Bizarni svet pametnih oblačil

Alenka Selčan 23. september 2013
/PublishingImages/solarbikini.jpg

V San Franciscu bo med 22. in 23. julijem potekala konferenca Wearable Technologies, kjer bodo s pokalom Innovation World Cup že peto leto nagradili nabolj inovativne kreacije na področju “nosljive tehnologije”. Res, ne le mobiteli, tudi oblačila in modni dodatki postajajo vse pametnejši. Kdo še ni slišal za pametna očala, pametne zapestnice ali pametne ure in športne copate, ki merijo korak? Na naših straneh ste lahko brali celo o pametni rokavici in kot kaže, tehnološkim poskusom ne bodo ušli niti preprostejši kosi garderobe.

Te dni se na Kickstarterju predstavljajo usnjen pas, ki v svoji sponki skriva polnilec za mobitel Buckle Charger je plan B za vse tiste neugodne situacije, ki jih vidite v akcijskih filmih – izgubite se nekje v divjini, ostanete ujetniki dvigala ali prometnega zastoja, vaš pametni mobitel pa premore le še za las baterije. S pasom Buckle Charger ni strahu, saj boste z njim hitro napolnili vaš Android ali iPhone 3, 4 ali 5 in si z najmanj dvema urama pogovora zagotovili izhod iz težav.

Optimistično zastavljen projekt, ki mu lahko zaželimo le, da bi bili moški boljša ciljna skupina za tovrstne izume od žensk, ki jih že pred leti ni očaral solarni bikini modnega oblikovalca Andrewa Schneiderja. Kdo ve, zakaj manekenki Danielle Simmons ni uspelo prepričati deklet, da bi v vročih poletnih dneh svoje mobilne naprave polnila kar s sončno energijo prežetimi kopalkami? Je bil solarni bikini preprosto pred svojim časom in bi več zanimanja požel danes?

Je prezgodaj tudi za seksi pametno perilo? V tretjem tisočletju je vse več ljubezenskih razmerij stkanih na socialnih omrežjih. Hrepeneče zaljubljence lahko ločujejo oceani, pa vendar si prek Skypea vsak dan pošiljajo vroče poljubčke. Novo tržno nišo je opazil proizvajalec kondomov Durex. Da virtualni ljubimci ne bodo za večno obsojeni zgolj na romantične vzdihe, katerim celo Prešeren ne bi bil kos, se je podjetje odločilo za razvoj erotičnega, z malimi vibratorji prežetega perila, ki se ga da upravljati - s čim drugim kot - s pametnim mobitelom. Dame in gospodje, spoznajte Fundawear.

No, če vaše virtualno razmerje še ni zrelo za take igrice, je bolje, da si za začetno spogledovanje omislite nekaj, kar pomaga izražati čustva in vas spremeni v luštne mucke. Japonski Neurowear že ponuja ušeska Necomimi, ki zaznavajo vaše razpoloženje. Ušeska se premikajo glede na razbrano valovanje vaših možganov in če se boste nad zadevo navdušili in si jih privoščili za slabih 70 dolarjev, naj vam zaupam, da imajo na voljo tudi lep, enako vodljiv, košat rep.

Vam je nosljiva tehnologija vsaj malce prirasla k srcu? Še ne? Naj vas potemtakem povabim na skorajšnje branje, ko bomo predstavili še kakšno bizarnost wear-tech garderobe in poročali, kdo je dobitnik letošnjega pokala Wearable Technologies 2013. Dotlej pa le še objemček s pametnim jopičem T. Jacket - ker so objemi pomembni.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
195
17. marec 2014
Bizarni svet pametnih oblačil