Björk z Biophilio tudi na Androidu in Windows 8

Alenka Selčan 23. september 2013

Björk ni treba posebej predstavljati, saj skorajda ni zemljana, ki ne bi poznal te ekstravagantne pevke, nekoliko manj pa je seznanjenih s tem, da se ta zanimiva dama posveča tudi izobraževanju prek pametnih naprav. Njen projekt Biophilia te dni zbira sredstva na kickstarer.com.

Multimedijski projekt Biophilia poleg istoimenskega albuma zajema še aplikacijo za pametne naprave z izobraževalnim programom, namenjenim otrokom in mladostnikom različnih socialnih okolij.

Z interaktivnim izobraževalnim programom in aplikacijo Biophilia učenci raziskujejo povezavo med naravo in glasbo ter spoznavajo znanstvene koncepte pojavov, kot so kristalne strukture, lunarne faze, virusi in podobno. Pod okriljem glavne aplikacije se nahaja še deset manjših, vsaka od njih pa se nanaša na posamično skladbo albuma, ki jo je mogoče raziskovati ter predelati po svoje, spremljajo jo tudi igrica, animacija in glasbeni esej.

Skladbo Virus tako nadgrajuje aplikacija, ki prikazuje študijo celic, ki jih napade virus. Interaktivni umetnik in avtor aplikacij Scott Snibbe opisuje ta proces kot ljubezensko zgodbo med virusom in celico, v kateri virus s premočno ljubeznijo uniči celico. Interaktivna igra spodbuja učenca, da zaustavi virusov napad, in če bo uspešen, bo hkrati zaustavil tudi pesem, ki se vrti v ozadju. Če bo želel pesem poslušati do konca, bo učenec moral pustiti virusu prosto pot.

Projekt izobraževalne narave, ki je tudi zbirka umetniških prispevkov različnih avtorjev, saj med sodelujočimi poleg Björk zasledimo tako ženski pevski zbor iz Greenlandije kot elektronski dvojec Matmos, bo v naslednjih treh letih postal del islandskega šolskega kurikuluma, predstavljen bo tudi drugje po svetu.


 

Slavna promotorka tega neprofitnega in prostovoljnega projekta želi razširiti njegovo dostopnost na vse uporabnike pametnih naprav. Da bi obstoječo aplikacijo, ki trenutno deluje le na napravah iOS, razširila še na naprave z operacijskima sistemoma Android in Windows 8, namerava pridobiti kar 375.000 funtov.

Skopuškim cinikom se ob vsem tem najbrž postavlja vprašanje, če si Björk res ne more privoščiti najema programerja ali dveh, altruistom in ljubiteljem njene glasbe pa najbrž ne bo problem odšteti nekaj drobiža v dobrodelne namene. Če ste med slednjimi, imate še slab mesec časa, da si na Kickstarterju za simboličen prispevek pridobite aplikacijo Biophilia za svoj mobitel.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
171
17. marec 2014
Björk z Biophilio tudi na Androidu in Windows 8
Android