BlackBerry 10 Jam v Mariboru

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/IMG_6474.jpg

V soboto, 24. novembra, sem se zbudil ob nečloveški uri - 5.25 in se s prijateljem odpeljal v Maribor na konferenco BlackBerry 10 mini Jam. Prijave so se odprle ob 10.00 uri in ob zaprtju prijav sem bil razočaran, ker sva prišla samo dva novinarja/blogerja. Resnično ne vem, ali ostali za ta dogodek niso vedeli, ali pa so samo zamahnili z roko, ko so izvedeli, da bo v Mariboru, in še to v soboto!

BlackBerry 10 Mini Jam je potekal na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Izbrani prostor mi je bil všeč, saj je avla zelo prostorna in odlična za "minglanje" ter spoznavanje novih kontaktov. Predavalnica je bila dovolj velika, da so vsi dobili sedež. Na dogodek je prišlo prek 200 razvijalcev za različne mobilne platforme (iOS, Android, Windows Phone, ...). Nekaj pa je bilo seveda tudi radovednežev.

Osrednja tema predavanj je bil nov operacijski sistem BlackBerry 10 in kako  te aplikacije v najkrajšem času uspešno tržiti. Novi BlackBerry OS 10 so predstavili štirje predstavniki iz kanadskega podjetja Research In Motion. Predavanja so bila zanimiva, čeprav nekatera popolnoma preveč tehnična zame, ampak videti je bilo , da razvijalci uživajo.

Predstavljali so tehnologije, ki so najbolje zajete v sporočilu za javnost:

Razvoj aplikacij in iger po okusu razvijalcev

Aaron Ardiri je temeljito predstavil arhitekturo nove platforme, ki omogoča razvijanje in razvijalska orodja (SDK) v petih jezikih – C++/Qt Cascades, HTML5 BlackBerry WebWorks, C/C++ native SDK, Adobe AIR ActionScript in Java Android Runtime. Med orodji je orisal Cascades Builder, Ripple HTML5 Emulator ter vtičnik za razvoj v Microsoftovem Visual Studiu. Orodjem dela družbo spletno mesto developer.blackberry.com, kjer razvijalci najdejo vso potrebno dokumentacijo. Ogrodje za razvoj integriranih, družabnih in čudovitih aplikacij za BB OS 10 pa se imenuje BlackBerry 10 Foundations.

Temeljito je predstavil API-je in jedrne pakete funkcij, ki so že na voljo. Nemalo zanimanja je zbudila možnost uporabe Android Runtime, ki omogoča rabo aplikacij, pisanih za Googlov OS Android.

Spletne tehnologije imajo v novem okolju BlackBerry 10 še posebej izpostavljeno mesto – na testu kompatibilnosti HTML5 je brskalnik v BB 10 dosegel kar 484 točk od 500 možnih (in tako presegel celo brskalnike za osebne računalnike), pri čemer se snovalci radi pohvalijo, da sta »drugi dve platformi« dosegli le 280 in 360 točk. Brskalnik BB10 je v tem trenutku najhitrejši in najbolj zmogljiv brskalnik na svetu. Če k temu dodamo še odlično podporo za jQuery mobile, je jasno, da bo BlackBerry skušal v spletu poenotiti uporabnost spletnih aplikacij in tako omogočiti cenejši, hitrejši in univerzalnejši pristop k razvoju.

Po koncu predvanj je bil čas za BlackBerry loterijo, saj so gospodje iz Kanade poslali kar 30 nagrad. To niso bile običajne "bedne" nagrade, ampak 20 tablic BlackBerry PlayBook, na katere bodo lahko prejemniki v naslednjem letu namestili BlackBerry 10. Preostalih 10 nagrad so bili prototipi telefonov s prednameščenim BlackBerry 10 operacijskim sistemom in so bili namenjeni predvsem razvijalcem. Telefone bodo lahko naslednje leto marca zamenjali za končno verzijo novega BlackBerry 10 telefona.

Po vseh predavanjih in nekaj premora smo bili vsi povabljeni še v mariborski klub PlusMinus, kjer se je odvijala BlackBerry VIP zabava in kjer smo se vsi zabavali. Naslednja VIP BlackBerry zabava bo potekala v Beogradu.

Več fotografij: Facebook
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
973
24. september 2013
BlackBerry 10 Jam v Mariboru
Android