in dodatnim čipom za procesiranje videa. Na računalnik lahko namestite celo kolesa, če ga želite prenašati naokoli oziroma ga voziti na sprehod kot domačega ljubljenčka. S takšno ceno bi si vsekakor zaslužil, da ga malo pokažete sosedom v ulici.

Pri Applu sicer pravijo, da z njim ciljajo predvsem na kreativce, razvijalce in programerje, ki so kupili že prejšnjo različico računalnika.

 

Ker ob takšni impozantni napravi skoraj ne morete na mizo postaviti plebejskega monitorja iz najbližje tehnične trgovine, pa morda še beseda ali dve o monitorju, ki pritiče takšni računalniški smetani. Gre za 32-palčni monitor Retina z ločljivostjo 6K in kontrastnim razmerjem 1,000.000 : 1. Apple je to precej nedomiselno, a vseeno smiselno, poimenoval ekstremno dinamično razmerje oziroma XDR (Extreme Dynamic Range), monitor pa je mogoče povezati v mrežo šestih monitorjev za 120 milijonov slikovnih pik zaslonske površine. Impresivno.

Čeprav vaša denarnica poka po šivih in vas že srbijo prsti po novem Macu Pro, pa boste morali še malo počakati. V trgovine namreč prihaja šele jeseni. Vmes si torej lahko privoščite še pošten oddih na morju in še enkrat temeljito razmislite o smotrnosti takšnega nakupa.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
5. junij 2019
4672
5. junij 2019
Applov WWDC 2019
iOS, MacOS