AWE 2013 (prvi del)

Alenka Selčan 23. september 2013
/PublishingImages/Vuzix-New-M100-gunmetal-on-black-rev-1024x576.jpg

Ne Dobro jutro, temveč Dober dan, nadgrajena resničnost!

Začetek junija je v kalifornijskem mestu Santa Clara potekal v znamenju nadgrajene resničnosti. Tam se je namreč odvijal AWE 2013, dogodek, doslej poznan pod imenom Augmented Reality Event,ki je letos prerastel v Augmented World Expo. Gre za četrto mednarodno srečanje razvijalcev, oblikovalcev in poslovnežev, ki jim preprosta izkušnja sveta ni dovolj in želijo naivno tusvetje obogatiti z AR aplikacijami in orodjem.

Med mnogimi, ki so pozdravili obiskovalce AWE 2013, so bili tudi pionirji nadgrajene resničnosti. Tu je bil profesor in izumitelj Steven Feiner, ki je v AR vode vstopil že leta 1996, ko je svetu predstavil prvo mobilno AR napravo Turing Machine . Legendarni Steve Mann, ki zaradi vgrajenih AR očal EyeTap slovi ne le kot izumitelj, temveč tudi kot prvi kiborg , je vlogo nadgrajene resničnosti v svojem govoru opisal jasno in razumljivo: “Prvi namen je pomagati ljudem, da vidijo bolje”.

Bruce Sterling - AR prerok in pisatelj znanstvenofantastične literature, je opozoril, da je zora nadgrajenje resničnosti že minila, kazalci AR ure pa kažejo, da je že petnajst do enajstih, torej le še nekaj trenutkov do polnega sijaja.

Sterlingove besede potrjujejo številni ponudniki hardverskih in softverskih izvirnih domislic, ki odpirajo vrata v izboljšano interakcijo s svetom . Četudi je Google Glass zaenkrat najpogostejša asociacija na nadgrajeno resničnost, AWE 2013 z raznolikimi ponudniki AR hardverja in softverja, ki jih je bilo letos več kot tisoč, napoveduje pester boj za tržišče. Ena od zanimivejših novic, ki kaže na to, da Googlu ne bo dolgčas v podajanju nadgrajene resničnosti, prihaja od njegove “očalarske” konkurence Vuzix. Ti se združujejo z Metaio, enim od vodilnih razvijalcev programskih orodij nadgrajene resničnosti. Na AWE prizorišču se je s projektom X-Box Illumiroom predstavil tudi Microsoft, zaostajati pa noče niti Intel, ki je najavil, da za razvoj zaznavnega računalništva namenja kar sto milijonov dolarjev.

Čeprav je povprečnemu sleherniku koncept nadgrajene resničnosti še vedno nekoliko tuj, smo med napovedmi letošnjega AWE lahko slišali tudi resna pričakovanja mobilnega analitika Tomija Ahonena, ki napoveduje, da bo do leta 2020 nadgrajena resničnost bogatila vsakdan vsaj milijardi ljudi in tako postala osmi masovni medij v zgodovini človeštva.

Verjetno res. Sedem let za tehnološki napredek ni malo in tudi smernice kažejo, da bo nadgrajena resničnost postala ne le čedalje bolj priljubljen pripomoček za zabavo in nakupovanje, temveč tudi koristno orodje za izobraževanje in opravljanje raznoraznih del. Da se čim prej navadimo na to osmo čudo medijskega sveta, bomo v naslednjem prispevku predstavili še najbolj zanimive AR produkte letošnjega AWE, zlasti tiste, ki so za inovativnost na področju nadgrajene resničnosti prejeli nagrado Auggie Award.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
189
17. marec 2014
AWE 2013 (prvi del)