Bel? Srebrn? Črn? Prosojen!

Alenka Selčan 23. september 2013
/PublishingImages/transparent-1024x680.jpg

Ste med tistimi, ki dosledno pozabljate, kam ste nazadnje odložili svoj mobitel? Če že zdaj zapravljate dragocene minute z iskanjem svojega mobitela, vas tale novica zagotovo ne bo osrečila in naj vam kar takoj izrečem sožalje, saj bo vaše življenje kmalu postalo še bolj zapleteno. Mobilni svet bo namreč v kratkem zajel val nove mode, ko barve ne bodo več pomembne, saj se že za konec letošnjega leta napoveduje prihod prvega prosojnega telefona. Če parafraziram slovit stavek iz sveta mode: "Transparence will be a new black."

 

Tajvansko podjetje Polytron Technologies, ki stavi na prihodnost v transparentni lepoti steklene elegance, je nedavno predstavilo prototip tega nevidnega čudeža. Baterija, kamera in spominska kartica so edini elementi, ki jih še lahko vidimo v silhueti prosojne lepotice iz lahkega stekla s skoraj nevidnim vezjem. Prototip temelji na t. i. Polyvision Privacy Glass, pametnem steklu, ki je sicer neprosojno, a ob dovodu električne energije zaradi reakcije molekul tekočih kristalov postane prozorno.

Polytron Technologies se lahko pohvali z različnimi vrstami pametnega stekla, ki ga doslej večinoma uporabljajo v arhitekturi in notranjem dizajnu. Pametni stekleni zastori, stekleni grelci, prosojni LED-zasloni za reklamne napise pa očitno še niso vse, kar prinaša novodobna steklena tehnologija, saj bodo del razvoja usmerili tudi na računalniške pripomočke.

Nedavno so predstavili prvi povsem prosojni USB-ključek, namenjen najbrž tistim, ki želijo svoje podatke resnično dobro skriti. V obliki steklene plošče so naredili tudi zvočnike in srčno upam, da kakovost zvoka, ki ga oddajajo, ustreza njihovi eleganci.

Prototip prosojnega mobitela, kot ga je predstavil generalni direktor Sam Yu, ki zagotavlja, da bo uporaben prosojnež na trgu že konec leta, zaenkrat še nima svoje programske opreme. Nedvomno to ne bo velik problem, saj se menda s steklenim dizajnom spogledujejo že vsi veliki proizvajalci pametnih naprav. Prosojen mobitel zagotovo prinaša nove izzive. Že sam koncept kar dveh uporabnih površin zaslona na dotik razpira prostor mnogim novim idejam. Ob misli, kakšne igrice bomo igrali na mobitelih, ki imajo zaslon na dotik hkrati spredaj in zadaj, me ne skrbi več, koliko časa bom porabila, preden ga bom našla v stanovanju. Zagotovo se bo našel oblikovalec, ki bo nevidneža spretno oblekel, a upam, da s čim bolj uporabnim kot s "cesarjevimi novimi oblačili."

Vir: http://mobilegeeks.com/transparent-smartphone-prototype-polytron-hands-video/

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
175
17. marec 2014
Bel? Srebrn? Črn? Prosojen!