Babylon Health – zdravstvena aplikacija prihodnosti

Alenka Selčan 11. maj 2017
/PublishingImages/chatbot-hero.jpg

Vam je na koži nastal strašen izpuščaj? Imate povišano temperaturo, pa ne veste, zakaj? Da bi dobili hiter odgovor, se po navadi najprej obrnemo na Google, a tako pridobljeni odgovori nas mimogrede pahnejo v vrtinec domišljije, v katerem se nedolžen prehlad brž razraste v neozdravljivo bolezen.

Seveda bi bilo simptome neznane bolezni najbolje zaupati zdravniku, a kaj storiti, ko ta, zaradi takšnih ali drugačnih razlogov, ni na voljo? Prav to težavo rešuje britansko zagonsko podjetje Babylon, ki s želi svojo aplikacijo omogočiti, da bi bil kakovosten zdravniški nasvet vselej pri roki.

 

Spletna in mobilna aplikacija Babylon nudi strokovno zdravniško pomoč dvanajst ur na dan, vse dni v tednu. Uporabnik se s svojim telefonom, tablico ali računalnikom preprosto in hitro poveže z zdravnikom, ki ima praviloma desetletje ali več izkušenj. Z njim lahko govori neposredno prek videoklica, opis svojih simptomov, ki jih po želji podpre s fotografijo, pa lahko pošlje tudi kot sporočilo, na katerega bo nato odgovoril eden od sodelujočih zdravnikov. Zdravnik uporabniku ne pomaga zgolj z nasvetom, pač pa tudi z izdajo recepta za zdravila, ki jih uporabnik lahko že v roku ene ure prevzame v najbližji lekarni.

Angleži lahko njeno učinkovitost preizkušajo tudi brez aplikacije, saj je podjetje v začetku leta sklenilo pomembno pogodbo na nacionalni ravni (National Health Service). Babylonova umetna inteligenca bo namreč vsaj pol leta skrbela za triažo vseh, ki bodo klicali nacionalno številko za nujno medicinsko pomoč, in jih razvrstila v skupine glede na vrsto in resnost njihovih poškodb ali simptomov.

Prav zaradi uporabnosti umetne inteligence v medicini je podjetju, katerega vrednost ocenjujejo na četrtino milijarde ameriških dolarjev, uspelo prepričati nov krog investitorjev, med katerimi so tudi snovalci DeepMinda, znamenitega podjetja za razvoj umetne inteligence, ki ga je Google odkupil za pol milijarde ameriških dolarjev.

Vrnimo se k aplikaciji, ki nedvomno razpira smernice za prihodnje medicinske storitve, in si poglejmo še nekaj dodatkov, ki jih Babylon ponuja svojim uporabnikom. Za jasnejši zdravniški uvid je koristno pacientovo ažurno sledenje počutju in navadam, zato Babylon omogoča sledenje, pa tudi povezovanje s pametnimi zapestnicami, urami in drugimi tovrstnimi sledilci. Babylon nudi pripomočke za merjenje sladkorja v krvi, ravni hormonov in holesterola, ki jih uporabnik pošlje podjetju, ta pa rezultate vnese v uporabnikovo kartoteko v aplikaciji.

Verjetno se bo nabor storitev sčasoma še povečal, bržkone pa se bo razširilo tudi območje, kjer bo ta aplikacija v celoti delovala. Čeprav vanjo še niso vključeni lokalni zdravniki in na domačih tleh z njo ne moremo kaj dosti pomagati, si Babylon lahko naložite (Google Play ali iOS) in preverite, kaj obeta.

Viri: Babylonhealth, Youtube.com, Google Play, iTunes.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. maj 2017
3439
11. maj 2017
Babylon Health – zdravstvena aplikacija prihodnosti
iOS, Android