Asus Transformer – malce več kot tablica

Tehnik 24. september 2013
/PublishingImages/transformer-3.jpg

Glavne skupine mobilnih naprav od klasičnih enostavnih mobitelov do prenosnih računalnikov so že definirane. Upanje za proizvajalce ostaja v nišnih napravah, katerih cilj je zadovoljiti uporabnike, ki morda nimajo definiranih želja ali pa iščejo kombinacije več naprav v eni. Vsi se zavedamo, da te naprave, ki združujejo več potreb, držijo do določene mere. Tokrat v testu predstavljamo prav napravo, ki vizualno daje vtis hibrida med tablico in netbook-om. Prvi vtis Asus Trasformerja je, da združuje dve potrebi, lahkotno in mobilno brskanje po spletu z zvrhanim košem zabave, ob priklopu pa ta tablica postane resen netbook z možnostjo enostavnejšega masovnega tipkanja. Vendar, je temu res tako?

Vsaj glede zunanjosti so dimenzije primerljive manjšim netbookom. Materiali so presenetljivo kvalitetni, kompaktni, zasnova ima lično obliko, stik tipkovnice in ekrana daje občutek, da bo zdržal še mnogo transformacij. V ohišju najdemo dva integrirana nevsiljiva zvočnika, vhodi USB, micro SD, slušalke ter že skoraj nujen mini HDMI. Zanimiva je rešitev, da je konektor za tipkovnico hkrati tudi namenjen polnjenju baterije samostojne tablice. Na prvi vtis morda nekoliko plastična zadnja stran, vendar zato verjetno bolj odporna na manjše poškodbe ob odlaganju na neravne površine. Tipke za vklop/izkop na androidni način, a tipke za fotografiranje preprosto ni, zato je res je malce neroden za fotografiranje. V tabličnem načinu se v levem spodnjem kotu prikazujejo virtualne tipke, s podobnimi lastnostmi, kot smo jih vajeni pri Androidih.

Specifikacije

 • Operacijski sistem: Android 3.2 (Honeycomb). Možna nadgradnja na 4.0 Ice Cream Sandwich.
 • Procesor: dvojedrni takta 1.0 GHz NVIDIA® Tegra™ 2
 • Zaslon: velikosti 25,6 cm (10,1”) LED Backlight WSVGA, odporen praskam, ločljivost
 • 1280 x 800 slikovnih pik
 • Delovni pomnilnik: DDR2 Low-power 1GB (667MHz)
 • Notranji pomnilnik: 32 GB e-MMC
 • Kamera: zadaj 5M slikovnih točk, kamera spredaj 1,2M slikovnih točk
 • Povezljivost: WLAN 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1 , GPS, Bluetooth, 2 x USB 2.0, 1 x Mini HDMI
 • Baterija: Li-Polymer Battery, preko 9 ur, s tipkovnico tudi do 16 ur
 • Dimenzije: 27,1 x 17,1 x 1,3 cm
 • Masa: 695 g

Pozitivno presenečenje je tako zunanja kvaliteta, kot tudi hitrost delovanja, odpiranje aplikacij, odzivnost ekrana, … Brskanje po spletu je zelo odzivno in povsem primerljivo s tablicami na vrhu globalnih lestvic s prednostjo podpore Flash vsebinam, ki jo je mogoče celo izklopiti. S tem lahko pridobimo na hitrosti brskanja in še včasih še pomembnejše, življenju baterije.

Dejstvo je, da se ob priklopu tipkovnice prestavimo v »netbook mode« in posledično pričakujemo enakovredno delovanje, vendar tablica je še vedno tablica, le s tipkovnico. To nas torej ne sme zavesti. Na primer, pri brskanju po spletu se tablica predstavlja kot mobilna naprava, zato je brskanje po straneh, ki imajo dobro prilagojene strani za tablice odlično, mnoge spletne strani imajo okrnjene mobilne verzije, zato je preklapljanje na polne verzije včasih moteče. Mnoge spletne strani se zaradi manjše velikosti zaslona ne prilagodijo najbolje. To so dejstva, ki veljajo za vse tablice, vendar ob priklopu na tipkovnico se spozabiš, da brskaš s tablico, pričakuješ več. Ob predstavi, da si še vedno v »netbook mode« si hitro razočaran, ko ti manjkajo MS Office ukazi (ctrl+C, ctrl+A, …), brez katerih je uporaba močno omejena, če so takšni in podobni ukazi globoko zasidrani v tvojo računalniško uporabo.

Med najbolj privlačnimi zadevami je ta, da imamo ob uporabi s tipkovnico skoraj netbook z možnostjo ekrana na dotik, kar je fenomenalno za vse hitre ukaze. Seksi! Drsna miška na tipkovnici postane povsem odveč in predstavlja odvečno nepotrebno porabo prostora.

Zaključek

Asus Transformer je kot ugotovljeno tablica s tipkovnico in prav nič več. Predvsem zaradi operacijskega sistema, ki je prilagojen za sicer odlično mobilno izkušnjo. S tem, ko uporabljamo tipkovnico pričakujemo več in smo malce zmedeni. Transformer je odlična naprava za brskanje, zabavo in transport s tem, da si jo lahko po potrebi »spimpate« za množično tipkanje. Pravzaprav gre za enako analogijo, kot pri izbiri mobitela. Tisti, ki se ne počutite povsem udobno s telefonom na dotik in se odločite za preklopni mobitel s polno querty tipkovnico, velja enako za nakup katerekoli tablice ali Asus Transformerja. S tem, da ne smemo pozabiti, da je kot samostojna tablica odlična in konkurenčna igrača, ki vas ne bo razočarala.

Avtor: D.S.

ASUS Transformer je na voljo tudi v SiOL-ovem programu zvestobe http://www.siol.net/program_zvestobe/ponudba_izdelkov.aspx.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1600
24. september 2013
Asus Transformer – malce več kot tablica
Android